Tesla, ekonomi sınıfı aracı olan Model 3 üretimindeki gecikmeler nedeniyle Bloomberg verilerine göre dakikada 8 bin dolar kaybediyor. Roadster ve Semi ön sipariş ücretlerinin de bu nedenle yüksek ve üretim sürecinin yayıldığı belirtiliyor

Wal-Mart başta perakendeciler Semi için sıraya girmesine ve 0 - 100 kilometre arasında 1.9 saniyede çıkan Roadster modeli de araba tutkunlarını mutlu etmesine rağmen yatırımcıların odaklandığı konular farklı.

Bloomberg verilerine göre geçtiğimiz 12 ay boyunca elektrikli otomobil üreticisi Tesla dakikada yaklaşık 8 bin dolar saatte 480 bin dolar kaybetti. Bu hızla devam ederlerse gelecek yıl 6 Ağustos'ta Tesla'nın nakit stokunun erimesi işten bile görünmüyor. 

2018 ORTASINA DEK 2 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR

Tesla'nın nakit akışlarındaki sorunun nedeni ise 35 bin dolardan satılacak ve sipariş için 1000 dolar kapora alınan Model 3 üretimindeki gecikmeler. Tesla'nın bu nedenle her çeyrekte 1 milyar dolardan olduğu belirtildi.

Ön ödemesi alınmış olmasına rağmen araçların teslimatının beklenenden uzun süreceği biliniyor. 500 binin üzerinde Model 3 siparişi alan firma ağustos ayında bizzat Elon Musk'ın açıkladığı üzere 63 bin sipariş iptali başvurusu almıştı. 

Bloomberg uzmanı Kevin Tynan'ın belirttiğine göre Tesla'nın üretimi gerçekleştirmek için 2018 ortasına dek en az 2 milyar dolar sıcak para toplaması gerekiyor. Elon Musk'ın benzer bir sıkıntı yaşamamak için Roadster ve Semi teslimatları için süreci daha da yaydığı söyleniyor. 

Nitekim, 250 bin dolar fiyatla satılacak ve 50 bin dolar nakitle Roadster ön siparişi verenler araçların 2019 yılından erken üretilmeye dahi başlanmayacağının bilincinde. Keza Semi için de 5 bin dolar ön ödeme alınıyor ve yine de üretim en erken 2019 yılında başlayacak. 

KAYNAKHABERTÜRK