AYRINTILAR

TRABZON TİREBOLU TARTIŞMASI 1940 YILINDA DA YAŞANMIŞ
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun ardından Trabzon Demiryolu Platformu adına söz alan Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, "Aynı Tirebolu tartışması 1940'ların meclisindede oldu. O milletvekili birşey söyledi bu milletvekili başka bir şey söyledi. 2011'e gelindiğinde ne Trabzon'da, ne de Tirebolu'da tren yolu var. Hangisi ekonomik ise onu yapalım. Ancak bölgede Trabzon gerçeğini de unutmayalım. Trabzon ne kadar yükselirse bölge de o kadar yükselir" dedi.


GÜMÜŞHANE-BAYBURT KAPIŞMASI
Toplantıda ayrıca mini bir Gümüşhane, Bayburt tartışmasıda yaşandı. Gümüşhane hattına muhalif görüşleriyle bilinen Bayburtlular derneği Başkanı Şeref Oruç, "Bizim yaptığımız araştırmalarda Araklı Bayburt güzergahı daha uygundu. Neden bu şekilde dikkate alınmadı? diye sordu. 


ÇEVRECİLER KARŞI ÇIKAR MI?
Toplantıda bir diğer dikkat çeken isim ise Hakkı Aytekin'di. Aytekin, "Umarım çevreciler bu projeye karşı çıkmaz. Çevreciler herşeye karşı çıkıyor. Birşeye karşı çıkmak için karşı çıkıyorlar" şeklinde sözler sarfedince salondu uğultular meydana geldi. 


PROJE İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ.
Yüksel Dominik Mühendislik Limited Şirketi Proje Mühendisi Hakan Yeşiltepe'de proje ile ilgili bilgiler verdi.
Sunumda hızlı tren hattının elektrikli çift hattan oluştuğu belirtildi. Ayrıca Trabzon-Gümüşhane arası hat uzunluğu 108 km, Gümüşhane-Tirebolu arası hat uzunluğu 85 km, Gümüşhane-Erzincan arası hat uzunluğu ise 139 km olarak açıklandı.
Proje hızı (yolcu treni)
Trabzon-Gümüşhane arası 160 km/saat
Gümüşhane-Tirebolu arası 160 km/saat
Gümüşhane-Erzincan arası 250 km/saat

Proje hızı (yük treni)
Trabzon-Gümüşhane arası 90 km/saat
Gümüşhane-Tirebolu arası 90 km/saat
Gümüşhane-Erzincan arası 120 km/saat

Seyahat süreleri ;
Trabzon-Gümüşhane arası 52 dakika
Gümüşhane-Tirebolu arası 32 dakika
Gümüşhane-Erzincan arası 1 saat 31 dakika sürecek.

Bu hızlı tren hattıyla Karadeniz bağlantısı sağlanacak. Böylece Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine demiryolu bağlantısı sağlanmış olacak. Ayrıca iki kanaldan inen raylar icin yapılan Projede Batum guzergahı yapılmadı.
GÜN YÜZÜ GÖRMEYECEK
Projede Trabzon'dan kalkan trenin viyadüklerle Torul'a ulaşmasını hayretle karşılayan KTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Fazlı Çelik
"Günyüzü görmeden Torul'a ulaşacağız" yorumunu yaptı. 
GENÇ, SÖZEN VE TÜRKMEN'DE KONUŞTU
Toplantıda ayrıca Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ve Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Muhammet Sözen'de söz alarak kısa birer konuşma yaptılar. 

Toplantı başladı ancak toplantıya çoğu siyasi parti temsilcilerinin katılmaması dikkat çekiyor. Koltukların yer yer boş kaldığı toplantıda Trabzon’un geleceğini önemli derece etkileyecek bu toplantıya fazla ilginin olmaması ise dikkat çekti.

HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ
Toplantıda ilk olarak konuşan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Siyasi Partilerin bu oluşuma katkıda bulunmalarını istiyoruz. Sivil Toplum Örgütlerinin sanayi odasının ve bütün herkesin buna destek olmalarını bekliyoruz. Demiryolu Platformunun Yılmaz Savaşçısı Ahmet Sarı’nın katkılarıyla demiryolu sergisi açıldı. Ahmet Sarı’ya teşekkür ederiz” dedi.  

TARİHİ BİR TOPLANTIDAYIZ
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise konuşmasında, “Hükümetimiz 2002’den beri insanlarımızın hayallerini gerçekleştirdiğine şahit oluyoruz. Hiçbir kuruluşumuzda ödenek problemi yok. 2011 yılında 11 milyarlık yatırım yaptık. Çok tarihi bir toplantıda bulunmaktayız. Trabzon ve bölge insanı demiryoluna kavuşacaktır. Bölge insanı çok daha güzel hizmetlere layıktır. Bundan sonra da hayal ettiklerini ulaşacaktır. Erdoğan Bayraktar’ın önderliğinde hava, su toprağın altında projeleri biz kontrol altında tutacağız. Bakanlık olarak yapılan projelerimize desteklerimiz devam edecektir. Emeği geçen sivil toplum kuruluşlarına medyaya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projeye hep birlikte sahip çıkmalıyız. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Bu toplantının Trabzon’a bölge insanına ve Türkiye’mize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.