Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, "Çalıştığım kulüplerde sorunun değil, çözümün bir parçası olmaya çalıştım. Hiçbir başkan ve yöneticiyle bir sorun yaşamadım. Bir kişi hariç" dedi.
Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde basın toplantısı düzenledi. İmza töreni sonrasında ilk kez basın mensuplarıyla buluşan Yanal, öncelikli olarak gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. Malum süreçte hep saha dışında kalıp saha içini yorumlamaya gayret etiğini söyledi. Yanal, Trabzonspor’un oynayacağı futbolla lige renk katacağını söyledi.

“BİR YOLCULUĞA BAŞLIYORUZ”
Sözlerine tekrar Trabzon’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek başlayan Yanal, "Bir yolculuğa başlıyoruz. Bugün İstanbul yolculuğu daha sonra lig sonuna kadar sürecek bir yolculuğumuz olacak. Bana güvenip destek veren sayın başkanımız İbrahim Hacıosmanoğlu’na ve yönetimine teşekkür ediyorum. Sizlere de teşekkür ediyor ve herkesin görüşüne saygı duyuyorum. Sizinle daha önce de beraber olduk. Nasıl bir oyun tarzı benimsediğimi biliyorsunuz. Trabzonspor oynayacağı futbolla fark oluşturacaktır. Ligin içinde bir renk olacaktır. 90 dakika oyunu bırakmayan, rakibine ve kendisine saygı duyan, sonuna kadar mücadele eden, tempolu, keyif veren, her şeyiyle kazanmayı istediğini taraftarlara hissettiren bir takım olacağız" dedi.

"İMZA TÖRENİNDE NEDEN KONUŞMADIĞINI AÇIKLADI"
Yanal, Trabzonspor’a imza attığı gün neden açıklama yapmadığı konusunda ise "Biliyorsunuz imza töreni düzenledik. O gün Trabzon’a geldim ve rahatsızdım. Ateşim vardı. O fotoğrafı başkanımızla birlikte size verdik. İmza töreninde basın toplantısı beklentisi vardı ancak biz sadece imza fotoğrafı için sizin karşınızdaydık. Taraflı tarafsız birçok yorum yapıldı. Benden duymadığınız konular hakkında yorumlar yapmamanızı rica ediyorum. Trabzonspor taraftarlarına izleteceğimiz takımla ilgili yaptığımız çalışmaları sizlere aktaracağız. Trabzonspor’un başarısı için, taraftarlar, bizler, oyuncular hep birlikte yürüyeceğiz. Tek başına başarı elde edemezsiniz. Sadece benim ve oyuncularımla başarabileceğim bir iş değil bu. Birlikte yürüyeceğimiz bu yolda omuz omuza olmamızı arzu ediyorum” açıklamasını yaptı.

"GENÇ VE YETENEKLİ BİR TAKIMA SAHİBİZ"
Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, bir basın mensubunun, ‘elinizdeki kadro 10. haftaya teknik ve kondisyon olarak hazır mı?’ şeklindeki sorusuna, “Derin bir kadromuz var. Milli takımlarımızda oynamış ve oynayan yetenekli oyuncularımız var. Yaklaşık 9 tanesiyle çalışamadık. Tanıdığımız oyuncular var. Genç ve yetenekli bir takımla çalışacağız. Benim istediğim oyunu oynayabileceğimiz bir takımla çalışacağız. İhtiyaçlarımızı belirleyeceğiz. Bu yöndeki paylaşımları önümüzeki haftalarda yapabileceğim. Mücadele içinde olacak bir takımımız olduğunu düşünüyorum. 14 puan kaybımız var. Bunun telafisi için hep birlikte yürümeye ihtiyacımız var” yanıtını verdi.

"TÜRKİYE’DE YAŞIYORUM VE BURAYI ÇOK İYİ BİLİYORUM"
“Geçen yıl yakaladığınız başarı ortada. Burayla ilgili tercih yaparken kafanızda soru işareti oluştu mu?” sorusuna ise Yanal, "Türkiye’de yaşıyorum ve burayı iyi biliyorum. İstikrarlı bir tutarlılığın oluşması gerekli. Trabzonspor camiasının beklentisini ve bu duruşu ortaya koymanın vaktinin geldiğini düşünüyorum. Bunun için büyük uğraş vereceğiz” cevabını verdi.

"MUSTAFA YUMLU VE ZEKİ YAVRU HAKKINDA İDARİ BİR KARAR VAR"
Yanal, Mustafa Yumlu ve Zeki Yavru’nun affı konusunda yöneltilen sorulara ise, "Mustafa ve Zeki ile ilgili ortada idari bir karar var. Buna saygı duyuyorum. Şu anda af konusu düşünülmüyor. Bunun dışında kadronun ihtiyacını belirlemeliyiz. Ancak oyuncuları tanımak, karakterlerini iyi anlamak ve eksikleri buna göre tespit etmek gerek. 2-3 hafta içinde bu tespitleri yapmış olacağız. Bourceanu’yu da izleyeceğiz. Oyuncu Trabzonspor’un oyuncusu. Değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

"BİZE HER MAÇ TRABZON DİYECEĞİZ"
Bir basın mensubunun, ‘Milli maçlar için lige verilen ara nedeniyle birlikte olamadığınız oyuncular var. Bu bir handikap mı? Galatasaray maçı sizin için ne anlam ifade ediyor?’ sorusuna ise Yanal, "Her maça kazanmak için çıkacağız. Bize her maç Trabzon diyeceğiz. Sezon başından bu yana birlikte oynayan bir kadro var. Bu kadro bana yardımcı olacak. Milli takımlar oyuncular için motivasyon olacaktır. Bu sayede handikabı avantaja çevireceğiz" diye konuştu.

"FUTBOLDA TRABZON RUHU EKSİK OLMAMASI GEREKİR"
“Milli Takım’da ve Fenerbahçe’de görev yaptınız. Genel bir futbol projeksiyonu var Türkiye’de. Şuandaki türk futbolunu nasıl yorumluyorsunuz. Gördüğünüz fotoğrafı bize aktarabilir misiniz?” şeklindeki soruya ise Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, şu cevabı verdi:
"Futbolda Trabzon ruhunun eksik olmaması gerekir. Türk futbolu adına bu çok önemli. Trabzon ve Trabzonsporluluk ruhunun doruk noktasında olduğunu çok rahat bir şekilde hissedersiniz. Trabzonluluk ruhunun Türk futbolunda önemli bir yeri vardır. Sistemsel sorunlar nedeniyle bir takım sorunlar var. Kulüplerin içine düştüğü problemler ve buna bağlı olarak ülke spor kültürünün doğru kullanıp kullanılmadığına bakmak gerek. Sistemsel bir sorundan bahsetmek gerek. Milli Takım’ın aldığı sonuçlardan yola çıkarsak çok daha önde olmamız gerekliliğini görüyoruz. Dengesizlikler ve sorunlar var. Altyapı sorunlarını tartışabiliriz. Ülkenin çözmesi gereken sorunlar olduğu bir gerçek. Ayrı bir platformda tartışılması gereken bir konu. Bir dönem böyle bir görev içindeydim. Gördüğüm sorunlar sadece futbola dair değil, ülke sporuna bakıştaki sorunlar var. Kulüplerdeki değişimler ülke spor kültürüyle alakalıdır. Spor bir bütünü temsil ediyor. Bu bütünden bakarak çözüm aramak gerek. Trabzonspor’un başarısını oluşturmuş, büyük bir oluşumu gerçekleştirmiş bir altyapı var. Bunun fiziksel olarak yararlılığını tartıştığınızda farklılıkları görürsünüz. Geçmişe baktığınızda o dönemin altyapısını oluşturan mahalle ve sokaklarda oynanan futbol kalmadı. Bugünkü karmaşanın içinden çıkmak için yine herkese görev düşüyor. Umarım kısa sürede değişir ve ülke yapısı düzeltilir ve sağlıklı bir oluşuma kavuşulur."

"TRABZON’A ŞAMPİYON OLABİLECEK BİR TAKIM BIRAKTIM"
“2010-11 sezonu şampiyonluğu ve sonrasında birçok konu var. Ersun hocanın ismi Trabzonspor’la anılmaya başladığında bu sürecin içine çekildiniz. Stadyumdan koşarak ayrılmanız çok tartışıldı?” sorusuna Ersun Yanal, "Bu süreç içinde hep saha içinde kalmaya çalıştık. Saha dışına çıkmadım hiç. Saha içini konuşmaya ve bunu yorumlamaya gayret ettik. Oyuncularımı da aynı saha içinde tutup oradaki işi yapmaya odaklandırdım. Bu sürecin hiçbir yerinde yer almadım. Fiziksel olarak da yer almadım. Ya çalışmıyordum ya da TFF’de görev yapıyordum. Ama bu beni dışarıda tutmaz. Trabzonspor’un benimle olan ilişkisi hiçbir zaman kötü olmamıştır. Sıcak ilişkilerimiz hep devam etti. Trabzon’da düzgün ve mutlu yaşadım. Şampiyon olabilecek bir takım bırakmıştım. Bunu çok iyi biliyorum" yanıtını verdi.

"SORUNUN DEĞİL ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLDUM”
Bir basın mensubunun, “3 Temmuz’un ardından iki kulüp arasında çekişme üst düzeye çıktı. İki kulüpte de çalıştınız. Ayrıldığınız kulüp iç saha maçlarında Ersun Yanal diye bağırmaya devam ediyor. Olası bir Trabzonspor - Fenerbahçe maçında böyle bir olayla karşılaşırsanız bu sizi nasıl etkileyecek. Kombine iptallerinde de sizin isminizin bağırılmasının etkili olduğu söyleniyor?” şeklindeki soruya ise Yanal, "Çalıştığım kulüplerde sorunun değil, çözümün bir parçası olmaya çalıştım. Burada da aynı olacak. Sorunun parçası olmaktan yana tavır koymadım. Hiçbir başkan ve yöneticiyle bir sorun yaşamadım. Bir kişi hariç. Süreci siz yaşadınız, biliyorsunuz. Bunu konuşmanın bir anlamı yok. Benim için mutluluk, mutlu olacağımı düşündüğüm yerde olmaktır. Bu benim işim ve hayatımı şekillendirdiğim iş de mutlu olduğum yerde olmak istiyorum. Mutlu olmayacağım hiçbir yerde olmadım. Futbolu seviyorum. Bu mutluluğu yaşıyorsam bir şeyleri başarmışımdır. Kontrolümde olmayan şeyleri sorgulamak istemiyorum. O dönem çalıştığım kulübe hizmet etmek görevimdi. Başardım. Başaramadıklarım da oldu. Burada da mutlu olmaya gayret edeceğim. Mutluluğu tüm ekibime ve sizlere de aktarmaya çalışacağım" ifadesini kullandı.

"AVNİ AKER’DE PROVOKASYANLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN SAHADAN AYRILDIM"
"Avni Aker’de sahadan koşarak çıkmam çok konuşuldu” diyen Yanal, “O gün gergin bir ortam vardı. Maç öncesinde eğer galip gelmemiz halinde saha içinde kalarak provakasyon algısı yapmak istememiştik. Bunu maçtan önce oyuncularımla konuşmuştum. Cesaret, güç ve kuvvet böyle durumlarla ölçülmez. Kavgayı yapabilecek yüreğim ve cesaretim de var. Ama futbolun içinde tartışma ve kavga içinde hiç olmadım" diye konuştu.

"ENKAZ DEVRALDIM DİYE BİR SÖYLEMİM OLMADI"
Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, basında çıkan enkaz devraldım söylemleriyle ilgili olarak ise “Altyapıdan çok oyuncu gelecek. Genç oyuncularla her zaman birlikte olacağız. İdmanlarımızda olacaklar. Bunun organizasyonunu yapacağız. Diğer konu ise iletişim karşılıklıdır. Tek başına olmaz. İletişim birimimizle temasa geçerseniz sorun yaşamayız. Aksi halde her yazılan askıda kalacaktır. Karşılıklı iletişim kanallarını açarsak bilgi aktarımını kolaylaştırırız. Enkaz devraldım gibi bir söylemim olmadı. İkinci şahıslardan ya da kulaktan duyma konuların altında imzam olmaz" dedi.

"HERKESİN SAYGI DUYDUĞU BİR TAKIM OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"
Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, "Biz teknik adamlar sahanın içinde kalıp saha dışını yönetmeye kalkmamamız gerekir. Bizim için bunlar oldukça zararlı konular. Bizim için önemli olan saha içindeki organizasyonu yönetmek. Bunun dışındakiler teknik adamlar olarak bizi ilgilendirmez. Şampiyon olabilecek bir takım bıraktım. Herkesin saygı duyduğu, kazanmak için herşeyi ortaya koyan, tavrı olan bir takım yapmak istiyoruz. Bunu başaracağımızı düşünüyoruz. Galatasaray maçıyla başlayıp en kısa sürede bu tavrı ortaya koyan bir takıma dönüşmeyi hedefliyoruz. Sizler de zevk alacaksınız. Şampiyonluk ya da başarının oluşturduğu yol beraber yürünen yoldur. Yönetim, futbolcu, medya, taraftar hep birlikte kol kola girersek sonuca rahatlıkla ulaşırız" dedi.
(İHA)