TRABZON (AA) - SELÇUK KILIÇ - Trabzon 2. Amatör Küme'de mücadele eden Zaferspor'un 65 yaşındaki kaptanı Şerif Kunt, 1,5 yıl aradan sonra tekrar kavuştuğu formasından yine ayrılmak zorunda kaldı.

Türkiye Amatör Futbolcular Federasyonu Genel Başkanı da olan Şerif Kunt, 1986 yılında kurduğu Zaferspor'da hem başkanlık hem antrenörlük yaparken, futbol oynamaya da devam etti. 60 yaşındaki eşi Hafize Kunt da takımda genel kaptanlık görevini yürüttü, futbolcuların giysilerini evinde yıkayarak malzemecilik yaptı.

Zafer Mahallesi'nden birçok oyuncu yetiştiren ve gençleri spora çekerek kötü alışkanlıklardan kurtaran "Şerif Dede" ile "Hafize Nine", kulübü aile ortamına dönüştürdü.  

Şerif Kunt'un, takımda 2011-2012 sezonuna kadar başkanlık, antrenörlük ve futbolculuğu bir arada yürüttüğü sırada, Türkiye Futbol Federasyonu Amatör İşleri Kurulu tarafından Amatör Futbol Ligi'nde uygulanacak esaslarda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle "Bir görev için bir lisans" başlığını taşıyan düzenlemeyle bir kişinin takımda aynı anda hem antrenör hem de futbolcu olmasının önüne geçildi.

Hem futbol oynamayı sürdürmek hem de antrenörlükten kopmak istemeyen Şerif Kunt'un kulüple yaptığı antrenörlük sözleşmesi kabul edilmeyince 2012-2013 sezonunda kurallar gereği Zaferspor önce ihtar aldı, ardından da ligden ihraç edildi.

Futboldan yaklaşık 1,5 yıl uzak kalan Şerif Kunt, Rize'den antrenörlük belgesi olan arkadaşının gönüllü olarak bu görevi üstlenmesiyle futbol oynamayı tercih etti. Kunt, yapılan başvurunun değerlendirilmesinin ardından tekrar Zaferspor'un lige alınmasıyla formasına kavuştu.

Aradan 1,5 aylık bir süre geçmesine karşın Kurtuluşspor ile oynanan maçta yedek kulübesinde sadece 1 oyuncusu bulunan Zaferspor'un 6 futbolcusu sakatlandı. 7-0 yenik durumdaki takımın sahada 6 futbolcu ile kalmasıyla maç tatil edildi.

Daha sonra da gözlemci ve hakem raporları doğrultusunda disiplin talimatının "görevi ihmal ve kötüye kullanma" başlıklı 59/1 maddesi gereğince Kunt'a 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verildi.

-"Futbola döndüğüm için çok mutluyum"

Takımının Kutlugün İncesuspor maçını tel örgüler arkasında izleyen Şerif Kunt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en yaşlı amatör futbolcularından biri olduğunu ve sağlığı elverdiğince futbol oynamak istediğini anlattı.

Futbola 1967 yılında Araklıspor'da başladığını ifade eden Kunt,  45 yıl aralıksız amatör ligde futbol oynadıktan sonra 2012-2013 sezonunda verilen ihraç cezası nedeniyle 1,5 yıl sahalardan uzak kaldığını söyledi.

Amatör Futbolcular Derneği Rize Şubesi Başkanı Ömer Yılmaz'ın antrenörlük görevini üstlenmesiyle bu sezon tekrar lige dönerek futbol oynamayı tercih ettiğini kaydeden Kunt, bunun kısa sürmesinin üzüntüsünü yaşadığını vurguladı.

Kunt, Kurtuluşspor maçına 1'i yedek olmak üzere 12 kişi çıktıklarını belirterek, sahada sakatlıklar nedeniyle 6 kişi kaldıklarını ve karşılaşmanın hakeminin de maçı tatil ettiğini belirtti.

Maçın ardından kendisine 1 yıl hak mahrumiyeti cezası geldiğini ifade eden Kunt, "Eylem nedeniyle bu cezanın verildiği söyleniyor. Futbolculara sakatlanmaları telkininde bulunduğum düşünülmüş olabilir. Ne gibi bir eylem içinde olduğumu anlamış değilim. Sağlık görevlisi de sakatlık varken kimle ilgileneceğini bilemedi. Biz oyunun devam etmesinden yanaydık ancak böyle bir karar verildi. İtirazımızı yaptık, savunmamızı vereceğiz. Bu cezanın kalkmasını istiyoruz" dedi.

Kunt, duygularının karmakarışık olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Çok zor şartlar altında mücadele ediyoruz. Kulübü yaşatmak için didinip duruyoruz. Şok içerisindeyim. Ligde kötü sonuçlar alıyoruz ama bizim amacımız arkadaşlara spor yaptırmak. Bu karar nedeniyle manevi bir burukluk yaşadım. 1 yıl sahalardan uzak kalmak acı bir durum. Uykusuz geceler geçiriyorum. 47 yıldır futbol oynayan biri olarak bu ceza beni çok etkiledi. Eşimi de etkiledi. Hasta olduğu için bugün gelemedi. Ailece rahatsız olduk. Bu yanlıştan dönüleceğine inanıyorum."

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin dünya sıralamasında Türkiye'nin 49. sırada yer aldığını dile getiren Kunt, "Zambiya bizden daha önde. Bu ülkenin nerede olduğunu bilmem. Şerif Kunt'a 1-2 yıl ceza verilse neyi değiştirecek? Türk futbolu Şerif Kunt ile mi kurtulacak?  Bunu arkadaşlarımızın düşünmesini rica ediyorum" diye konuştu.

- Antrenör Yılmaz: "Rize'den gönüllü olarak maçlara geliyorum"

Antrenör Ömer Yılmaz da Kunt'a verilen cezaya ilişkin şunları söyledi:

"Savunma istenmeden 1 yıl men cezası yazısı kulübe geldi. Rize'de antrenörlük yapıyorum. Rize'den karşılık beklemeden amatör spora hizmet yapalım diye buraya geliyoruz. 65 yaşındaki insan sahada efendi, dürüst şekilde oynuyorsa diğer insanların bundan örnek alması lazım. Ben 54 yaşındayım, 11 yaş büyüğüme antrenörlük yapıyorum. Bu bana büyük mutlululuk veriyor. Böyle bir insana 1 yıl men cezası vermek, amatör spora yakışmaz. Ben bir antrenör olarak bu cezanın il disiplin kurulundan döneceğine inanıyorum."

- "Onu futboldan ayırmasınlar"

Futbolculardan Cenk Aydın, 1 yıl hak mahrumiyeti cezasının haksız bir karar olduğunu belirterek, "Ben ilk yarı sakatlandım, 15 dakika da öyle oynadım.  Hocamızın herhangi bir eylemi yoktur. Yeter artık" dedi.

Müslüm Bektaş ise Kunt'un kendilerini zor şartlarda sahada tutmaya çalıştığını dile getirerek, "Hocamıza verilen cezanın kalkmasını istiyoruz. Biz onunla sahada mücadele etmek istiyoruz. Bizi hocamız zor şartlar altında buralara getiriyor. Amatör bir futbol kulübüyüz. O olmadı mı heyecanımız kalmıyor, o bizi ateşliyor. Onu futboldan ayırmasınlar" ifadelerini kullandı.