Hem bayanlar hem erkekler tarafından oynanılan masa oyunu, internet ortamında bulunan bir takım siteler üzerinden de okey oyna tercihleriyle oynanılmaktadır. Bu oyun eğer masa başında arkadaş veya aile ortamında oynanılacaksa, bir okey takımının bulunması gerekir.

Okey takımı, kırtasiye ve büyük alışveriş merkezlerinde satılmaktadır. Okey takımında 4 adet isteka, 106 adet okey taşı ve bir adet zar bulunur. Okey taşlarının sırt kısımlarının tamamı aynı renkte olur ve genellikle süt rengidir. Taşların ön kısımları ise tamamı 4 farklı renk ile yazılmış, 1 ile 13 dahil olmak üzere rakamlardan oluşur. Bu rakam ve renklerin her biri iki tanedir. Ayrıca bu taşların üzerinde yıldız, at nalı veya nokta işareti konulmuş sahte okeyler yer alır.

Okey Nedir?

Okey oyunu 2, 3 veya 4 kişi ile oynanılır. Eşli oynanılabildiği gibi tek olarak da oynanılmaktadır. Bir masa üzerine okey takımı dökülür ve her kişiye bir isteka verilir. Okey taşları, üzerlerindeki numara görünmeyecek şekilde ters çevrilir ve beşer beşer dizilir. Dizilen bu taşlar istekaların önüne yere yapışık şekilde konulur. Oyunun başlaması için taşların dağıtılması gerekir.

Okey Oyunu Nasıl Başlar?

Oyunculardan birinin taşları dağıtması ile okey oyunu başlar. Oyun başlangıcında zar atılır ve okey olacak taş belirlenir. Yere açılan taş gösterge olacaktır ve göstergenin bir üst rakamı okey olarak kullanılır. Okey olan taş, oyun sırasında her taşın yerine kullanılır. Oyun ilk oyuncuya 15 diğer oyunculara 14 taş verilerek başlatılır.

Okey Oyununu Kazanma

Tüm taşlar dağıtıldıktan sonra, orta kısma on tane taş konulur ve kendisine 15 taş verilen oyuncu, yerden taş çekmeden, kendisinden sonraki oyuncuya taş atar. Oyunda aynı renk olan rakamlar seri olarak, farklı renk olan rakamlar ise aynı rakam olarak biriktirilmeye çalışılır. İstekası üzerinde seri ve per olarak düzgün diziliş yapan oyuncu oyunu kazanır. Oyunda yan oyuncunun attığı taş alınabilir. Ancak atılan taş geri alınmamaktadır. İnternetten de oynanılan bu oyun oldukça zevklidir.