ABD 2012 kolej futbolu sezonunun en dokunaklı hikayelerinden biri, Notre Dame’in yıldız savunma oyuncusu Manti Te’o’nun başından geçmişti. Samoa asıllı linebacker Te’o, aynı gün içinde hem babaannesini, hem de kız arkadaşını kaybetmiş, bu haberleri almasından kısa bir süre sonra çıktığı Michigan State mücadelesinde harika bir oyun sergilemiş ve takımının finale yükselmesine önemli katkı sağlamıştı.

Deadspin.com’un haberi, Notre Dame’in final yolunda sürekli gündemde olan bu haberin düzmece olduğunu ortaya çıkardı.

Te’o’nun kız arkadaşı Lennay Kekua’nın bir başka insanın fotoğrafları kullanılarak hazırlanmış bir Twitter hesabı olduğu ortaya çıkarken, başından geçtiği iddia edilen trafik kazasının hiç gerçekleşmediği ve lösemiden öldüğü iddia edilen Kekua’nın aslında hiç var olmadığı belirtildi.

Kolej futbolunun en iyi oyuncusuna verilen Heisman Kupası oylamasında ikinci sırayı alan ve olaydan önce 2013 Draft’ında ilk turda seçilmesine kesin gözüyle bakılan Te’o, konuyla ilgili yaptığı açıklamada olayı “acı verici ve küçük düşürücü” olarak tanımlayıp bir “eşek şakası” kurbanı olduğunu söyledi. Genç yıldız, henüz kameraların karşısına geçmedi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Notre Dame atletik direktörü Jack Swarbrick ise takımın olaydan yaklaşık bir aydır haberdar olduğunu belirtirken, Aralık ayı içerisinde Te’o’nun “kız arkadaşı”ndan aldığı bir telefon sonrası bir soruşturma başlatıldığını söyledi. Swarbrick, kesin bir sonuca ulaşılamadığı için konunun basınla paylaşılmadığını da sözlerine ekledi.

Swarbrick, Te’o’nun Kekua’yla sadece internet üzerinden bir ilişki sürdürdüğünü anlatırken, oyuncusuna olan güvenini de tekrar tekrar belirtti.

Senaryonun, 2010 yapımı bir belgesel olan ve 2012 yılında bir MTV şovu haline gelen Catfish’le büyük benzerlikler taşıdığı da belirtiliyor.

Öte yandan, Arizona Cardinals takımının eski fullback’i Reagan Maui’a’nın Kekua’yla tanıştığını iddia etmesi de işin bir başka ilginç boyutu.

Deadspin, bu sahte kişiliğin arkasında olan ismin Manti Te’o’nun çocukluk arkadaşı Ronaiah Tuiasosopo olduğunu iddia ederken, bu “şaka”yı kimin düzenlediği, Te’o’nun işin içinde olup olmadığı ve tamamen çevrimiçi oalrak iletişimde oldukları belirtilen bu ikilinin Hawaii’de gerçekleştirdiği iddia edilen buluşmalar üzerindeki sır perdesi henüz aydınlanmış değil.