Fırat Aydınus ve yardımcıları çok kritik değerlendirmelerde bulundular. Maçın ilk yarısında Selçuk’un kendi ceza alanı içinde topa dokunduktan sonra devam eden hareketi Burak’a sert faule dönüştü. Hakem Fırat Aydınus’un burada penaltı kararının yanında Selçuk’a en az bir de sarı kart göstermesi gerekirdi. Gökhan Gönül-Olcan mücadelesinde ise Olcan’ın hareketi topa ve topa dokunmayı da başarıyor. Burada hakemin devam kararı doğruydu.
Maçta bir diğer tartışılan karar da Sow’un pozisyonu için yardımcı hakem Serkan Ok’un kaldırmış olduğu ofsayt bayrağına Fırat Aydınus’un re’sen karar vererek devam ettirmiş olmasıydı. Bu pozisyonda Fırat Aydınus’un devam kararı çok doğruydu, çünkü oyun kurallarının yorumlanması ve hakemler için rehber kitapçığına göre açık olarak böyle bir pozisyonda oyuncunun ofsayt sayılabilmesi için
1. Oyuna müdahale etmesi, yani topa dokunması
2. Rakibe müdehale etmesi, yani rakibin topla oynamasını veya oynayabilmesini engellemesi gerekir.
Bu pozisyonda Sow bunlardan herhangi birini yapmadı. Dolayısıyla hakemin cesaretli devam kararı doğru yorumdu. Serkan Ok’un acele kaldırmış olduğu bayrağa uymayarak gole prim tanıyan Aydınus’u kutlamak gerekir.

* * *

ESKİ?YANKAYA’YI?ÖZLEDİK

Özgür Yankaya, ilk yarının flaş hakemiydi. Çok başarılı maçlar yöneten Yankaya, derbiden sonra düşüşe geçti. Yönettiği maçlarda eski Özgür Yankaya’yı arar olduk. Yankaya’ya önerim alışık olduğumuz cesur ve gördüğünü çalan günlerine geri dönmesi.
Bu maçta oyunun sonucuna etki eden hatası olmadı. Ancak disiplin uygulamalarında standart kararlar veremedi. Hilbert’in maçın başında Uğur Boral’a yapmış olduğu harekete sarı kart vermesi gerekiyordu. Ayrıca Serdar Özkan’ın çalmış olduğu bir faulden sonra kendisine vücudu ile temasta bulunarak itiraz etmesine en az bir sarı kart göstermesi gereken Yankaya oralı bile olmadı. Ayrıca Fink’in, Quaresma’ya yapmış olduğu yüzde yüzlük faulü vermeyen Yankaya, Samsunspor’a da net gol pozisyonu yaratmış oldu.
Maçtaki en kritik hata ilk yarının sonlarında yardımcı hakem Muhittin Gürses’in Uğur Boral’ın çok açık ofsayt olan pozisyonuna devam demiş olmasıydı. Bu pozisyonda ofsaytta olan Uğur’a top rakibin kafasına çarparak geldi. Bilerek bir pas olmadığı için ofsayt kararı verilmeliydi.