SAMSUN (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığınca TOKİ'ye yaptırılan 33 bin 919 kişilik Samsunspor'un yeni 19 Mayıs Stadı'nda, Barcelona'nın maçlarını oynadığı Nou Camp örnek alınarak, tribünlerin 15 dakikada boşaltılabilmesi amacıyla turnike sayısı 72'ye çıkarıldı.

Yüklenici firmanın proje müdürü Halil Çalışkaner, yeni stadı basın mensuplarına gezdirdi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Çalışkaner, 140 bin metrekarelik alanda yapılan stadın temelinin 4 Ağustos 2013'te atıldığını, teslim sürecinin uzamasının, UEFA standartlarına uygun yapılması için yapılan değişiklikler ve hava şartlarından kaynaklandığını söyledi.


- Çatı Karadeniz dalgası gibi


Projede herhangi bir ödenek sıkıntısının olmadığına işaret eden Çalışkaner, "Stadın geç kalmasının başındaki neden, UEFA standartlarında olan değişikliklerdir. Projemiz ciddi ve ağır bir projedir. Cephe kabuğunda dört farklı çeşit malzememiz bulunuyor. Hepsinin çelik detayları var. Çatının yapımında mimarımız Karadeniz dalgasından esinlenmiş. O formu yakalayabilmek için proje detaylarına ihtiyaç duyduk. Sadece tam formu yakalamak için hassas davranıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İnşaatta proje ve malzeme değişikliklerinin olduğunu, UEFA standartlarının inşaat başladıktan sonra değiştiğine dikkati çeken Çalışkaner, şöyle devam etti:

"Stadın malzemelerinin çoğu yurt dışından geliyor. Bu yüzden temin süreleri zaman alıyor. Bu stadın gecikmiş gibi gözükmesinin tek nedeni var, hava şartları. Bizimle başlayan statlarla aramızda maksimum iki veya 2,5 aylık bir gecikme var. O süreyi de telafi ediyoruz. Samsunspor'a ikinci yarının ilk maçını bu sahada oynatmak en büyük hedefimiz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Sahamız tamamen UEFA standartlarında yapılıyor. Uluslararası müsabakalar oynanabilecek. Zaten bu amaçla değişikliklere gidildi."


- Stat 469 kamera ile izlenecek


Yeni stadın içine tribünlerin izlenmesi için 469 kamera takılacağını bildiren Çalışkaner, "Stadyumun acil çıkış durumunda hemen boşaltılması için değişiklikler yaptık. Barcelona'nın maçlarını oynadığı Nou Camp'ı örnek alarak 50 olan turnike sayısını 72'ye çıkardık. Bu değişiklikle 15 dakika içinde stadyumu boşaltacağız. Ayrıca kamera kayıt sistemi, Türkiye Futbol Federasyonu tribün izleme sistemi, e-bilet sistemi, IP sistemi ve diğer kameralar hepsi son teknolojiyle donatıldı. Stat, 469 kamera ile kontrol altında tutulacak. Seyirci, dış güvenlik önlemleri tamamen izlenilecek." ifadelerini kullandı.

Stadyumda sona doğru geldiklerine vurgulayan Çalışkaner, şunları kaydetti:

"Saha çiminin alttan ısıtmasını bitirmiş durumdayız. Vejetasyon tabakası 15 gün sonra çime hazır halde olacak. Alttan ısıtmanın testleri yapılıyor. Çevre düzenlememiz devam ediyor. İnce işçiliğin yüzde 95'i tamamlandı. Mekanik ve elektrik olarak aktif cihazlarımızı devreye almaya başladık, testleri devam ediyor. En kısa zamanda tamamlayıp bitirmeyi planlıyoruz. Hibrit çime göre bir ayarlanma yapıldı. 4 santimetre boyundaki hibrit çimler, İtalya'dan rulo şeklinde gelecek ve serilecek. Çim serildikten 15 gün sonra stadyum maç oynanabilir hale gelecek."