76’sı başpehlivan olmak üzere bin 200’den fazla güreşçinin katıldığı 36. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivan, geçen geçen yıl da aynı ünvanı kazanan Orhan Okulu oldu. Ahmet Edip Uğur da Kurtdere’nin de ağası oldu.
36. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri, Kurtdere Er Meydanı’nda yapıldı. 76’sı başpehlivan olmak üzere bin 200’den fazla pehlivanın katıldığı yağlı güreşler nefes kesti. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Alay Komutanı Taner Büyükgöz, Balıkesir Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Kerim Özdemir, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Bursa Kemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtalan, Kardeş Şehir Schwabisch Hall Belediye Başkanı Hermann-Josef Pelgrim, Ak Parti Karesi İlçe Başkanı Kemal Aydemir, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, kaymakamlar, Balıkesir İlçe Belediye Başkanları, il protokolü, başta Edirne Kırkpınar ağası Seyfettin Selim olmak üzere çok sayıda güreş ağası ve binlerce güreşsever güreşleri seyretti. Balıkesir’in ağası olarak da bilinen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, güreşseverlerin talebi üzerine 2017’de yapılacak olan 37. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri’nin ağası oldu.
Recep Kara, İsmail Balaban, Mehmet Yeşil Yeşil, Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Şaban Yılmaz, İsmail Balaban, Fatih Atlı gibi başpehlivanların çıktığı dualı çayırda, Başkan Yücel Yılmaz’ın oğlu Hüseyin Bora Yılmaz ve Karesi Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Sağay’ın oğlu Halil İbrahim Sağay da kol bağladı. Dev Türk Bayrağı ile milli birlik ve beraberlik pankartlarının açıldığı geçiş törenine tribünlerdeki vatandaşlar da Türk Bayrağı’nın geçişini ayakta izleyerek, alkışlarıyla destek verdi.

"GÜREŞ CAMİASININ UZUN SÜREDİR HAYALİNİ KURDUĞU BİR ORGANİZASYON"
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, güreşlerin sürdüğü esnada bir basın toplantısı yaptı. Kurtdereli Güreşleri’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Gürkan, Karesi Belediyesi’nin mükemmel bir organizasyona ev sahipliği yaptığını belirtti. Yücel Yılmaz’ın girişimleriyle kurulan Yağlı Güreş Yapan Kentler Birliği’nin güreş camiasının uzun süredir hayalini kurduğu bir organizasyon olduğunu söyleyen Gürkan, "Birliğin güreşlerin gelenekselliğini bozmadan geleceğe taşıyacağına, sporcu ve güreş seyircisini teşvik edeceğine inanıyorum" açıklamasında bulundu.
Kurulacak birlik ile yağlı güreşlerin disipline olacağını söyleyen Gürkan, "Yücel başkanıma içten ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Hep birlikte güreşleri geleceğe taşıyacağız" dedi.
"Balıkesir’de güreşle yatıp güreşle kalkıyoruz" diyerek sözlerine başlayan Başkan Yücel Yılmaz, "Balıkesir olarak güreşi imkanlarımız ölçüsünde elimizden geldiğince destekliyoruz. Yağlı güreş, atalarımızdan bizlere miras kalan, geleneksel sporumuz" dedi.
Balıkesir’de güreşçi yetiştirecek altyapıyı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un destekleriyle oluşturmak için çaba harcadıklarını söyleyen Yılmaz, bir yandan da yağlı güreşin popülaritesini arttırmak, seyirciye keyifli bir güreş seyri oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti.
Halkın 36. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri’ne gösterdiği ilgiden memnun olduklarını söyleyen Yılmaz, Recep Gürkan’a da güreşlere verdiği destekler nedeniyle teşekkür ederek, "Onun yaptığı çalışmalar bizi teşvik etti. Bugün burada yağlı güreşin siyaset üstü olduğuna bir kez daha şahit olduk. Her siyasi görüşten insan Kurtdereli Er Meydanı’nda bizlerle birlikte. Türkiye’nin birlik ve beraberliği yakaladığı bugünlerin Kurtdereli Yağlı Güreşleri ile bu birlikte taçlandı" dedi.
Yağlı güreş sporunun dünyanın hiçbir yerinde yapılmadığını söyleyen Başkan Yılmaz, "Bu alanda kulüp yok takım yok, alnınızın teri var, iyi olan kazansın. Gören göz olarak bizler siz yiğitlerimizi izlemeye geldik. Milli irademiz, milli duygularımız. Kısaca milli olarak nitelendirebileceğimiz her şeyimiz bu er meydanında, bu yiğitlerimizde mevcut" açıklamasında bulundu.
Yeni neslin güreş severek büyümesini ve güreş yapmasını teşvik ettiklerini söyleyen Başkan Yılmaz, "Devletin sanatçısı olduğu gibi devletin yağlı güreşçisi de olmalı" önerisini bir kez daha yineledi. Kurulacak Yağlı Güreş Yapan Kentler Birliği ile yağlı güreşin sorunlarının ele alınacağını ve çözümlerinin hayata geçirileceğini belirtti.

BAŞPEHLİVAN ORHAN OKULU
Kıran kırana mücadelelere sahne olan Kurtdereli Güreşleri’nde çeyrek finalde Şaban Yılmaz ile Orhan Okulu, İsmail Balaban ile Recep Kara, Mehmet Yeşil Yeşil ile Ali Gürbüz, Faruk Akkoyun ile Fatih Atlı karşılaştı. Rakipleri yenen Orhan Okulu ile İsmail Balaban, Ali Gürbüz ile Faruk Akkoyun yarı finalde mücadele verdi. Kıyasıya geçen mücadele neticede finale kalan isimler ise Orhan Okulu ve Ali Gürbüz oldu. Yaklaşık bir saat süren mücadele neticesinde gülen taraf Orhan Okulu oldu. Okulu, Kurtdere’de altın kemerin sahibi oldu. Kurtdere’nin ikincisi Ali Gürbüz olurken, İsmail Balaban ve Faruk Akkoyun ise 3’üncülüğü paylaştı. Okulu ayrıca 35. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri’nin de başpehlivanı olmuştu.
Mücadelenin ardından şampiyonluk kürsüsüne çıkan başpehlivan Okulu ve diğer başpehlivanlara madalya ve kupalarını veren Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, "Güreşçiler finalde oldukça dikkatli ve güzel mücadele ettiler ve birbirilerini yenmek için çaba harcadılar. İçeriye girdiğim anda çok güzel bir atmosferle karşılaştım. İki belediye de bu işi önemsemiş ve gönül vermiş. Seyircilerin heyecanı da üst düzeydeydi. Bence en az Kırkpınar kadar güzel bir güreş oldu" açıklamasında bulundu.
Kurtdere’de ikinci kez altın kemeri kuşanan Orhan Okulu ise, "Seneye de altın kemerin sahibi olmak için geleceğim. Ali Gürbüz Kırkpınar’da beni yenmişti. Bu yıl Kurtdere’de ben onu yenerek Kırkpınar’ın rövanşını aldım. Allah sakatlık vermezse seneye de altın kemer benim" şeklinde konuştu.
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, başpehlivan Okulu’yu tebrik ederek, "Balıkesir, Kurtdere güreşlerine kenetlendi. Türkiye’nin kalbi Kurtdere’de attı. Birçok il ve yurt dışından konuklarımız oldu. Tüm Balıkesir bu güreşleri sahiplendi, ev sahibi gibi davrandı. Ben herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
(İHA)