Toz maskesi çalışanların çalıştıkları ortamlarda insanın sağlığına zarar veren çalışma verimliliğini düşüren toz ve partiküllere engel olması için kullanılan kişisel koruyucu donanım çeşididir. Çalışılan ortama göre risklerin değerlendirilmesi sonucu belirlenen en uygun filtre ve şekile sahip maskeler tercih edilmelidir. Bu maske çeşidi genellikle hastanelerde doktorlar tarafından, hasta insanlar ve yakınları tarafından tarafından kullanılmaktadır. Filtrelere ve kat sayısına göre farklı çeşitlere sahiptir iki ve üç katlı çeşitleri vardır.

Toz Maskesi Çeşitleri Nelerdir?

    Toz maskesi seçerken önemli kriterler arasında çalışılan ortamdaki risklerin değerlendirilmesi sonucunda uygun filtreleme özelliğinin belirlenmesidir. Bu sayede çalışılan ortamdaki risk en az seviyeye düşürülmüş olur ve çalışanların sağlıkları en iyi şekilde korunmuş olur.

    Toz maskeleri filtrelerine göre FFP1, FFP2 ve FFP3 olarak üç ana çeşittedir. Bu maskeler çeşitlerine göre artan sırasıyla korumaktadır.

  • FFP1 filtresine sahip toz maskeleri, su, yağ bazlı partikülleri ve neme karşı %80’e yakın oranda korumaktadır.   
  • FFP2 filtresine sahip olan toz maskeleri aynı FFP1’de olduğu gibi su ve yağ bazlı olan partikülleri ve farklı olarak neme, dumana karşı %94’e yakın oranda korumaktadır.
  • FFP3 filtresine sahip maskeler su, yağ bazlı partiküller ve neme, dumana ve aynı zamanda bazı biyolojik tehlikelere karşı %99’a yakın oranda korumaktadır.

     Toz maskeleri sadece filtreleme çeşitlerine göre ayrılmaz aynı zamanda ventile sahipliklerine göre de birbirlerinden ayrılırlar. Ventil kişilerin nefes vermeleri esnasında verilen havanın maskenin dışına rahat bir şekilde çıkmasını sağlar ve bu şekilde daha kolay kullanılması sağlanmış olur.

İş Gözlüğü Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

     Koruyucu iş gözlüğü, çalışan insanların çalıştıkları ortamlardaki iş sağlıklarını ve güvenliklerini sağlamak için tasarlanmış kişisel korunma donanımıdır. Birçok farklı çeşide sahip olan iş gözlükleri aynı zamanda farklı alanlarda kullanılması için birçok çeşide ayrılmıştır.

     Örnek vermek gerekirse, gözlükler partikül ve toz ile sıçrama ile göze gelebilecek darbelere ve UV ışınları gibi zarar verebilme potansiyeline sahip ışınlara karşı koruma sağlar

İş Gözlükleri Nerelerde Kullanılmalıdır?

     Koruyucu iş gözlükleri, inşaat, gıda, gemicilik, kimya laboratuvarları, madencilik, ilaçlama, üretim alanları, elektrik santralleri ve buna benzer birçok farklı yerlerde iş sağlığının sağlanması amacıyla kullanılması gerekmektedir.