Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, Kulüpler Birliği toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Gümüşdağ, öncelikle bugünkü Kulüpler Birliği toplantısında gündem maddelerimizden birincisi Spor Toto Süper Lig Süleyman Seba Sezonu’nun uygun bir şekilde tamamlaması adına, Türk futbolunun tüm paydaşlarının neler katacağını konuştuklarını belirterek, “Kulüp başkanları olarak üzerimize düşüne sorumluluklarımızı konuşarak istişare ettik. Tabii bugünkü ziyaretinden dolayı sayın TFF Başkanı Yıldırım Demirören’e sizlerin huzurunda teşekkür ederim. Bu istişareleri beraber yaptık. Enine boyuna içeride konuştuk ve tartıştık. TFF ile yakın ilişkiler içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Avrupa Kulüpler Birliği ve önemli kulüplerle yakın ilişkilerde bulunmamız gerektiğini konuştuk. Bu ilişkilerin gelişimi için vakıf olarak, inisiyatif alarak projeler üretmeyi konuştuk. Ne tür projeler üreteceğimizi konuştuk. En önemli başlığımız Türk futbolunun marka değerini korumak ve yükseltmekti. Bu konuyu kendi ailemiz içinde enine boyuna tartıştık. Türk futbolunda iki yıldır itibar kaybı yaşadık ve hepimiz bundan etkilendik. Kavga ve gürültü haberleri prim yaptığı için bazı medya organları işimizi kolaylaştırmıyor bunun sonucu kırgınlıklarımızı kamuoyu önünde yaşar olduk. Bazı şeyler kamuoyuna yansıdığında, olduğundan daha büyükmüş gibi bir algı oluşturuyor. Onun için de diyalog şansımız azalıyor. Dolayısıyla acil önlem almamız gereken bir konu. Bu konuda enine boyuna tartışmalar yapıp fikir alışverişlerinde bulunduk. Özellikle küçük bütçesi olan kulüplerimiz için kalıcı yeni gelir modelleriyle ilgili ve sponsorluk yönetimi, pazarlama gibi konularda kendimizi nasıl eğitmeliyiz daha geniş kaynaklar nasıl oluşturabileceğimizi konuştuk” dedi.

“PASSOLİG’LE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER YAPTIK”
Gümüşdağ, bugünkü toplantı da birçok konuyu masaya yatırdıklarını vurgulayarak, “Tabii bir de kulüpler birliğimizin kurucusu bizim duayenimiz ve değerli başkanımız İlhan Cavcav’a da Kulüpler Birliği Vakfı üyeleri olarak kendisini oy birliğiyle onursal başkan seçtik. Kendisine hayırlı uğurlu olsun. Bu konular başlıkları çerçevesinde sayın Spor Bakanımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızı da ziyaret edip hepsinin fikirlerinden istifade etme niyetimiz var. Toplantıda bu önerimizi de üyelerimizle paylaştık ve önümüzdeki günlerde bunla ilgili randevu talebi bulunmaya karar verdik. Tabii Passolig’le ilgili de geniş değerlendirmeler yaptık. Sayın TFF başkanımızın da görüşlerini aldık. O da belli konularda istişarelerimizi kendi yönetim kurulunda değerlendirecek ve bir daha ki toplantıda bu konularla ilgili açıklamalar yapacağız” şeklinde konuştu.

“TÜRK FUTBOLU SADECE BİR KULÜPTEN İBARET DEĞİLDİR”
Gümüşdağ, Fenerbahçe ve Trabzonspor kulüplerinden katılımın olmamasıyla ilgili duruma ise, “Şu an kulüp başkanlarımızın çoğu burada. Galatasaray’dan da Lütfi Arıboğan burada. Trabzonspor Kulübü Başkanı dün katılacağını söyledi. Belki aramış olabilir. Yoksa mutlak haklı bir sebebi vardır. Bu yüzden katılamamıştır. Fenerbahçe’nin yönetici yollamadığını ben de toplantıda gördüm. Herhangi bir bilgi gelmedi ama bir önceki toplantıda Fenerbahçe’den de bir temsilci vardı. Arkadaşlar siz hep olumlu yönüne bakmaya çalışın. Bizim kulüpler birliği olarak 18 kulübün başkanı bu vakfın üyesidir. Ben de bu üyeleri ve yapıyı bir aile olarak görüyorum. Bu yüzden aile üyeleri hakkında bir yorum yapmam da hiçbir zaman doğru olmayacaktır. Aile içinde enine boyuna çoğu konuyu tartışacağız. Size birlikteliğimizi beraberliğimizi sunmak durumundayız. Dolayısıyla olumsuzlukların Türk futbolunun Süleyman Seba Sezonu’nda hiçbir katkısı olmayacağını düşünüyorum. Bugün ki toplantıya katılamayanlar oldu evet ama bir sonraki toplantıya katılacaktır. Bir önceki toplantıda tüm temsilciler vardı. Bugün bir işi olabilir katılmamış olabilirler ama Türk futbolu sadece bir kulüpten ibaret değildir. 18 Süper Lig kulübü vardır. 18 Süper Lig kulübünün 17 tanesi buradaydı. Zaman zaman da devamsızlık olabilir. Bunu da kötüye yormayın” ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının Passolig uygulamasını sormasını üzerine Gümüşdağ, “Passolig’le alakalı olarak da biliyorsunuz geçen hafta sezonun ilk maçı çoğu statlarımızda bazı kapılarda elektronik bilet okumada sıkıntılar yaşandı. Ama bu sistem çok yeni bir sistem. Tabii ki ilk haftalarda bu tip aksaklıkların olması çok doğal. Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan bey de geldi. Sayın başkanımız da buradaydı. Hangi kulüplerin sıkıntı yaşadığını konuştuk. Bunlar da bu durumu çok yakından takip ediyorlar. Zannediyorum bu hafta bütün sorunlar giderilmiş olacak. Biz Passolig’i hepimiz destekliyoruz. E bilet sistemimize geçmemizin Türk futboluna önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Deplasman yasağı ile ilgili olarak da bu hafta toplantı gündeminde olmadığını söyleyen Gümüşdağ, “Gündemde öncelikle başka konularımız vardı. Bu hafta bunu gündeme almadık. Genelde kulüplerimizin deplasman yasağıyla ilgili olumsuz bir bakışı yok ama bunu bir sonraki toplantıda değerlendireceğiz” dedi.

DEMİRÖREN: “KULÜPLERİMİZİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK İSTEMİYORUZ”
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, öncelikle İlhan Cavcav’ın onursal başkanlığının hayırlı olmasını dileyerek, “Türk futbolu artık haftalık maç skoru değerlendirmelerinden çıkıp ileri bakarak hareket etmesi lazım. Ben öncelikle kulüp başkanlarıma ve bu toplantıda bulunan kulüp yöneticilerine teşekkür ediyorum. Çünkü Süleyman Seba Sezonu’nu tamamen desteklediler. Süleyman Seba Sezonu’nu sadece adından dolayı değil, onun kişiliği futbolcusuna, yöneticisine, taraftarına medyasına vereceği olumlu hareketleri olarak destekliyor. Kendilerine tekrar teşekkür ederim. Passolig için bütün kulüplerimiz hemfikir. E biletin muhakkak sorunları var. Onları da konuştuk ama bu uygulama devam edecek. Kulüplerimiz bunu sonuna kadar destekliyor. Bunun için tüm kulüplerimize teşekkür ediyorum. Türk futbolunun en önemli konusu mali yapılanma. Önümüzdeki sene federasyonumuz mali olarak daha katı tedbirler alacak. Bunu da bütün kulüp başkanlarımızla paylaştık. Şimdi kendilerinden federasyon olarak beklentimiz bu alınacak kararı ortak çalışma ile kulüpler tarafından federasyona sunulması ki ani ve keskin karar alarak kulüplerimizi zor durumda bırakmak istemiyoruz. Ama futbolun geleceğine baktığımız zaman her şeyin mali yapıda. Bugün kulüplerimizin durumu ortada ve bunu düzeltmemiz gerekiyor ki Türk futbolunu düzeltelim. Kulüplerimizin kalıcılığını ve devamlılığını sağlayalım. Bu konuda verdikleri desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Her şey diyalog. Bu diyalogları devam ettirdiğimiz sürece çözülmeyecek problem yok. Bugün Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri yine geldiler. Bizler kendi aramızda anlaşamadığımız belli başlı konular muhakkak vardır ama alınan her karar yapılan her uygulama hem kulüpler hem de federasyon tarafından Türk futboluna bir fayda sağlasın bir artısı olsun diyedir. Sayın Göksel başkanın dediği gibi hep olumsuzluklar değil, çok güzel şeyler de yapılıyor. Bunlar gündemde olur güzellikleri konuşursak çok daha iyi olacağız. Bakın burada hep beraberiz. Bu beraberlik de devam edecek. Biz sizlerle beraber taraftarlarımızla yüzde 80-90 futbolu seven sadece kulüp değil futbolu seven taraftarımızla, başkanı ve yöneticisiyle futbolu çok daha güzel yerlere getireceğiz” cümlelerini sarf etti.
(İHA)