Türk atletizminin bir dönemine imza atmış, kısa mesafede elde ettiği derecelerle rekorlar listesine bir çok kez adını yazdırmış pistin “rüzgâr kızıydı” Aksel Gürcan..
100 ve 200 metrede fırtına gibi esip Türkiye şampiyonluklarına ambargo koyduğu yıllarda kazandığı 200’e yakın madalya, başarılı sporculuk hayatının en değerli apoletleriydi.
2007 yılında geçirdiği talihsiz bir sakatlığın ardından aktif sporculuk hayatına nokta koymak zorunda kaldı. Bu arada Moskova’da tanıştığı Atakan Demirtaş ile evlenerek yeni bir dünyaya ilk adımı atmış oldu.
Bu evliliğin ardından üç yıl önce anne olarak bambaşka bir mutluluk yaşayan Aksel Gürcan, problemli bir doğum süreci yaşayıp doktorların aktif sporculuğa dönemeyeceğini söylemesine rağmen azimle çalışarak pistlere muhteşem bir dönüş yaptı.
Yaşıtları atletizme olan sevdalarını masterlar yarışlarına katılarak gidermeye çalışırken Gürcan, Ocak ayında yapılan Türkiye Salon Atletizm Şampiyonası’nda piste çıktı ve yarı yaşındaki atletleri geride bırakarak 60 metrenin birincilik kürsüsüne çıktı.
Hafta sonu Ataköy’de yapılan Balkan Salon Atletizm Şampiyonası’nda da 60 metrede milli takım adına piste çıkan Aksel Gürcan 7.56’lık derecesiyle üçüncü olarak bronz madalya kazandı.

İkinci bahar
40’lı yaşlarda elde ettiği dereceler ve yakaladığı muhteşem grafikle pistte adeta “ikinci baharını” yaşayan süper atletin yeni hedefi 1-3 Mart tarihlerinde İsveç’in Göteborg şehrinde yapılacak Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda kürsüye çıkmak.
Ay-yıldızlı forma altında 5 kadın atletin mücadele edeceği bu şampiyonada Gürcan, 60 metrede piste çıkarak madalya için ter dökecek.

Başarılı kariyer
Bir dönemlerin rüzgâr kızı Aksel Gürcan (Demirtaş), 1973 Bulgaristan Varna doğumlu. 1993, 1994, 1995 ve 1996 yıllarında 100-200 metre’de Türkiye rekorları kırdı. 1994 Balkan Şampiyonası’nda Avrupa Yıldızlar rekoruna imza attı. 1997 yılında 100 metrede Balkan Şampiyonu oldu. 2010 yılında anne oldu. Başarılarla dolu sporculuk hayatında 200’ün üzerinde madalya kazandı. Milli atlet pistlere geri dönmesinde eşi Atakan Demirtaş ile hocası Nevzat Çınar’ın büyük rolü olduğunu belirterek, “Önce onlara sonra bana inananlara teşekkür borçluyum. Rüyam gerçek oldu” diyor

‘Olimpiyat Yolunda Milli Takım Ruhu’

Spor faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak, yaygınlaşmasını teşvik etmek ve spora olan ilgiyi artırmak amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından geliştirilen ”Büyük Adımlar” projesi kapsamında ”Olimpiyat Yolunda Milli Takım Ruhu” paneli yapıldı. Panelde açılış konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yaparken, milli voleybolcu Neslihan Darnel ve milli basketbolcu Tuğba Palazoğlu da görüşlerini gençlerle paylaştı. Bakan Kılıç, gençliğin varlığının kendilerine güç verdiğini ve hep birlikte Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023’e büyük hedeflerle hazırlandıklarını söylerken, “Yeter ki siz geleceğe büyük adımlar atmaya hazır olun. 2023 senesinde Cumhuriyetin 100. yılındaki o büyük, görkemli ve anlamlı fotoğraf karesinde yerinizi almaya hazır olun. 2071 yılında ise daha büyük hedeflerimiz var” dedi.
Milli sporcular ise, olimpiyatta bulunmanın çok önemli bir deneyim olduğunu dile getirerek, gelecekte olimpiyatlarda madalya kazanacak basketbol ve voleybol takımlarının olacağına dair inançlarını dile getirdiler.