Sorgulamak istediğiniz alan adının kime ait olduğunuz öğrenmek için Turhost whois sorgulama aracını kullanarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Whois, Türkçe'de domain sahiplik bilgileri olarak çevrilmektedir.

Neden Whois Sorgulaması Yapmalıyım?

Yeni bir domain kayıt etmek istediğinizde sorgulama sırasında eğer "Kayıt" butonu yer almayıp "Transfer Et" butonu çıkıyor ise daha önce bu domain başkası tarafından kayıt edilmiş olabilir. Bu tip durumlarda domain whois sorgulaması yaparak, alan adınızın dolu veya boş olduğunu sorgulayabilir. Ya da satın almak istediğiniz alan adının kayıt tarihi ile biteceği gün hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Web siteniz telif hakları ihlali, spam veya pishining saldırısına maruz kaldığı anlarda, whois detayları üstünden domain sahibi ile irtibata geçebilir ve domain kayıt firmasına konu ile ilgili bilgi vererek domain adresinin askıya alınmasını talep edebilirsiniz. Bu tip durumlarda bilgilere ulaşamadığınız anlarda firma ile iletişime geçip gerekli işlemlerin yapılması hakkında bilgi alabilirsiniz.

Whois Detayları %100 Doğru mudur?

Dünyada domain sektöründe en üst kurum ICANN'dır. Whois detayları güncel tutulmayan alan adları ICANN kuralları gereği askıya alınabilmektedir. Bundan dolayı domainlerinizi kayıt ederken, whois detaylarını eksiksiz ve güncel olmasına dikkat etmelisiniz. TAbbi sadece bu kurala dikkat etmeyen ya da önemli projeler üstünde çalışan domain sahipleri, ad-soyad, telefon, e-posta veya açık adres gibi bilgilerini tam olarak doğru yazmayabilir. Bu durumlarda domain'in kayıt edilmiş olduğu şirket ile iletişime geçebilir ve konu ile ilgili bilgi talep edebilirsiniz.

Domain kayıt şirketleri whois sorgulama sonuçlarının en üst kısımlarında yer alırlar. Bu firmalar whois tarafında "Registrar" olarak görünürler.

Domain Whois Sorgulama Nasıl Yapılır?

Turhost whois sorgulama sayfasında bulunan bar kısmına domain’i yazınız ve “Sorgula” butonuna tıklayınız.  

Alt bölümde, çıkan sonuçların sağ tarafında bulunan “Whois” butonuna tıkladığınızda, sorgulama yaptığınız domain’e ait olan tüm üyelik bilgilerine ulaşabilirsiniz. Tabi burada ki bilgiler bazen gizli olabilirler.

Domain Whois Gizleme Nasıl Yapılır?

Turhost firması üzerinden satın aldığınız alan adının whois bilgilerini gizlemek için aşağıdaki adımları takip ediniz.

  • Müşteri panelinize giriş yaparak üst menüden "Alan Adlarım" sekmesine tıklayınız.

  • Whois bilgilerini gizlemek istediğiniz domain adresinin sağ tarafında bulunan "Yönet" butonuna tıklayınız.

  • Özel domain kontrol paneli üzerinden sol menüde bulunan "Sorumlu Bilgileri/Whois" sekmesine tıklayınız.

  • Sağ üst bölümden "Whois Korumasını Etkinleştir" butonuna tıkladığınızda, alan adı whois gizleme işlemini otomatik olarak gerçekleştirmiş olacaksınız.

Bu bölümde ek olarak kayıtlı alan adınızın whois bilgilerini güncelleyebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Turhost, kayıt edilen tüm domainlerde ücretsiz Whois Gizleme özelliğini ücretsiz bir şekilde sağlamaktadır. Bununla birlikte sadece whois gizleme değil, Özel name server ve DNS yönetimi gibi özellikleride ücretsiz bir şekilde sunmaktadır.

Gizli Whois Kaydı Nedir?

Domain adreslerinin whois bilgilerinin gözükmemesi için kullanılan bir domain hizmetidir. Bu hizmeti kullanan domainlerin kimlik bilgileri gizlenmiştir. Bu hizmete sahip alan adları kayıtçı firma tarafından oluşturulan sahte profile yönlendirilerek firma ile iletişime geçilmesini sağlar. Domain sahibinin her hangi bir bilgisi paylaşılmaz ve görüntülenemez.

Bu hizmeti sağlayan her firma, ICANN kurallarının gereği üzerine kendisi üstünden iletilen bildirimleri kimliğin gizlediği alan adının sahibine ulaştırmak zorundadır. Bu zorunluluk esas olarak kabul edildiğinden dolayı, whois bilgisi gizlenen alan adlarının domain sahibine ulaşmak için iletişim bilgilerinin doğrulu ve güncelliği ile ilgili alan adının sahibinin sorumluluğundadır.