61SAAT SPOR SERVİSİ

Trabzonspor’da gündeminde seçim maddesi olmayan, tüzük gereği bilgilendirme amaçlı yapılan 39. Olağan Divan Kurulu Kongresi, Kadir Özcan Tesislerinde yapıldı.

Toplantıya, Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, eski Başkanlar Ahmet Celal Ataman, Özkan Sümer, Kurucu üyelerden Sabit Sabır, Nizamettin Algan, Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Av. Ali Sürmen ile kurulların başkan ve üyeleri, eski yöneticiler ve Divan Kurulu üyeleri katıldı. 



Kongreyi yönetmek üzere,  Divan Kurulu Başkanlığına Özer Atalay, katılımcıların oy birliği ile seçildi. Kongre ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Ardından Divan Kurulunun faaliyetleri okundu. 
Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Al Sürmen ise, “Türk futbolunda mzminleşen hakem hataları ve kulüplerimizdeki transfer savurganlığı gibi sorunlar maalesef 2016-17 sezonuna da damgasını vurmuştur. 
Uzun zamandır tüzük tartışmaları yaşanıyor. Tüzük tadilat komisyonu oluşturmuştuk. Yeni yönetimle bu konuda durdurmuştuk. 29 Madde biz tüzük tadilat komisyonunda gerçekleştirmiştik. Biz 29 maddeyi kendilerine gönderdik. Dün akşam üzeri asbaşkan imzası ile bize o 29 madde üzerinde ve ayrıca benim 29 madde dışında şahsen düşündüğüm bazı şeyler vardı. Başkanım onları da istedi ve onları da gönderdim. Bütün bu konularla ilgili bir taslak kendileri bizlere gönderdiler. Ancak yazının başlığında bir de talep var. "Bundan sonraki süreci kuracakları komisyonla yürüteceklerini, bizim de 2-3 kişi vermemiz gerektiğini” yazdılar. Tabi ben bunu tek başıma değerlendiremem. Dün akşam geldiği için ancak önümüzde ki günlerde tüzük tadilat komisyonu 9 arkadaşımızı toparlarız. İçlerinden biz 2-3 kişi gideriz derse göndeririz. Ama ben seçmem. Böyle yakışıksız duruma düşürmem kendimi. Ama yönetimin yapacağı her türlü çalışmaya Divan Başkanı olarak katkı sağlama mecburiyetindeyim. O nedenle yeni kuracakları tüzük tadilat komisyonuna herkesin katkı sunmasını öneririm. Çünkü hepimizin tüzüğü olacak. 29 Maddede biz ne yaptık, kısaca size anlatma durumundayım. Yarın başka bir tüzük çıkabilir önümüze kısaca ben size özetleyeyim" dedi.

TÜZÜKTE ÖNERİLEN DEĞİŞİKLİKLER
7. maddede değişiklik yaptık. Mustafa Kemal Atatürk’ün gösteridği hedefler demiştik. Önceki Atatürk... Maalesef bu isim çıkarıldı yeniden Atatürk yazıldı. 8. maddede yaptığımız değişiklikler yönetimin hazırladığı taslakta aynen var. Çünkü ticari faaliyetler, sponsorluk, amatör kulüplere yardım bizim komisyonun tüzüğe koyduğu bir maddeydi. Yine var. Engelli kişilerin toplumla bütünleşmesi faaliyetler bu vardı yine var. Ve yine tüzüğe ilk defa o komisyonun eklediği eski futbolculardan muhtaç durumda olanlara yardım, ölenlerin ailesine yardım. Yönetimin yeni taslağında bunun olması bizim de hoşumuza gitti. Tüzüğe ilk defa taraftar üyelik diye bir kavram getirmiştik. Üyleliğin zorlaştırılması taraftar üyelik kavramı getirmiştik. Yönetimin bunu da olumlu bulması bizim hoşumuza gitti. Üye sayısı ile ilgili Genel Kurula yani bir önce ki katılması yüzde 5’i vardı ama bu oran Genel Kurulun dışında yönetim taraından azaltılamaz çoğaltılamaz. Bu çıkarıldı, arttıralabilir veya azaltılabilir diye değiştirildi. Üyeliğe başvuruda, biz o komisyonda aidatın yükseltilmesinden yanaydık. 2 bin lira düşünmüştük. Yönetimin taslağı bunu aynen koruyor. 

AİDAT ÖDEME ZAMANLARI
- Aidat ödeme zamanı ile ilgili tüzük tadilat komisyonumuzun çok önemli bir çalışması vardı. Çünkü insanlar seçim yoksa aidat yatırmıyor. Biz buna yeni düzenleme getirmiştik. Yönetim kurulunun hazırladığı hazırladığı taslakta bu kabul edilmiş ancak bizim için önem arz eden yönetimi bağlayıcı ifadeler çıkarıldı. Çağrı üzerine 60 gün ödeme yapılmaması halinde çağrı süresinin bitimini takip eden 7 gün halinde yönetim kurulu asil üyeleri asil üyelikten çıkarır ve sicil kuruluna gönderir. Biz bunu koymuştuk yönetim bunu çıkardı. 

ÜYELİKTEN ÇIKARMA
- Yine üyelikten çıkarma konusunda ciddi bir denetim vardı. Şimdi üyelik konusunda çıkarma konusuna aidatı yatırdı yatırmadı ayrı ama asıl önemli olan günümüzde çok tartışılması gereken yönetici seçiliyor, gidiyor yüz kızartıcı suç işliyor. Ben disiplin cezası sonucunu niye bekliyim. Şimdi biz onun için bunu düşünerek her hangi bir hüküm nedeniyle haklarında medeni haklarını kullanmakta geçici veya men edilen çıkarılır. Yönetim taslağında bu da çıkarıldı. 

KULÜP ORGANLARI
- Biz organlarla tüzükte dernekler mamasının ciddi eleştirisi oldu. Organlar ayrımı vardı onu ayırmıştık. Divan Kurulu sadece kurul olarak kalıyordu. Diğer organlar kulübün organı. Yönetimin taslağında da aynen bu şekildedir. 

GENEL KURULUN YAPILACAĞI TARİH
- Olağan genel kurul tarihi ile ilgili bizlerde tadilat komisyonunda tartışmalarda hep gündeme geldi. Yaz başında yapıyordu, aralık ayına alındı. Gerçekten herkesin farklı fikirde olacağı bir şey. Yönetim kurulu da biz yine Aralık ayı koymuştuk. Yönetim kurulu bizim taslakta ki hükmü 15-30 haziran günleri arasında demiş. Benim orada dikkatimi çeken bir şey oldu. Salt çoğunluğun arandığı veya aranmadı tarih 10 Temmuz'u geçemez. Esneklik var burada. O giderilir. Temmuz’da da Haziran’da da yapılır Genel Kurul… 

GENEL KURULUN YAPILDIĞI SALON VE GENEL KURULUN ERTELENMESİ
- Genel Kurulların ertelenmesi ile ilgili bizim de, komisyon olarak yeni önerilerimiz vardı. Tasarıda… Yönetim kendi taslağında da aynen bu ertelemeyi zorlaştıran hükümleri kabul etmiş. Bizim düşünmediğimiz yönetim çok güzel bir madde ekledi. Seçimli kongrelerde oy kullanacak üye sayısının yüzde 75’inin, ya da bir önceki üye sayısını ağırlayacak kapasitede salon olmamı. Yine çok önemli.

TÜZÜĞE AYKIRI ÜYE YAPILMASI
Benim sevindiğim şey tüzük tadilat komisyonu üyelerin yaptığı 29 maddede çok önemli değişiklik olmaması onların başarılı çalıştığının işaretidir. Hiç değilse böylece teşekkür etmiş oluruz onlara… Bugüne kadar hiçbir kurulun görevine müdahale etmedik. Ancak tüzüğün bize verdiği yetkiler doğrultusunda söylemde bulunduğumuz gibi bazı uyarılarımızı yaptık. Özellikle tüzüğe aykırı yöntemlerle, üye kayıtları yapılması geçmişte de şimdi de sözlü ve yazılı uyarılarımızı yapmış olmamıza rağmen tüzüğe aykırı üye kabullerinin yapılmasında ısrar edilmesi düşündürücü. Üye müracaatlarının kabulü konusunda uyarı yazımızın, yönetim ve sicil kurulumuzca doğru değerlendirilmesini bir kez daha tavsiye ederiz.

TARAFTAR GRUPLARINA DİVAN BAŞKAN KURULUNDAN UYARI… 
Türk futbolunun kangreni olan sorunlardan bir diğeri ise taraftar gruplarıdır. Sadece renk aşkıyla oluşan gerçek taraftar grupları bir futbol takımının dinamosudur. Onlarsız futbolun keyif vermeyeceğini tartışmayız bile. Ancak dinamo amacının dışında yani ters çalışırsa faydadan çok zarar verir. Taraftar grupları kulübün ceza almasında süreklilik arz eden eylem ve söylemlerde bulunmamalı. Kulüp yöneticileri taraftar gruplarının arasında ki menfaat çalışmasının tarafı olmamalı. Taraftar grupları, derneklerinin menfaatini, kulübün menfaatinin önüne çıkmamalı. Taraflar grupları siyasi sonuç doğrulacak eylem ve söylemde bulunmamalı. Taraftar gruplarının Türkiye Cumhuriyetinin kurucuları, yöneticileri, kurucu unsurları ve rejimi aleyhine eylem veya söylemleri camia içinde ülke içinde asla kabul edilemez haddini aşan kötü davranışlardır. Bu tür eylem ve söyleme ısrarla devam eden taraftar gruplarının kapatılması için resmi kurumlar nezdinde gerekli girişimler bulunmalı ve tüzükte ki disiplin suçları yönünden uygulama yapma, yönetim kurullarının asli görevidir.

TANJU GÜRSÜ’NUN İSMİNİN VERİLMESİ… 
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Divan Başkanımızın müracaatından, meclisimizde değerlendirip gündeme aldık. Ortahisar Belediye meclisimizin AK Partili, MHP’li, CHP’li üyelerin oy birliği ile beraber Kemerkaya Mahallemizde bir sokağın ismine verdik. Sadece şöyle bir bürokratik eksiklik var. Ben bu işi Genel Kurulun bir talebi ve vazife sonucunda alıp hemen meclisimizde karar verdik. İnşallah süreç tamamlandıktan sonra yazılı olarak cevap vereceğiz. 

BU BİR HAK MÜCADELESİ… 
Trabzonspor’un her vesile ile bir spor kulübünden çok daha anlam ifade ettiğini, karakter olduğunu, güce karşı hakkın mücadelesi olduğunu ifade etmeye devam ediyoruz. Buna istinaden 2010-11 yılında Anamızın AK Sütü gibi haklı olan şampiyonluğumuzun tescili adına CAS Nezdinde ki çalışmalar neticesinde olumlu netice alamadık. Ama bu bir hak mücadelesi. Ne kadar uzun olursa olsun, bu hakkın bu şehre teslimine kadar ne kadar süre geçerse geçsin, başkan ve yönetim ve sonuna kadar devam ettirmeli. Bu güce karşı bir duruş, haklı olan bir şey istiyoruz. Fenerbahçe spor kulübü adına yönetenleri ve yöneticileri şuanda adaletten nasibini almamış bu federasyon ve başkanı yöneticileri tarafından yöneticileri cezalandırılmıştır. Onun için bu mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadele sadece bizim adımıza değil Mardin Kızıltepe Trabzonsporlular derneğinin kaç tane üyesi olduğunu biliyor muyuz? Sadece Trabzon adına değiliz. Haksızlığa karşı hissiyata tercüman olan Trabzonsporlular olarak Mardin Trabzonsporluların Derneğinin 3 bin 570 üyesinin hukukun korumamız lazım”

TRABZONSPOR DENETLEME RAPORU: 
İdari yönden yapılan tespitler: Trabzonspor ve bağlı şirketlerinin 31.10.2016 tarihi itibariyle üye sayısı 25 bin… Yeni üye kaydı yapılmamıştır. Aynı dönem içerisinde üyelikten istifa eden olmamış üyelikten çıkarma işlemi yapılmadı. 
Trabzonspor kulübü ve bağlı şirketlerinde idari personel 216, A takım teknik kadro 6, 1461 teknik kadro 6, alt yapı teknik kadro 28, amatör branşlar teknik kadrosu 13 olmak üzere toplam 269 personel çalışmakta. 
Dernek ve bağlı şirketler olarak yerel mahkemelerde devam eden davalar 42, FİFA ve CAS’ta devam eden davalar 7, TFF’de devam eden davalar 2, Dernek Hukuk ile ilgili davalar 7, ceza davaları 2, icra takipleri 54 olmak üzere toplam 114 dosya mevcut. Yönetim kurulundan 1 üye istifa yoluyla ayrıldı. Önceki raporlarımızda belirtilen ve yasalara uygun hale getirilmesi düşünülen tüzükte her hangi bir düzenleme yapılmadı. 

TRABZONSPOR’UN NET BORCU 674 MİLYON… 
Mali yönden yapılan tespitler: Gelir ve gider belgeleri tek düze muhasebe sistemine uygun olarak yasal defterlere kaydedildi. 1.11.2016, 31.3.2017 tarihleri arasında toplam gelirler 107 milyon… Toplam giderler 126 milyon… 
Gerçekleşen gelirler ve giderler sonucunda oluşan mali tablolara göre dernek ve bağlı şirketlerin 31.3.2017 tarihine göre , 674 milyon 622 bin net borcu bulunmaktadır…