AMASYA (AA) - Dünya ve olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Hamit Kaplan, Amasya'nın Hamamözü ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Çorum'da 5 Ocak 1976 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonrası yaşamını yitiren Kaplan için, kabri başında anma programı düzenlendi.

Vali İbrahim Halil Çomaktekin, burada yaptığı konuşmada, “Hamit Kaplan’ı ölümünün 39. yılında mezarı başında, rahmetle, saygıyla anıyoruz. Türk milletinin medarıiftiharı olan bu güreşçimiz sadece ulusal alanda değil uluslararası alanda da başarılara imza atmış mümtaz bir şahsiyettir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi zeki, çevik ve tarifine uyan bir spor adamıdır. Böylesine önemli bir şahsiyeti gençlere aktarmamız ve anlatmamız lazım. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Hamamözü Belediye Başkanı Bahattin Destebaş ise Hamit Kaplan'ın genç yaşına rağmen 175 kez milli mayoyu giydiğini, çalışkanlığı, azimliliği, efendiliği ve spor ahlakı ile Türk güreşinde bir ekol oluşturduğunu söyledi.

Destebaş, "İlçesinin, şehrinin ve ülkesinin ismini dünyaya duyurup al bayrağımızı göklere yükselten bu büyük şampiyonu rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

Programa Hamit Kaplan'ın oğlu Atilla Kaplan, yakınları ile Hamamözü Kaymakamı Kadir Güntepe, Merzifon Kaymakamı Fatih Geyim, Suluova Kaymakamı Hayatı Taştan, Göynücek Kaymakamı Bekir Cansız, Gümüşhacıköy Kaymakamı Hüseyin Tekin ve vatandaşlar katıldı.

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde 1934 yılında dünya gelen ve 21 yaşında güreş hayatına başlayan Hamit Kaplan, spor hayatı boyunca çeşitli başarılara imza attı. Dünya ve olimpiyat şampiyonu ünlü güreşçi, 1976'da Çorum'da geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi.