Ancak içinde bulunduğumuz COVİD-19 pandemi koşulları nedeniyle evde spor yapmak yaygınlaşmış ve evde sporun vazgeçilmez ekipmanı: Dambıl setleridir. Bu yazımızda Dambıl Setlerinin özellikleri ve Dambıl Seti alımında dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğiz.

Dambıl ve Dambıl Seti Çeşitleri Nelerdir?

Dambıl kelimesi İngilizce dumbell kelimesinin Türkçe okunuşundan gelmekte olup Türkiye’de bu ağırlık aleti “dambıl” olarak anılıyor. Farklı ağırlık ve tiplerde olması nedeniyle Dambıl Seti olarak günlük dilimize yerleşmiştir. Dambıllar, her iki ucunda eşit ağırlığa sahip kısa saplı serbest ağırlıklardır. Genellikle biseps ve triseps gibi kas gruplarını izole etmek için kullanılırlar. Bununla birlikte, dinamik, çok düzlemli egzersizler yoluyla birden fazla kas grubunu da hedefleyebilirler. Farklı ağırlıklarda olan Dambıl Setleri üretilen malzemeye ve işleve göre değişiklik gösterebilir. Dambıl setleri genel olarak demirden üretilir. Fakat plastikten üretilenleri de bulunmaktadır. Genelde iki şekilde sınıfandırılır:

Sabit Dambıllar

Sabit dambıllar, kadranlar veya ekstra ağırlık plakaları ile ayarlanamayan sabit bir ağırlığa sahiptir. Bunlar genellikle evde kullanıma uygun olan küçük dambıl setleridir. Bu tip dambıllar, içlerinde demir ya da başka metal barındırmasına rağmen farklı kaplamalarla satılabilmektedir.

Ayarlanabilir Dambıllar

Ayarlanabilir ağırlıklar yerden tasarruf sağlar ve antrenmanlarda hızlanmanızı sağlar. Bu dambılların ağırlıkları ise değiştirelebilir; arttırılabilir veya azaltılabilir. Tek bir dambıl seti ile birçok ağırlık alabilirsiniz. Bu modellerin saklanması çok daha kolaydır ve doğru arama sistemi ile hızlı bir şekilde ayarlanabilirler.

Dambıl Seti Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dumbıl Seti alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri ellerinizin tutuşudur. Egzersiz yaparken avuçlarınız sık sık terliyorsa, egzersiz seanslarınızı daha zor hale getirebilecekleri için düz çubuklara sahip dambıllara gitmekten kaçının.
  • Antrenman rutininin türü de önemlidir. Vücut yapınıza, güç kapasitenize ve egzersiz rutininize bağlı olarak, son kararı vermeden önce seçenekleri fitness eğitmeninizle görüşmeniz gerekir.
  • Evinizde boş alan olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Yer sıkıntısı çekiyorsanız, ayarlanabilir dambıl kullanmanız daha iyi olur. Hatta kullanmadığınız zamanlarda tamamen sökülebilirler.
  • Yalnızca popüler ve güvenilir markayı seçin. Kesinlikle uzun süre iyi kalmayacak bir şeye paranızı boşa harcamak istemezsiniz.
  • Antrenman seviyenize bağlı olarak ideal ağırlığı bulun. Yanlış bir ağırlık, antrenmanınızın istenen sonuçlarını size vermeyebilir.

Kaynak: iyi21.com