Aslında çoğu zaman farkında olmadığımız hatta külfet olarak algıladığımız farklı yasal zorunluluklarla yaşıyoruz. Ama bunların genelde bizim bugünümüzü ve yarınımızı daha iyi yaşayabilmemiz için getirilen zorunluluklar olduğunu fark edemiyoruz. Örneğin trafik kuralları, ülkemizde sıkça ihlal ediliyor fakat trafik kazalarının yarısından fazlası bu kuralların ihlali yüzünden meydana geliyor.

Şimdi ne alakası var diyeceksiniz belki. Fakat Enerji Kimlik Belgesi de işte bu tür uygulamalardan biri. Hem de en az trafik kuralları kadar hayati öneme sahip. Çünkü Enerji Kimlik Belgesi sıradan bir güvenlik veya ölçüm incelemesi değil. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) tamamıyla yapılarda enerji israfının önüne geçmek için başlatılmış bir uygulama.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ (EKB) NEDİR

Daha önce belirttiğimiz üzere 1 OCAK 2020’den itibaren binaların bu belgeyi bulundurması zorunlu hale gelecek.

Enerji Kimlik Belgesi temelde yapıların enerji kaynaklarını daha verimli kullanmalarını sağlamayı hedefliyor. Çünkü EKB (Enerji Kimlik Belgesi) alabilmek için binalardaki ısıtma, soğutma, havalandırma, yalıtım, elektrik tesisatı, sıcak su, soğuk su, doğal gaz vb. her türlü enerji sarfiyatı ve yenilenebilir enerji kullanımı üzerinde detaylı inceleme yapılıyor.

Yapılan bu incelemeler sonucu beyaz eşya etiketlerinden hatırlayacağınız türden hazırlanmış bir skalada değerlendirme yapılıyor. Buna göre en verimli sınıf A olmak kaydıyla sırasıyla G harfine kadar uzanan alfabetik bir sınıflandırma mevcut.

Ek olarak, bu sınıflandırmalar arasında C harfinin belirttiği sınıfın altında kalan raporlara sahip binaların Enerji Kimlik Belgeleri geçerli değil. Yani Enerji Kimlik Belgesi sadece bilgi vermek için düzenlenmiyor. Mevcut durumu daha iyiye götürmek ve binalardaki enerji verimliliğini en üst düzeye taşımak için veriliyor. Ayrıca C sınıfı altında kalan binaların da yine iskan ruhsatı alamadığını hatırlatalım.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından resmi olarak lisanslandırılmış Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenebiliyor.