Karadeniz insanının pratik zekası ile özdeşleşen ve ünü Türkiye'yi aşan Temel'in aşkına kavuşmak için verdiği mücadelenin hikayesini konu edinen "Sümela'nın Şifresi-Temel" filminin galası Trabzon'da yapıldı.

Senarist Yılmaz Okumuş'un kaleme aldığı, yönetmenliğini Adem Kılıç'ın üstlendiği ve Üçgen Yapım Evi yapımcılığında sinemaya uyarlanan filmin galası, Varlıbaş Alışveriş Merkezi'nde bulunan Avşar Sinema Salonunda gerçekleştirildi.

Galaya, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Vali Yardımcısı Mahmut Halal, Trabzon Belediye Başkan Vekili Nusret Onur, Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, filmin senaristi Yılmaz Okumuş, yönetmeni Adem Kılıç, Oyuncular Alper Kul, Ruhi Sarı, Aslıhan Güner, Salih Kalyon, Tarık Ünlüoğlu, Necip Memili, Fatih Dokgöz ve diğer Oyuncular ile sanatçı Volkan Konak, davetliler ve sinema severler katıldı.

Filmin yönetmeni Adem Kılıç yaptığı açıklamada, filmin ilk ve tek galasının Trabzon'da gerçekleştirildiğini belirterek, çekimleri Trabzon'da gerçekleştirilen filme, yine Trabzon'da gala yapmayı uygun gördüklerini söyledi.

Film ekibi olarak söylemeleri gereken her şeyi şimdiye kadar söylediklerini ifade eden Kılıç, "İnandığımız bütün değerleri bir araya getirerek, güzel bir iş ortaya çıkarmaya çalıştık. Senaryosu, Oyuncu kadrosu ve Teknik Malzeme ile biz bir yol izledik ve senaryoyu hayata geçirdik. Artık söz bizim değil, seyircinin" dedi.

Kılıç, niyetlerinin filmin seri şekilde sürmesinden yana olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"İkinci filmimizin senaryosu da bitmek üzere. İnsanlar inandıkları şeyleri yaparlar. Biz de işimize inandık ve başarılı olacağımıza da inanıyoruz. Karadeniz insanının en tipik özeliklerinden bir tanesi başarmaktır, başarının peşinden koşmaktır biz de bu filmin iyi bir başarı ivmesi yakalayacağını düşünüyoruz. O yüzden yaptık zaten filmi."

Filmin fragmanlarının internet ortamında çok izlendiğine dikkati çeken Kılıç, "Sanal ortamda fragmanlara gösterilen ilginin filme katkısı olacağını umuyorum. Daha önceki istatistiklere baktığımız zaman, bu tür takiplerin çok etkisi olduğunu biliyoruz. Sinema seyircisinin internet üzerinde dolaştığını ve gideceği filmi internet üzerinden seçtiğini büyük ölçüde biliyoruz. Bu yani yüzde yüz olmasa da büyük bir ölçüt olarak kabul edilebilir" diye konuştu.

Filmin başrol Oyuncularından Temel karakterini canlandıran Alper Kul ise Trabzon'a ait Temel karakterinin konu edildiği filmin galasını Trabzon'da yapmak, Trabzon şehrini onurlandırmak için kente geldiklerini belirterek, hemşehrileriyle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Filmle çok düzgün, ahlaklı, herkesin çoluğuyla çocuğuyla izleyebileceği derli toplu bir iş yapmaya çalıştıklarını ifade eden Kul, "Şu ana kadar da sadece bununla ilgilendik. Yönetmenimiz filmi montajını belki de 500 kere izlemiştir, ben de bu akşam hemşehrilerimle birlikte filmi ilk kez göreceğim. Bu nedenle bir taraftan da heyecanlıyım, kendi çocuğumuzu göreceğiz, tanışacağız" dedi.

-Temel, kutsal hazineyi bulma peşinde-

Temel'in Sümela'nın sırrını çözmeye çalışacağı filmin konusu özetle şöyle:

"Hayalleri ve hayattaki amaçları yüzünden, Karadeniz'de bile herkesin dalga geçtiği fakir Temel, Trabzon'un en köklü ve zengin ailelerinden Yücesoy'ların Zuhal'e aşıktır ama babası Hıdır Yücesoy, kızını Temel'e vermez.

Temel, sevdiği kızı da alamayınca yıkılmıştır. Tam bu sırada arkadaşı Turgay'ın Sümela Manastırı'nın çatısında intihar etmeye kalkıştığı haberini alır. Arkadaşını intihardan vazgeçirmek üzere Sümela Manastırı'na çıkar. Ancak kendisi de intihar etmeye karar verir.

Polisler tarafından aşağıya indirilen Temel'in hayata bakışı bir polis memurunun, 'Sümela'ya hazine aramak için çıksanız anlayacağım, intihar için çıkılır mı-' sorusuyla değişir. Sümela'daki olası hazineye odaklanan Temel'in artık tek bir amacı vardır. O da Sümela'nın şifresini çözüp, kutsal hazineyi bularak, hem sevdiği kızı almak hem de herkese kendini ispatlamak."