7 Ekim 2021 tarihinde Moskova’da gerçekleştirilen Rus Ticaret Formuna davet edilen İnegol Store Mobilya Kurucu Ortağı Ersin Tezcan ve CEO’su Alim Çiçekli yaptıkları açıklamalarla forma damga vurdu.

Konuşmasının başında Türkiye – Rusya ilişkilerinin Ak Parti iktidarıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın teşvikiyle hiç olmadığından daha iyi olduğu belirten Ersin Tezcan, pek çok alanda iki ülkenin ilişkilerini geliştirmeye devam ettiğini söyledi.

Rusya için Türkiyenin,  Türkiye için de Rusya’nın önemli bir partner olduğunun altını çizen Tezcan, aynı coğrafyada bulunan iki ülke ekonomisinde meydana gelen olumlu veya olumsuz gelişmelerin birbirini etkilediğini ve bundan dolayı ticari ilişkilerin geliştirilirken işadamları açısından prosedürün de kolaylaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

‘‘Avrupa pazarı mobilya sektöründe önemli bir yere sahip olmayı hedefleyen İnegol Store bugün 12 Avrupa ülkesine yılda 8.500 parça mobilya ihraç ederken Rusya pazarında yüksek talep olmasına rağmen gümrük, lojistik konularında hala aşamadıkları’’ ciddi sorunlar olduğunu belirtti.

İnegöl’de 807 firmanın dünyanın farklı ülkelerine 1.5 milyar dolarlık mobilya ithalatı yaparken, Rusya’nın kalite ve fiyat konusunda tercih ettiği Türkiye olmasına rağmen gümrüklerde yaşadıkları sorunlardan dolayı Türk yatırımcıların para girme konusunda çekindiklerini söyledi.

45 dakika süren konuşmada İnegöl Store kurucu CEO’su Alim Çiçekli 2023 yılında Moskova’da bir şube açarak lojistik yanında, mobilya kurulum ve satış sonrası desteği geliştirmek istedikleri fakat Rusya’da bürokrasinin yatırım yapmak isteyen yabancı iş adamlarına zor geldiğinin altını çizdi.

Söz konusu bürokratik zorlukların aşılması durumunda geniş bir coğrafyaya yayılan Rusya’da 20’nin üzerinde operasyon merkezi açmak istediklerini böylece merkezi Rusya olmak üzere diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde de hizmet ağlarını genişlenme fırsatı yakalayacaklarını söyledi.

Konuşmasın sonunda yönelikten bir soruya, Tezcan, ‘‘ Bursa İnegöl Mobilyasının uzun zaman yayılan süreçte sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa’da markalaştığını ve fiyat, kalite bakımında yakın gelecekte Dünya Markası olacağını’’ belirtti.