Türkiye Eskrim Federasyonu tarafından keyfi uygulamalar yapıldığını iddia eden sporcu babaları, federasyon binası önüne gelerek oturma eylemi gerçekleştirdi.
Türkiye Eskrim Federasyonu önüne gelen sporcu yakınları, federasyonun keyfi uygulamalar yaptığı gerekçesiyle yağan kar altında oturarak tepki gösterdi. Batuhan Menküer (Flöre) ve Alkım Taşgın’a (Epe) federasyon tarafından haksızlık yapıldığını dile getiren babalar, basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
“Evlatları uzun süredir eskrim yapan iki veli olarak burada Türkiye Eskrim Federasyonu ile yaşanan sıkıntıları aşabilmek adına oturma eylemindeyiz. Bu eylemi yapmak son yoldu. Bu noktaya gelene kadar çok emek harcadık. Federasyon yetkilileri ile görüşmeye, onlara sorunlarımızı anlatmaya çalıştık. Telefon aramalarımıza çıkmadılar. E-postalarımıza yanıt vermediler. Sosyal medyadaki eleştirilerimize karşı kendilerine yakın kişileri kullandılar. İftira ve hakaretlere maruz kaldık. Federasyonla iletişime geçemeyince Türkiye’deki antrenör, hakem ve idarecilerle konuştuk. Onların da aynı sorunları yaşadıklarını öğrendik. Federasyonun bireyleri ciddiye almadığını düşünerek birlik olduk. Haziran 2014’te toplandık ve 4 saatlik toplantının ardından tespit, eleştiri ve önerilerimizi bir rapor haline getirdik. Bu raporu federasyona sunduk. Yine sonuç alamadık. Üstelik durum daha beter hale geldi.
Oturma eylemimiz dün başladı. Fiili sonuç alamadık. Yanda gördüğünüz binaya girenler bizi görmezden geldiler. Federasyondan henüz bir davet almadık. Biz sadece adalet ve şeffaflık istiyoruz.

BİZ ŞEFFAFLIK İSTİYORUZ
Türkiye Eskrim Federasyonu, hukuka aykırı talimatlar/prosedürler hazırlamaktadır. Bunların bırakın hazırlık sürecini, yayınlandığını bile duyurmamaktadır. İnternet sitesinde mevzuat bölümünü her gün ziyaret etmek ve tüm talimatları tek tek incelemek zorunda kalıyoruz. Yıllık faaliyet programı bir kere yayınlansın, haftada bir değişmesin istiyoruz. Turnuvalar son anda programdan kaldırılmasın; bazı turnuvalar son anda programa eklenmesin; gizli, gölge milli takım kafileleri oluşturulmasın istiyoruz. Kim hakkıyla değil ama federasyona para ödeyerek milli takım forması giyiyor bilmek istiyoruz. Antrenör, hakem kursları gerektiği gibi duyurulsun; gizli programlar yapılmasın istiyoruz. Klasmanlar güncel olsun; turnuva sonuçları yayınlansın istiyoruz. Federasyon, maç sonuçlarını saklayarak dışarıdan denetim yapılmasını engellemektedir. Söz konusu gizlilikten rahatsızız. Klasmanlarla oynandığından şüphe ediyoruz. Turnuva sonuçları ve klasmanlar bilgisayar ortamında tutulduğu için şeffaflığın maliyet doğurmayacağına inanıyoruz. Telekomünikasyon Kurumu’nda üst düzeyde görev yapmış başkanımızın yönettiği federasyonun internet sitesinin kapsamlı, güncel olması gerektiğini düşünüyoruz. Başkanımız, eskrimci değildir. Eskrim geçmişi yoktur. Dışarıdan müdahale ile federasyonun başına getirilmiştir. Ondan hiç olmazsa uzmanlık alanı ile ilgili faaliyet göstermesini bekliyoruz. Federasyona e-posta veya sosyal medyadan ulaşmaya çalıştığımızda muhatap alınmak istiyoruz. Federasyon Genel Sekreteri Sayın Yılmaz Portakal’ı gerekmedikçe aramıyoruz. Ancak bugüne kadar bir kere bile telefonlarımıza çıkmamıştır. E-postalarımıza bir kere bile dönüş yapmamıştır. Federasyondan cevap alamayınca Bilgi Edinme Kanunu’nu kullanarak bilgi almak istedik. Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi’ne başvurduk. BİMER bize federasyon Genel Sekreteri Yılmaz Portakal’ı aramamız halinde bilgi alabileceğimizi açıkladı. Ancak Sayın Portakal, BİMER’in talimatını bilmesine rağmen aramalarımıza çıkmamıştır. Sayın Portakal sadece bize saygısız davranmakla yetinmemiş; Başbakanlığın talimatını uygulamamakta bir sakınca görmemiştir.

“BİZ ADALET İSTİYORUZ”
Kurallar hukuka uygun yazılsın; herkese aynı şekilde uygulansın ama muhakkak uygulansın istiyoruz. Adamına göre muameleye maruz kalmaktan bıkmış durumdayız. Federasyonun ana statüsünde olmayan “Prosedür” adlı bir mevzuat türü oluşturuldu. Milli takımların belirlenmesini sağlayan Bu prosedür baştan sona hukuka aykırı ama uygulanmaktadır. Bu prosedür, klasmandaki fiili duruma bakılarak değiştirilmektedir. Federasyonu destekleyen kulüp ve antrenörlerin sporcularının milli takıma girebilmesi için prosedür şekilden şekile sokulmaktadır. Artık vaziyet öyle bir hale geldi ki, “prosedür yorumu” diye bir kavram çıkarılmıştır. Dört bir tarafından delinmiş olan prosedür ne lafzına ne de ruhuna uygun yorumlanmaktadır. Prosedür fiilen çöptedir. Prodesür ile mutlak yetki tanınan Teknik Kurul, adeta bar fedaisi olmuş; beğendiğini milli takım kapısından içeri almakta; hoşlanmadığını kapı önünde bekletmektedir. Kimse Teknik Kurul’u denetlememektedir. Bütün başarılı sporcular desteklensin istiyoruz. Kanundan doğan imtiyazların kriterleri yerine getiren tüm sporculara sağlanmasını bekliyoruz. Milli takımın başarıya endeksli olmasını; parası olanın milli takım formasını satın almamasını bekliyoruz. Başarılı ve klasmanda üst sırada yer alan sporcular yurt dışına gidemezken, parası olan sporcular her hafta bir turnuvaya gitmektedir. Buna rağmen Türkiye klasmanı kolay kolay değişmemektedir. Ancak federasyon bunun da yolunu bulmuştur. Artık uluslararası klasmanları dikkate almaktadır. Teknik Kurul henüz yolun başında, daha sezon oynanmadan milli takımı belirlemektedir. Yurt dışına gönderilenler arasından seçim yapılmaktadır. Bazı sporcular için yıllık faaliyet programı hazırlanırken, muhalif kulüp ve antrenörlerin sporcuları kendi kaderlerine terk edilmiştir. Muhalefet kötü değildir. Suç bile olsa, suç ve ceza bireyseldir. Kendisini eleştiren herkesi düşman olarak gören federasyon, muhatapları ile savaşmalı; onları cezalandırmalıdır. Federasyon, hıncını sporculardan çıkarmamalıdır. Boş yere hakkında soruşturma açılan kişilere soruşturma dosyası verilmemiştir. İşlendiği iddia edilen suçlar açıklanmamıştır. Savunma hakkı çöpe atılmıştır. Bu kişiler, soyut savunma yapmaya zorlanmıştır. Ceza Kurulu’nun iki hafta içinde karar vermesi gerekirken; haftalardır karar bekleyenler vardır.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü’nün federasyonu denetlemesini ve sorumluları cezalandırmasını istiyoruz. Mersin’deki Akdeniz Oyunları esnasında federasyon başkanımız Müminhan Bilgin’in Türk hakemlere “diğer hakemleri ayarlayın” dediğine dair iddialar vardır. Savcılık bu iddiayı ciddiye almıştır. Tanıkları dinlemiştir. Ancak federasyon bu konuda soruşturma açmamıştır. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılmıştır ancak bu iki kurum bünyesinde soruşturma açılmamıştır. Federasyon geçen ay olağan mali genel kurulunu yaptı. En az 150 delege olması gerekirken, 148 delege belirlenebildi. Hukuk, genel kurulun toplanmasını engelliyordu. SGM, yapılmaması gereken bir genel kurul yapan federasyon hakkında soruşturma açmak yerine bu genel kurula izin vermiştir. Genel kurul sürecinde ve genel kurul esnasında birçok hukuka aykırılık gerçekleşmiş ancak Spor Genel Müdürlüğü bunları görmezden gelmiştir.Türkiye Eskrim Federasyonu hakkında birçok şikayet bulunmaktadır. Spor Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’nun harekete geçtiği iddia edilmektedir ancak bugüne kadar Teftiş Kurulu herhangi bir rapor yayınlamamış, karar almamıştır. Denetleme, soruşturma olup olmadığı belli değildir.
Federasyonla ilgili şikayetlerimiz sadece sizinle paylaştıklarımızdan ibaret değildir. Bu soğuk havada sizi daha fazla yormak, üşütmek istemiyoruz. Daha kapsamlı bir bülteni sizinle paylaşacağız. Son olarak bir konuya dikkat çekmek istiyoruz: Biz hiçbir zaman federasyonla tartışmak, kavga etmek istemedik. Çocuklarımızın zarar göreceğini biliyorduk. Ancak federasyonun çocuklarımıza tavır aldığını üzülerek görmüş durumdayız. Çocuklarımızın uğradıkları haksızlıklar karşısında dik duruşlarını takdirle, gururla izliyoruz ancak bir yere kadar sabır gösterebiliriz. Çocuklarımız, çocuklarımızın takım arkadaşları, rakipleri ve bütün çocukların aileleri yoğun baskı görmektedir. Geçen hafta bir velimiz “çocuğumun döktüğü gözyaşları haram olsun” diyerek, hepimizin isyanını özetlemiştir. Federasyonumuzu diyaloğa davet ediyoruz. Çocuklarımızı ve bizi daha fazla üzmesinler! Söz verdikleri şeffaflığı ve adaleti beklemeye devam ediyoruz. Bizi dinlediğiniz için siz Basın mensuplarına teşekkür ederiz. Sadece bu tür eylemleri değil, eskrimle ilgili her türlü gelişmeyi haber yapmanızı dileriz.”

FEDERASYONDAN YAZILI AÇIKLAMA
Türkiye Eskrim Federasyonu ise konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Türkiye Eskrim Federasyonu faaliyetleri yazılı prosedür ve mevzuata göre yürütülmektedir. Hiçbir şekilde keyfi uygulamalara gidilmemiştir. Nitekim, söz konusu kişilerin müteakip kereler yaptığı şikayetler Spor Genel Müdürlüğü’ne iletilmiş ve ilgili birimlerdeki incelemelerde Federasyon mevzuatı ve prosedürleri açsından herhangi bir yanlış ve keyfi uygulama görülmemiştir" ifadelerine yer verildi.
(İHA)