Bir yapının ya da mekanizmanın tüm ilerleyişlerinde herhangi bir sorun veya aksaklık olmadan çalışması gerekmektedir. Bu bağlantı noktalarında meydana gelebilecek sorunların çözümü ise konnektördür.

Konnektörler günümüzde sadece elektronik devrelerde kullanılmamakta aynı zamanda uzay haberleşme sistemlerinde ki bağlantılarda da kullanılmaktadır.

Konnekör, kullanıldıkları alanlara göre farklı bağlantı şekilleri bulunmaktadır. Ayrıca genellikle plastik yapıda olmasının sebebi plastik yapının metalden daha hafif olması, kolay kaplanması ve paslanmaz oluşudur.

Kullanıldığı Alanlar

Konnektörler, sert iklimsel atmosfere sahip kimya, EMC uygulamaları, demir yolu uygulamaları, havalandırma sistemleri, makine ve sistem mühendisliğinde, rüzgâr türbinleri, gemiler, sondaj platformları ve otomotiv sektörü gibi farklı uygulamalar için farklı özelliklerde üretilirler.

Konnektör Çeşitleri

MTRJ Dubleks Konnektör

Küçük plastik bir gövdeye sahip olan bu tür, sadece iki katlı hatlar için kullanılmaktadır. Yapısal olarak ethernet kurulumlarındaki konnektörlere benzediğinden dolayı bu alanda pek ilgisi olmayan insanlar bunu karıştırmaktadır.

Bu konnektör single mode uygulamarda pek kullanılmamakta. Bunun sebebi ise üretiminde seramik fekül kullanılmadığı için kayıp değerleri diğer konnektörlere nazaran daha fazladır.

SC Konnektörler

Gövde yapısının plastik olduğu bir konnektör çeşididir. Simpleks ve iki katlı versiyonları bulunur. Tak-çek yaylı mekanizması sayesinde pratik bir kullanım sağlamaktadır. Seramik feküllerin fiziki dokunmasını mümkün kılar. Yaygın olarak kullanıldığı alan ise fiber optik uygulamalarıdır.

ST Konnektörler

Popüler olarak kullanılan bir konnektör türüdür. Ancak bu konnektörün sadece bir türü vardır. Buda Simpleks türüdür. Kullanımı tak ve döndür yaylı mekanizma mantığı şeklindedir. Sağlam bir montaj imkânı sağlamaktadır ve seramik feküllerin fiziki dokunmasını mümkün kılar.

LC Konnektörler

Simpleks ve iki katlı versiyonları bulunmaktadır. Yapı olarak sc konnektörlere benzemektedir. Fakat ona göre iki kat daha küçüktür ve fiber yoğunluğu yüksek olan uygulamalar için tercih edilmektedir.

FC Konnektörler

Titreşime daha dayanıklıdır. Sadece Simpleks versiyonu vardır. Genellikle single mode uygulamalarda tercih edilmektedir. Vidalı yaylı mekanizması ile sağlam bir montaj imkânı sağlamaktadır. Seramik feküllerin fiziki dokunmasını mümkün kılar.