İnternetin ve teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte “chat” kavramı da hayatımıza girdi. Türkçede sohbet anlamına gelen bu kelimeyle sohbetler internet alemine taşındı. Gün içinde ikili veya gruplu birliktelikler yetmiyormuş gibi geceleri bazen de sabaha kadar sohbetler sürüyor.

 Sohbetlerin sanal aleme taşınmasıyla birlikte sohbet odaları adıyla internet siteleri kurulmaya başlandı. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın her tarafından kişiler aynı platformda buluşma imkanı buluyorlar. Toplum içine karışmakta ve sosyalleşmekte zorlanıyorsanız, duygularınızı açıkça ifade edemiyorsanız, sohbet odasına girerek yeni arkadaşlıklara yelken açabilirsiniz.

 Sohbet Odaları Nedir ve Ne İşe Yarar?

 Eskiler bir araya geldiklerinde “iki lafın belini kıralım” diyerek muhabbete başlarlardı. Günümüzde bu muhabbet telefonla konuşmalara ve internetten chatleşmelere dönüştü. Yeni nesilin aklına sohbet nedir gelebilir. Arkadaşınızla veya arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde belirli konular üzerinde konuşmalarınıza sohbet denir.

 Sohbet odaları da sohbetinizin fiziki ortamdan çıkıp, sanal odalara taşındığı platformlardır. İster tanıyın ister tanımayın yüzlerce kişiyle konuşabilme hatta tanışma imkânı buluyorsunuz.

 Sohbet odalarının en büyük avantajı, ücretsiz olmasıdır. Dünyanın öbür ucundaki akrabalarınızla, sevdiklerinizle görüntülü olarak da ücretsiz konuşabiliyorsunuz.

 Toplum içine karışmakta zorlanıyorsanız, düşüncelerinizi açıkça ifade edemiyorsanız ya da yanlış anlaşılmaktan korkuyorsanız, sohbet odaları bu durumlar için ideal ortamlardır. Hakim olduğunuz veya merak ettiğiniz konuyla ilgili bir sohbete katılabilirsiniz. Kimse sizi tanımadığı ve görmediği için rahat konuşabilirsiniz.

 Sohbet Odalarıyla Yeni Arkadaşlıklar Kurabiliyorsunuz

 Karşı cinslerle arkadaşlık kurmakta zorlanıyorsanız, ne diyeceğinizi bilemiyorsanız, işte size fırsat. Sohbet odasına girerek kendinize arkadaş edinebilirsiniz. Fakat bunu yaparken, ahlak kurallarına ve davranışlarınıza dikkat edeceksiniz. Aksi takdirde odadan atılırsınız.

 Mobil Sohbet Odalarında Neler Bulunuyor?

 Sohbet odalarında “loby” denilen ana giriş sayfası bulunuyor. Buradan bütün odaları ve kategorileri görebilirsiniz. Genel olarak; bilim, yaşam, haber, sosyal, teknoloji, astroloji, edebiyat, spor gibi ana başlıklar bulunuyor.

 Kendiniz de bir mobil sohbet odası kurabileceğiniz gibi hazırdaki bir odaya da giriş yapabilirsiniz. Hemşericilik duygunuz kabarıksa Adana, Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehir odalarına girip, şehrinizle ilgili bilgiler paylaşabilirsiniz.

 Sohbet odalarında sadece sohbet edilmiyor. Oyun odalarında arkadaşınızla veya tek başınıza oyun da oynayabilirsiniz. Odada yayınlanan canlı müziği dinleyebilirsiniz. Sohbet ederken veya bilgisayarda işinizi görürken, arka planda müzik çalabilir. İsterseniz sıradaki parçayı arkadaşınıza da isteyebiliyorsunuz.

 Sohbet Odalarında Yeteneğinizi Gösterin

 Sohbet odasında içinizde yatan şairi, yazarı veya tartışmacı ruhunuzu ortaya çıkarabilirsiniz. Fiziki ortamda rahatlıkla dile getiremediğiniz duygu, düşünce ve bilgilerinizi sanal ortamda söyleyebilirsiniz.

 İnternet ortamında sohbet yazısı örnekleri bulunuyor. Akıcı ve rahat anlaşılır bir dil kullanabilmeniz için bu örnekleri inceleyip, kendi üslubunuzu geliştirebilirsiniz. Sadece şiir veya hikaye yazmak zorunda değilsiniz. Edebiyat üzerine de yazılar yazabilirsiniz.

 Sohbet Odasına Nasıl Giriş Yapabilirsiniz?

 Sohbet odasının en büyük kolaylığı ücretsiz olmasının yanı sıra zorunlu üyelik şartının da olmamasıdır. Siteye giriş yaptıktan sonra kendinizi tanıtabileceğiniz bir “nick” belirliyorsunuz. Bu sizin takma adınız oluyor. Bu takma adınızın başkaları tarafından da kullanılmasını ve her defasında yeni bir nick kullanmak istemiyorsanız siteye ücretsiz üye olup, nickinizi kayıt altına aldırabiliyorsunuz.

 İnternet ortamında sohbet edebilmeniz için bilgisayarınızda mirc programının olması gerekiyor. Bu program, internette sohbet etmenizi sağlıyor. Eğer bilgisayarınızda yüklü değilse, sohbet odasının sitesinden indirebilirsiniz.

 Sohbet Odalarında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 Sohbet odaları gerçek ve belirli seviyenin üstündeki insanların buluştuğu platformlardır. Bu nedenle, gayri ahlaki, şiddet içeren ve cinsel içerikli konuşma ve davranışlara izin verilmiyor. Üslubunuz ve konuşmalarınız naif ve seviyeli olmalıdır.

 Sohbet esnasında akıcı bir dil kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Kibar ve argodan uzak bir dil kullanmanız da karşı taraftaki kullanıcıyı memnun edecektir. Sohbete başlamadan önce karşınızdakinin hobilerini, ilgi alanlarını dikkate almayı unutmayın. Yeni arkadaşlıklar kurmak için bu hususların önemli olduğunu unutmayın.   https://www.mevsim.org/