BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Dünya Boks Birliği'nin (AIBA) düzenlediği ve kazananın Rio Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde edeceği "AIBA Profesyonel Boks" (Pro Boxing) organizasyonunda finale yükselen Onur Şipal, Türkiye'ye bir ilk yaşatmayı hedefliyor.

Avrupa şampiyonluğu, dünya ikinciliği ve üst üste 24 Türkiye şampiyonluğu yaşayan milli boksör Onur Şipal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan müsabakalarda 3 maçta rakiplerini sayıyla yenerek finale yükseldiğini, 24 Ocak'ta Kenyalı sporcu Rayton Nduku Okwiri ile final karşılaşmasına çıkacağını belirtti.

Kenyalı boksörle daha önce de bu organizasyonda karşılaştığını ve 6-0 galip geldiğini vurgulayan Şipal, "Şimdi dünya şampiyonluk profesyonel kemeri için maça çıkacağım. Kemeri de alırsam direkt olimpiyatlara katılma hakkını elde edeceğim. Kemeri aldıktan sonra olimpiyata 1,5 yıl önceden bilet alacağız ve önümüzde büyük bir zaman olacak" dedi.

Şipal, olimpiyatlarda Türkiye'nin boksta altın madalya kazanamadığını ifade ederek, "Ülkemizin boks sporunda olimpiyatlarda hiç altın madalyası yok. Hedefim, ilk madalyayı almak. Bunun için ilk olarak rakibimi final maçında yenip olimpiyatlara katılma hakkı elde etmek istiyorum. Neden dünya şampiyonluğu kemeri bize gelmesin? Yeter ki Bayburtlu büyüklerim bana sahip çıksın" diye konuştu.

- Sponsor desteği bekliyor

Memleketi Bayburt'ta milli takım antrenörü Seyfullah Dumlupınar nezaretinde çalışmalarını sürdüren Şipal, profesyonel boksta sponsora ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"AIBA Pro Boxing'de dünyanın en iyi 8 boksörü arasında yer alıp sponsorsuz dövüşen tek boksör ben varım ve gurubumda da birinci sıradayım. Eğer bir sponsor durumu olsaydı yurt dışından partner getirme durumu olabilir, çeşitli antrenmanlar yaparak daha iyi hazırlanma süreci geçirebilirdik. Milli takımımızdan federasyonumuzun sağladığı arkadaşlarımız geliyor buraya ve kulübüm Fenerbahçe’nin imkanlarıyla çalışmaları sürdürüyoruz. İyi bir sponsor bulabilsek her şey daha iyi olabilir."

Antrenör Seyfullah Dumlupınar da final maçına imkanları ölçüsünde iyi hazırlandıklarını anlatarak, "Bu maçı alabilirsek dünya şampiyonu olacağız. Yani sadece kemer almayacağız, aynı zamanda Pro Boxing'in dünya şampiyonu olacağız ve olimpiyata vize alacağız. İyi çalıştık, iyi de hazırlanıyoruz" dedi.

Boks Federasyonunun kendilerine Kastamonu'da kamp yapmaları yönünde teklifi olduğunu kaydeden Dumlupınar, "Federasyon bize 'Gelin Kastamonu'da kamp yapın' diyor ama her sporcunun kendi evinde kamp yapması, çalışması ayrı bir güzel. Biz de onu kullanarak burada kamp yapmak istiyoruz ancak bazı eksiklerimiz oluyor" ifadelerini kullandı.