Avukat Alp,"Rutin, beklenen bir gelişme. Tahminim yargıtay 5. ceza dairesi de kararı onayacaktır" dedi.

61saat/spor servisi

Rutin, beklenen bir gelişme. Tahminim yargıtay 5. ceza dairesi de kararı onayacaktır. Burada asıl önemli olan dosya onandıktan sonra (onanacağını varsayarak konuşuyorum) Trabzonspor'un eline bir kozun daha geçecek olmasıdır.

UEFA Temyizinin UEFA Disiplin Kurulu kararını onamasından sonra Trabzonspor, Türkiye Futbol Federasyonu'na "yargılamanın iadesi" yoluna başvurabilirdi. CAS sürecini beklemek gibi bir zorunluluk yok. Şayet, 16 Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı da onanırsa, Trabzonspor bu karara dayanarak da "yargılamanın iadesi" yoluna gidlmesini talep edebilir. Bunu ister HMUK'un ilgili hükümlerine dayanarak yaparsınız, isterseniz de Futbol Disiplin Talimatı'nın 92. maddesine dayanarak. Talimatta açıkça, "kararı etkileyecek yeni bir delilin ortaya çıkmış olması" diyor. Gerek kesinleşmiş UEFA kararı ve gerekse de kesinleşmiş yerel mahkeme kararı artık sizin için kararı etkileyecek yeni bir delildir. 

Kaldı ki, biliyorsunuz daha önce de söyledim, Futbol Federasyonu bir olayda dosyaya sonradan giren bir bilirkişi raporunu bile "disiplin yargılamasının iadesi" için yeterli saymıştı. Zaten HMUK'da açıkça, "Tarafları, dava sebebi ve konusu aynı olan bir dava hakkında birbirine aykırı iki hükmün bulunması" yargılamanın yenilenmesi için bir sebep olarak sayılmıştır. 

Burada bilmemiz gereken iki nokta var: 

Yargılamanın iadesi kabul edildiğinde dosyanın tekrar kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesi gerekiyor. Futbol Federasyonu daha önce bu yola başvurduğunda bu konuda açıkça yanlış uygulama yaparak dosyaları Tahkim Kurulu'na yolladı. Halbuki kararı veren PFDK ya da AFDK'ya yollamalıydı. Konuştuğumuz şike dosyasında dosyalar yeniden PFDK'ya yollanmak zorunda. 

 

ikinci husus da, Fenerbahçe ya da Beşiktaş ile ilgili tüm dosyaların değil, sadece şike, teşvik ve/veya bunlara girişimin bulunduğu maçlar ile ilgili olan dosyalar hakkında yargılamanın iadesi söz konusu olabilir. Misal, Fenerbahçe, 04.03.2011 günü oynanan Kayseri - Manisa maçından bile sevkli idi PFDK'ya. Ya da 18.03.2011 günlü Galatasaray - Fenerbahçe maçından. Yani böyle 19 maç var. Yargılamanın iadesi söz konusu olduğunda bu 19 maçın tümünün dosyaları değil, sadece şike, teşvik ve/veya bunlara girişimin mahkeme kararı ile kesinleştiği maçların dosyaları yeniden PFDK'ya gönderilir. 

Ayrıca Savcılığın mütaalasını vermesinden sonra kararında çok fazla gecikeceğini zannetmiyorum.