Bölgesel

Sümela'da doğa katliamı


Ancak, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, tek şeritli olması gerekirken çift şeritli yapıldığını ve standartlara aykırı olduğunu belirleyince çalışmayı durdurdu. Yol öylece bırakılırken Karayolları, mevcut yayla yolunu genişletme çalışmalarına başladı. Sümela'nın tam karşısındaki yolda süren çalışmalarda da binlerce ağaç kesildi.

HESABINI KİM VERECEK
KTÜ Orman Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Cantürk Gümüş, 'Burada bir yol yapmışlar, hiçbir yere gitmiyor. Katliam yapmış, 6 bin çam ağacını kesmiş, ormanı yok etmişler. Bunun hesabını kim verecek? O ağaçları kim geri getirecek? Devletin parası boşa gitti' diye isyan etti. Mevcut yolu genişletme çalışmalarının da Milli Parklar Kanunu'na aykırı olduğunu kaydeden Gümüş şunları söyledi: 'O yoldan yaylaya ulaşmak 21 kilometre. Bunun 3 kilometrelik kısmı Sümela Manastırı'nın içerisinde. Sümela'daki bölüm 1. derecede SİT alanında olduğu için burada çalışma yapamıyorlar. Ama geri kalan bölümünde vahşi bir çalışma var. Doğa tahrip ediliyor, ekosistem bozuluyor. Orası ayrıca heyelanlı bölge. Çığ ve kayma riski de var' dedi ve suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

VALİ: HOŞ OLMADI!
TRABZON Valisi Recep Kızılcık da kouyla ilgili olarak 'Böyle bir çalışma yapıldı, sonra vazgeçildi. Elbette ki kesilen ağaçlar ve harcanan para itibarıyla hoş olmadı' dedi. Kızılcık, mevcut yolda devam eden çalışmaların yasaya aykırılığıyla ilgili de, 'Gidip yerinde inceleyeceğim. Eğer böyle bir şey söz konusu ise gereğini yaparız' diye konuştu.