Makinelerin silindir içerisinde gidip gelen parçalarına piston denmektedir. Pistonlara bir de kol bu kola da bir tekerlek bağlı olmaktadır. Pistonların hareketleri de bu tekerleği döndürmektedir. Buhar makineleri ve benzin motorları da bu sistemlere göre çalışmaktadırlar. Pistonlar, yani silindir çapı her motora göre de farklı olmaktadır. Yani anlayacağınız piston ölçüleri her motora göre farklı olmaktadır. 

Örneğin bir araç motorunda yakıt ve hava karışımı silindirler içerisinde ateşlendiği zaman genişleyen gazlar da pistonları aşağıya doğru iterek piston kollarına bağlı olarak da krank millerini döndürmektedir. Bu buhar makinelerinde, yüksek basınçlı buhar silindirlerinin bir ucundan girerek pistonları da itmektedir. Bu ilerlemeler ise pistonlara bağlı olan krank biyel mekanizmaları yardımları ile dönme hareketlerine çevrilmektedir. 

Bu pompalarda pistonlar elle ya da bir makine yardımı ile hareket ettirilerek su ya da sıvıların hareket ettirilmesinde ve yükseklere basılmasında da kullanılmaktadır. Bir kompresörde motor ya da makine pistonları çalıştırarak silindirlerin içerisindeki hava ya da diğer gazların daha da yüksek olan bir basınç ile sıkıştırılmasını da sağlamaktadır. 

Günümüzde pistonların geniş bir kullanım sahası da bulunmaktadır. Bu yüzden de pistonlar kullanım alanlarına göre de ölçüler bakımından ayrılmaktadır. Tabi ki kullanım alanlarına göre piston parçaları da farklılık gösterebilmektedir. Pistonlar her sistemlere göre farklı şekillerde tasarlanabilmektelerdir. Bu yüzden de kullanım alanlarına da oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.