Gençlik ve Spor Bakanlığının geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek amacıyla 12 ilde yürüttüğü, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) projesi kapsamında Trabzon TOHM'da atletizm, judo, tenis ve yüzme branşlarında 46 gence daha iyi şartlarda spor yapabilmeleri için imkan sağlanıyor.

Barınma, ulaşım gibi imkanların yanı sıra beslenme uzmanı, fizyoterapist, psikolog hizmeti de sunulan sporcular, 2'si yabancı uyruklu 14 antrenör gözetiminde çalışmalarını sürdürüyor.

Judo branşında 14-25 yaş arasındaki 29 kız sporcu, Japon judo hocası Shojiro Mino, başkanlığındaki 4 kişilik antrenör ekibi tarafından çalıştırılıyor.

Ülkesinde 38 yıl polis olarak çalıştıktan sonra 2010 yılında emekliye ayrılan ve 10 ustalık derecesi bulunan judoda, 6'ncı derece antrenörlük belgesi sahibi Mino, TOHM projesinde gönüllü olarak yer alıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlğı tarafından sadece barınma ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçları karşılanan Mino, Japon modern dövüş sanatlarının ilk örneği olarak kabul edilen judoyu dünyaya tanıtmak amacıyla çeşitli ülkelerde yürütülen projelerde yer alıyor.

"TOHM Projesini başarılı buluyorum"

Mino, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de judo sporunun gelişmesi için önemli yatırımlar ve projeler yapıldığını görmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.

İki çocuk ve dört torun sahibi Mino, judoya 15 yaşında başladığını anlatarak, "Lise döneminde bir arkadaşım 'birlikte gidelim' dedi, ben de onunla gittim. O, bir hafta sonra bıraktı ama ben hala devam ediyorum" dedi.

Mino, uzun yıllar genç polislere judo eğitmenliği yaptığını ifade ederek, "Emekli olduktan sonra Kenya'da da yaklaşık 5-6 yıl polislere judo eğitimi verilen projede yer aldım. Ardından Türk hükümeti ile üyesi olduğum Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında yürütülen çalışmalar kapsamında, TOHM projesine katıldım" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca yürütülen TOHM projesini başarılı bulduğunu belirten Mino, şöyle devam etti: 

"Proje, sporcuların bir arada çalışmalarına, büyümelerine ve birlikte öğrenmelerine fırsat veriyor. Farklı illerden gelip burada birlikte yaşamayı öğreniyorlar. Japonya, judonun yayıldığı ülke olmasına rağmen, orada dahi böyle bir proje uygulanmıyor. Projeyi, sporcuların gelişimi ve imkanlara ulaşmaları açısından önemli buluyorum."

Mino, Türkiye'ye Aralık 2015'de geldiğini belirterek, "Projedeki görevimin ilk bölümünü tamamladım. Türkiye'yi ve insanlarını seviyorum, 3 ay aradan sonra tekrar buraya gelerek sporcularla çalışmaya devam edeceğim" dedi.

Yaklaşık 4 yıldır judo yapan 14 yaşındaki Mehveş Şahinoğlu, Japon hocayla çalışmanın farklı olduğunu söyledi.

Şahinoğlu, Mino'nun, kendilerine tekniklerin püf noktalarını gösterdiğini belirterek, "Japon hocamızın gelmesinden sonra kendimizde değişim gördük. Mesela, çekişlerimiz tam değildi, hocamız bize tam olarak nasıl yapılacağını gösterdi. Biz de şimdi ona göre daha iyi yapıyoruz" diye konuştu.