61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da restorasyon ve kaya temizleme çalışmaları devam eden Sümela Manastırının ilk bölümü Cumartesi günü nihayet ziyaretçilere açılıyor. 22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon ve kaya temizleme çalışmalarının başladığı Sümela Manastırının ilk bölümünün 25 Mayıs Cumartesi günü açılışının yapılacağı belirtildi. 
4 bin ton kayanın temizlendiği Sümela Manastırı, tamamen güvenli hale getirilirken açılış tarihini Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, sosyal medya hesabından duyurdu. 
Ayvazoğlu, Sümela Manastırı’nda ki çalışmaları fotoğraflayarak, “25 Mayıs Cumartesi açılış için çalışmaların son aşamasındayız. İnşallah Cumartesi tüm Trabzon Sümela’dayız” ifadelerini kullandı. 

SÜMELA MANASTIRINDA NELER YAPILDI.. 
Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteğinde sarp ve kayalık alana kurulu olan, misafirlerine doğa, tarih ve kültürü bir arada sunan Sümela Manastırı, kapsamlı restorasyon ve kaya ıslahı çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı olmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyordu. 
İlk bölümü Cumartesi günü açılacak Sümela Manastırının bundan sonra daha fazla ziyaretçi ağırlaması beklenirken, ikinci bölümün çalışmalarının ise 2020’de bitmesi bekleniyor. 
Yaklaşık 4 bin ton kayanın temizliği yapılan Sümela Manastırında, 300 metrelik yürüyüş yolu düzenlendi, tarihi su kemerleri, giriş binası ile manastıra çıkan merdivenler de yeniden restore edildi.