Vücudun büyük bir kısmını koruyan paraşüt tipi emniyet kemeri adını paraşüt sporu ile ilgilenen kişilerin giydikleri emniyet kemerlerine çok benzediği için almıştır. Omuzdan bacaklara kadar bütün vücudu kavramaktadır. İçerisinde sırt, bacak ve bel için özel bağlantılar ile de desteklenmektedir. 

Kendi içinde de iki çeşidi bulunmaktadır. Bazı paraşüt tipi emniyet kemerlerinde bel bölümü destekli iken bazılarında bel desteği olmamaktadır. Destekten kasıt ise yastıklı olup olmamasıdır. Bunun dışında ek özellikler ve destek bölümleri ile de çok fazla seçenek ile karşılaşılmaktadır. Burada en önemli soru ise paraşüt tipi emniyet kemeri nasıl kullanılır sorusu olmaktadır. Çünkü bu kemerler takmak güvenliği sağlamakta yeterli olmamaktadır. Bütün bağlantı noktaları iyi bir şekilde birleştirilmelidir. 

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Nasıl Giyilir?

İlk önce omuz bölümü giyilmelidir. Sıkı bir şekilde bağlantı yerlerinden vücudunuza göre ayarlanmalıdır. Daha sonra omuz ile bacak bölümlerini birleştiren bağlantı noktaları birleştirilmelidir. Hem sağ hem de solda iki bölüm içinde yapıldıktan sonra kontrol edilmelidir. En son ise göğüs bölümü yerinde alan toka yardımı ile omuzlar birleştirilmelidir. Böylelikle paraşüt tipi emniyet kemeri giyilmiş olmaktadır. Kancalar ile hatlara bağlanabilir.

Bir kişi bu prosedürü iyi bir şekilde öğrenemeden ve paraşüt tipi emniyet kemeri nasıl kullanılır hakkında tam bir bilgi sahibi olmadan asla işe başlamamalıdır. Bu kemeri takmak riskleri ve zararı minimum seviyeye indirse de yanlış kullanımda daha büyük bir kazanın meydana gelmesine neden olmaktadır.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Takılırken Hangi Kurallara Uyulmalıdır?

Her eşyada olduğu paraşüt tipi emniyet kemerinin de kullanma ömrü bulunmaktadır. Amaca, yere ve süreye bağlı olarak bu süre değişmektedir. Paraşüt tipi emniyet kemeri nasıl kullanılır sorusunun bir yanıtı ise de giymeden önce muhakkak bir yerinde yıpranma ya da yırtılma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bir de kimyasal kullanılan yerlerde emniyet kemeri kullanılır ise aşınmasına neden olabilmektedir. 

Parçalar birbirlerine dikişler ile bağlanmaktadır. Bir süre sonra dikişlerde sökülecektir. Göğüs bölgesinde kullanılan tokalarda işlevini kaybetmektedir. Metal parçaların paslanıp paslanmadığına bakılmalıdır. Bütün bu noktalar çok iyi bir şekilde takip edilmelidir. En iyi şekilde kullanılan bir paraşüt tipi emniyet kemerinin ömrü en çok beş yıldır. Bu süre dolduktan yeni bir kemer alınarak kullanılmalıdır.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Halatı

Son yıllarda turistlerin ve vatandaşlarımızın Akdeniz Bölgesi’nde önem gösterdiği sporlardan biri de yamaç paraşütüdür. Bazı bağımsız kurslarda veya üniversite kurslarında öğrendikten sonra bu spora hâkim olabilirsiniz. Ya da ülkemizin birçok rotasında belli bir ücret karşılığında eğitmenlerin eşliğinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Yine bazı otellerde de ücret karşılığında serbest paraşütle atlamak mümkündür. Ancak her iki tür paraşütte de satın alınması gereken bazı ekipmanlar vardır. İster kendiniz yapın ister eğitmenle birlikte yapın güvenliğiniz için şu ekipmanları edinmelisiniz:

  • Paraşüt tipi hava kanatları

  • Paraşüt tipi kuşamlar

  • Paraşüt tipi ipler

  • Paraşüt tipi uçuş kolonları

  • Paraşüt tipi emniyet kemeri halatı

İsminden de anlaşılacağı gibi kanatlar paraşütün omurgasıdır. Sağ ve sol olmak üzere iki tanedir. Kuşamlar ise pilotun oturup uçuş mevziisine hâkim durduğu yere denmektedir. Uçuş kolonları ise iplerin ağırlık merkezlerinde yer alır ve pilotun hâkimiyetini kolaylaştırır. İpler ise paraşüte özel imal edilmiştir, daha kalındır ve dayanıklıdır. Paraşüt tipi emniyet kemeri halatı ise paraşütün can damarıdır. Pilotu belinden, omuzlarından ve sırtından sıkıca sarar ve paraşüte tutunmasını sağlar. Bacaklara da sarıldığından dengeyi ve paraşüt yönetimini kolaylaştırmaktadır.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Halatı Nerelerde Kullanılır?

Bu halatın kullanıldığı yer yalnızca paraşüt sporu ile sınırlı değildir. İş güvenliği için de çok önemli bir ekipmandır. Bina, fabrika ve baraj inşaatlarında, yüksek bir yerin tamirinde veya yapımında kullanılır. Arama-kurtarma operasyonlarında, derin bir tankın onarımında veya dış cephe boyamalarında tercih edilmektedir. Yani düşme veya kayma tehlikesi bulunan herhangi bir iş için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Halatla bir yere sabitlendiğinden ve vücudun büyük bir kısmını sardığından tehlikeyi en aza indirmektedir. Bu bakımdan paraşüt tipi emniyet kemeri halatıkullanışlı bir ekipmandır.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Halatı Nereden Temin Edilir?

Genellikle il ve ilçelerdeki organize sanayi bölgeleri yakınında bulunan, iş güvenliği malzemeleri adıyla geçen yerlerden satın alabilirsiniz. Fakat internet üzerindeki iş güvenliği malzemeleri sitelerinde veya alışveriş sitelerinde de bulunmaktadır. Bir kusur durumunda paraşüt tipi emniyet kemeri halatı can güvenliğini tehlikeye atacağı için, aldıktan sonra aşağıda sıralanan kriterlere dikkat etmelisiniz:

  • Halatın sağlamlığına

  • Bel kemerinin ve kolonların emniyet kemerlerine

  • Naylonların dayanıklılığına

  • Tokaların paslanıp paslanmadığına

  • Birleşim yerlerinin sıkı olup olmadığına