Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ilk ve tek Türk su altı sporcusu Cem Karabay, rekor dalışında Türkiye’deki darbe girişimini de ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ pankartıyla kınadığını anlattı.
Kendisine ait 72 saat olan su altında kalma dünya rekorunu, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42. yılı kutlaması nedeniyle su altında 142.42.42 saniye kalarak kıran ve Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Türk su altı sporcusu Cem Karabay, İHA muhabirine özel açıklamalarda bulundu.

“BİR TÜRK DÜNYAYA BEDEL”
Bir Türk’ün dünyaya bedel olduğunu belirten başarılı sporcu, “Ben Cem Karabay olarak bir şey dediğim zaman yaparım. Şu an vücudumda çeşitli sivilce ve yaralar var. Bu dünya rekoru uzun yıllar boyunca Guinness’te KKTC adını taşıyarak yayınlanmaya devam edecek. Bu bence her türlü yaradan, sivilceden ve sıkıntıdan daha iyi. Ben her zaman kendi ülke bayrağımı nasıl daha yukarıda tutacağımı düşündüm. Ben hep en yukarıları düşündüm. 72 saatlik rekoru neredeyse iki katına çıkardım. Sudan çıktığım tarih 20 Temmuz. 20 Temmuz Kıbrıs için barış ve özgürlük bayramıdır. Bu yıl 42. yıl dönümü kutlandı. Biz de bu 42. yıl dönümümüzü unutulmazlar arasına girmesi için rekorumuzu 142 saat 42 dakika ve 42 saniye olarak Barış ve Özgürlük Bayramına hediye ettik. Ne zaman o rekora bakılsa bayram akıllara gelecek” dedi.

“AŞAĞIDA İYİ BESLENDİM”
Su altında geçirdiği saatler hakkında da açıklamada bulunan Karabay, “Suyun altında bu sene 4. dünya rekoru. 5 deneme yaptım 4’ünü gerçekleştirdim. Bu abartısız söylüyorum en fazla uyuduğum dünya rekoruydu. Günde 4-5 saat uyumuşumdur. Bunlar ciddi, derin uykulardı. Bunlar dışında aşağıda üşümek bizim için sıkıntı oluşturdu. Bunu da ortadan kaldırmak için tiroit hapı kullandım. Bu da yemek yememi sağladı. Kıbrıs’a özgü ne kadar yemek varsa aşağıya geldi. İyi beslendim. Aşağıda zaman geçirmek için kendimi birkaç şey buldum. Platform üzerindeki kumları temizliyordum. O vakit geçirmeme yardımcı oluyordu. Ayrıca deniz hayvanları ile vakit geçirdim. Eşim ara sıra aşağı iniyordu. Bir süre dans ederek vakit geçirdik” diye konuştu.

"DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI"
Suyun altında olduğu sırada Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişimi hakkında da konuşan başarılı sporcu, şunları söyledi:
“Her gün bir pankart astık suyun altında. İlk gün vermek istediğimiz mesaj, ‘Terörü ve terör destekçilerini lanetliyoruz’. İkinci gün ‘Kadına şiddete ve çocuk istismarına hayır’ mesajı verdik. Bir sonraki gün ‘Çevre ve doğayı koruyalım’. Bir sonraki gün ‘Kan ve organ nakli hayat kurtarır’ dedik. 5. gün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ mesajı verdik. Son gün de ise ‘20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun’ dedik. Ben İstanbul’dan buraya gelirken rekor için kendime örnek aldığım insanı buraya getirdim. İsmi Mustafa Kemal Atatürk. Onun büyük bir kılıç bayrağını getirdim ve platforma astım. Arada bir onunla konuşurdum. Onda o gücü buluyordum. Mustafa Kemal, bu ülkeyi kurmasının yanında birleştiren bir ülke haline getirmiştir en zor durumlarda. Ülkede darbe girişimi olmadı, darbe girişimine teşebbüs oldu. Büyük milletimiz buna izin vermedi. Bence bu girişimde bulunanlar en ağır şekilde, en ağır şekilde yargılanmalı. Mümkünse de idam etsinler. Bu yapılan şeyler ülkeyi bölmek için dış mihrakların oyunudur. Ben İstanbul’da olsaydım herhalde mezarda olurdum çünkü en önce o tankların önünde beni görürlerdi.”
14 Temmuz saat 02.18’de Yavuz Çıkarma Plajı açıklarında başlayan Cem Karabay’ın rekor denemesi, 20 Temmuz gece saat 01.00 sıralarında sona erdi. 6 gün su altında kalan başarılı sporcu Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmayı başardı.
(İHA)