İstanbul'da düzenlenen 36. UEFA Kongresi sonrası UEFA Başkanı Michael Platini bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına UEFA Genel Sekreteri Giovanni Infantino ve UEFA sözcüsü Alexandre Fourtoy da Platini'ye eşlik etti. Platini basın toplantısında Başbakan'la birlike ne görüştüklerinden kısa kısa mesajlar verdi.


Hak verdi... Umut vermedi!

Platini basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hukukta suçun şahsiliği ilkesi var. Şikede de kişilerle kulüpler ayrı tutulmalı" şeklindeki görüşüne destek verse de uygulanması konusunda umut vermedi. Erdoğan'a hak verdiğini belirten Platini yine de bunun hayata geçmesinin zor olduğunu vurguladı: "Ben de katılıyorum, başkan bir üsulsüzlük yaparsa, kulübün tamamı cezalandırılmamalı. Ama bir yandan da sistem böyle işliyor. On yıllardır böyle... Başka bir yol var mı? Bu şartlarda zor..."

"Kişiler ve kulüpler ayrı tutulmalı"

PLATİNİ: FENERBAHÇE BÜYÜK BİR KULÜP, KİMSEYİ İNCİTME NİYETİMİZ YOK
Platini'nin "Tabii ki Fenerbahçe çok sevilen, çok büyük ve önemli bir kulüp. Büyük bir tarihi, büyük bir stadı var. Ama bizim kimseyi incitme niyetimiz yok. Biz sadece Avrupa'daki mevcut kuralları uygulamakla yükümlüyüz. Ben yardımcı olmak istiyorum ama disiplin kurulları var, başkanları bağlayan kurallar var." şeklindeki sözleri de dikkat çekiciydi.

INFANTINO: DİSİPLİN SORUŞTURMASI SÜRATLİ TAMAMLANIR
UEFA Genel Sekreteri Infantino ise bir kez daha TFF'yi hızlı karar almaya davet ederken; yargı ile sportif disiplin soruşturmasının birbirinden farklı ve bağımsız olduğunu vurguladı ve "Davanın bitmesini beklemeyin" mesajı verdi: "Cezai kovuşturma başka, disiplin soruşturması başka bir şey. Sporda kimseyi hapse atmazsınız. Bir yaptırım uygularsınız. Futboldan men edersiniz, bir müsabakaya katılımdam men edersiniz. Cezai kovuşturma, yıllar alır, uzun sürer. Ancak disiplin soruşturması süratli bir şekilde tamamlanır."

Türkiye'nin EURO2020 adaylığı konusunda "Türkiye'ye oy veririm" diye açık destek veren UEFA Başkanı bir şart koştu: "Ama İstanbul 2020 Olimpiyatları'na da aday. Eğer olimpiyarları alırsanız size oy vermem, iki organizasyon birden olmaz"

Platini konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan bahsederek başladı ve "Başbakan çok iyi mesajlar verdi, umut aşıladı. Kendisi de eski bir futbolcu olduğu için futbola gönül vermiş bir kişi" dedi.

Kongreden duyduğu memnuniyeti dile getiren UEFA Başkanı, "Bu kongrede birlik vurgusu ön plana çıktı. Futbolun patronları, kulüpler, oyuncular bir araya geldik, birlikte hareket ettik. Ben bugün çok mutlu bir insanım. Çünkü doğuyla batının buluştuğu Türkiye'de, İstanbul'da tüm futbol ailesini bir araya getirdik" diye konuştu.

Ardından soruları almaya başlayacağını belirten Platini sözü kendi kendine Fenerbahçe'ye de getirdi ve "Fenerbahçe'nin durumu merak konusu biliyorum. Bugün de Fenerbahçe ile ilgili soru sorarsanız Sayın Genel Sekreter Infantino dünkü cevapları tekrarlayacak" dedi.

PLATINI: BAŞBAKANA HAK VERDİM AMA SİSTEM BÖYLE İŞLİYOR
Ancak burada soru Infantino'ya değil Platini'ye geldi ve UEFA Başkanı da soruyu yanıtladı. Platini, "Başbakan Erdoğan'ın 'Kişiler ceza almalı, kulüpler ceza almamamalı' düşüncesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya ilginç bir yanıt verdi. Erdoğan'a hak verdiğini belirten Platini yine de bunun hayata geçmesinin zor olduğunu vurguladı: "Sayın Başbakan ikili görüyşmemizde de aynı şeyi söyledi. 'Haklısınız' dedim ama sistem bu şekilde oluşturulmuş, yıllardır böyle oluyor. Disiplin Komitesi bağımsız bir komite. Ama ben de size katılıyorum, başkan bir üsulsüzlük yaparsa, kulübün tamamı cezalandırılmamalı. Ama bir yandan da sistem böyle işliyor. On yıllardır böyle... Başka bir yol var mı? Bu şartlarda zor..."

INFANTINO: AMACIMIZ KULÜPLERE YARDIMCI OLMAK
Platini Türk futbolunu da yakından ilgilendiren ekonomik fair play konusundaki bir soruya Infantino'nun yanıt vermesini istedi. Infantino "Bu konuda bir son tarih var. İcra Kurulu bunu kabul etti. Bir başabaş noktası var ve kulüplerin bunun ötesinde bir harcama yapmaması ön görülüyor. İlk müeyyideler 2013-2014 sezonunu kapsayacak. Dikkate alınan şu; 2011-2012, 2012-2013 sezonları dikkate alınacak. Kulüpler bunu biliyor, 2013-2014'ten itibaren de yaptırımlar başlayacak. Basit uyarı cezaları da verilebilir, Şampiyonlar Ligi'nden men gibi çok ciddi yaptırımlar da uygulanabilir."

Bu arada Platini ise "Amaç kulüplere zarar vermek değil, yardımcı olmak" diye eklemede bulundu.

PLATINI: TÜRKİYE'YE OY VERİRİM AMA...
Platini Türkiye'nin 2020'yi alma şansı için ise "Prosedür açıklandı. Sayın Başbakan da Türkiye'nin ev sahipliği talebini açıkladı. Türkiye'nin eli çok güçlü bu konuda. Tek sıkıntı şu olabilir: 2020'de Olimpiyat oyunları'na da talip İstanbul. Hem Avrupa Futbol Şampiyonası hem Olimpiyat ikisi bir arada olmaz. Eğer İstanbul EURO 2020'ye adaysa ben Türkiye'ye oy vereceğim. Ama eğer olimpiyat İstanbul'a verilirse, daha sonra yapılacak olan EURO 2020 oylamasında Türkiye'ye oy vermem" diye konuştu.

UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino şike teşebbüsü ile şike arasındaki farklar üzerine bir başka soruya şöyle cevap verdi: "Girişim de olabilir, teşebbüs de olabilir, şike anlaşması da olabilir. Bizim bu konuda politikamız çok açık. Bu davranışlar anlayışla karşılanmaz. Kuşkusuz sonuca ulaşan şike ile sonuca ulaşmayan şike arasında fark olabilir ama bu sonucu çok değiştirmez. Tabii ki her durumun ne olduğunu ne olmadığını araştırmak gerekir ve yaptırım uygulanır."

UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino şike süreciyle ilgili bir başka soruya ise "Şunu söyleyebilirim; kuşkusuz bazı hassas konular var Türkiye'deki şike iddialarıyla ilgili olarak. Bazı maçlarda şike olmuş ya da girişimi olmuşsa bu TFF'nin işidir. Onlar da tedbir alacaklarını söylediler. Geçen sene Kasım ayına kadar beklendi çünkü iddianame yoktu. TFF karar alacaktır ama ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olur. Çünkü ne kadar gecikirse Türkiye'nin imajı açısından kötü olur. Bunlar kolay meseleler değil, bunu anlıyoruz. Onlar bir karar almazlarsa UEFA bu konuya bakacaktır, ne gibi önlemler alacağını düşünecektir."

Infantino'nun ardından söze giren Platini ise "Tabii ki Fenerbahçe çok sevilen, çok büyük ve önemli bir kulüp. Büyük bir tarihi, büyük bir stadı var. Ama bizim kimseyi incitme niyetimiz yok. Biz sadece Avrupa'daki mevcut kuralları uygulamakla yükümlüyüz. Ben yardımcı olmak istiyorum ama disiplin kurulları var, başkanları bağlayan kurallar var." dedi.

PLATINI: BAŞKANDAN MEKTUP ALDIM VE YANITLADIM
Platini, 2006'da Denizli'de kaçan şampiyonlukla ilgili Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın kendisine yazdığı mektupla ilgili bir soruya ise önce "2006 mı dediniz? Ben o yıl görevde değildim" diye yanıt verdi. Platini, muhabirin ikinci sorusuna üzerine ise "Başkanlardan mektup alırım. Başkandan da aldım ve yanıtladım" diye yanıt verdi.

Platini, TFF'nin seyircisiz cezası verilen maçlara sadece kadın ve çocuk alınması kararına da tam destek verdi: "Aslında seyircisiz oynama cezası vermek lazım ama bence harika bir fikir bu. Stadyum silme dolu olacaktır, harika bir ortam olacaktı, bence harika bir fikir"

Şenes Erzik'in TFF Başkanı olmasına UEFA'dan onay çıkmaması hakkındaki soru üzerine ise Platini "Kendisine çok teşekkür ederim büyük katkılarından dolayı. Kendisi UEFA'da kalmayı tercih etti. Çok başarılı çalışmaları var, kendisine müteşekkiriz"

Giovanni Infantino, Türkiye'deki şike davası ve TFF'nin soruşturması hakkındaki bir soru üzerine de "Cezai kovuşturma başka, disiplin soruşturması başka bir şey. Sporda kimseyi hapse atmazsınız. Bir yaptırım uygularsınız. Futboldan men edersiniz, bir müsabakaya katılımdam men edersiniz. Cezai kovuşturma, yıllar alır, uzun sürer. Ancak disiplin soruşturması süratli bir şekilde tamamlanır." diye yanıt verdi.

PLATINI: YANLIŞ BİR ŞEY YAPMADIYSALAR, ENDİŞELENMEYE GEREK YOK
Platini "Eğer yanlış bir şey yapmadılarsa endişelenmelerine gerek yok. Türk futbolu oldukça iyi değerlendirilmeli. Çünkü biz Türk futbolu konusunda saygı duyduğumuz bir futbol. Büyük kulüpleri, büyük oyuncuları var. Biz Türk futbolu ile ilgili bir şey yapmadık, bir Türk takımını almadık sadece, ikinci takımı aldık"