Artık bütün oyun firmaları "battle royale" türünün popülaritesini fark etmiş durumda, hepsinin hedefinde bir BR oyunu yapmak var. Bunun nedeniyse H1Z1 ile başlayan, PUBG ile patlama yaşayan ve Fortnite ile tavan yapan oyuncu sayısı ve gelirler. Özellikle son birkaç hafta içinde Ninja’nın Fortnite yayınına Drake’in konuk olması ve İspanyol YouTuber elrubius’un canlı yayınını eş zamanlı olarak 1 milyondan fazla insanın izlemesi bunun en büyük göstergesi. Hal böyleyken ben de hala BR’ye bulaşmamış olanlara Fortnite ve PUBG arasında tercih yapmaları için yardımcı olmak istedim.

GRAFİKLER


Sizce hangisi?

Konuya ilk olarak grafiklerden başlamak istiyorum çünkü bir oyunu oynamaya başlarken ilk muhatap olduğumuz şey grafikler oluyor. İlk intibanın çok önemli olduğunu göz önüne aldığımızda oyuncuların Fortnite’a ön yargıyla yaklaştığını söylemem yanlış olmaz. PUBG’nin görselliği gerçekçiliği esas alıyor, karakterlerden tutun da harita detaylarına kadar her şey gerçekçi şekilde tasarlanmış durumda. Fortnite ise çizgi film tarzı grafiklere ve rengarenk bir görselliğe sahip, gerçekçiliğin gerektirdiği ince detaylardan uzak ve daha sade bir görünüm mevcut. Bu durum düşmanları kolayca fark etmek gibi bir avantaj sağlasa da gerçekçilik arayanlara "çocukça" gelebiliyor.

SİLAH MEKANİKLERİ


Pubg bu konuda biraz önde görülüyor

Bugüne kadar piyasaya çıkan BR oyunları arasında en gerçekçi silah mekaniklerinin ve balistik özelliklerin -Arma 3’ten sonra- PUBG’de olduğunu söyleyebilirim. Silahların atış tutarlılığı ve eklentileri oldukça gerçekçi ama tabii ki çıta belli bir seviyede tutulmuş, böylece Arma ve benzeri oyunların simülasyon ağırlığından uzun durulmuş. Fortnite ise silah çeşitliliği anlamında gayet başarılı olsa da atış tutarlılığı konusunda “RNG” denen rastgeleliğe sahip. Bu demek oluyor ki dürbünlü silahlar dışındaki silahlar tam olarak nişan alınan noktaya değil, belli bir aralığa kurşun atıyor. Şahsen bu “arcade” yapıdan şikayetçi olmasam da oyunun atış mekaniklerinin değişme ihtimali mevcut, belirteyim.

LOOT SİSTEMİ

Her iki oyunda da, hatta BR oyunlarının tamamında loot (toplama) çok önemli bir aşamadır. Elde avuçta hiçbir şey olmadan atıldığımız mücadelelerde en kısa sürede en iyi silah ve ekipmanları bulmamız, böylece çatışmalara avantajlı bir şekilde katılmamız gerekmekte. İki oyunun loot sistemi hemen hemen aynı; hem etraftan silah ve mühimmat topluyor, hem de zaman zaman gökyüzünden bırakılan ve daha değerli eşyalar içeren "airdrop" kutularının peşinde koşuyoruz. PUBG’de airdrop’ların değeri çok daha fazla, haliyle bunların çevresinde pusu ihtimali çok daha yüksek. Fortnite’ta ise PUBG’den farklı olarak sadece silah ve ekipman değil, aynı zamanda yıkılabilir çevre özelliğini kullanarak inşaat yapımı için odun, taş ve metal toplamak gerekiyor.

HARİTALAR

Yaklaşık bir yıl önce çıkış yapan PUBG’nin ilk haritası Erangel ve sonradan gelen ikinci haritası Miramar 64 km2 boyutunda ve 100 kişiye fazlasıyla yeten, hatta kimi maçlarda uzun süre düşman görülememesini mümkün kılan bir çapta. Öte yandan haritanın bir ucundan diğer ucuna yaya olarak gitmek tam bir eziyet olabiliyor. Erangel’in yoğun bitki örtüsü düşmanların fark edilmesini zorlaştırırken, Miramar’ın kuraklığı çok daha net bir görüş sunuyor. Fortnite’ın an itibariyle sahip olduğu ve 5,5 km2’lik tek harita ilk çıkışında inilebilir bölge ve çeşitlilik açısından yeteri kadar zengin değildi, sonrasında gelen güncellemeyleyse bu sorun giderildi. Haritanın farklı noktalarına farklı bitki örtüleri ve şehirler eklenmesi çeşitlilik noksanlığını ortadan kaldırdı.

BELİRGİN FARKLAR

Şu ana kadar iki oyun arasındaki genel farkları anlatsam da PUBG’yi Fortnite’tan, Fortnite’ı da PUBG’den ayıran ciddi farklar mevcut. PUBG’den başlamak gerekirse oyunun kendine has en belirgin özelliği araç kullanımı içermesi. Zaten oyunun harita boyutu da araç kullanımı zorunlu kılıyor. Oyunda otomobilden cipe, motosikletten minibüse kadar farklı dayanıklılıkta ve hızda araçlar mevcut. Fortnite’ın en belirgin özelliğiyse oynanışı fazlasıyla etkileyen inşa mekaniği. Oyunun PvE kısmını oynayanların fazlasıyla alışık olduğu bu mekanik, kullanabilen için büyük fark yaratıyor. Birinciliğe giden yol açık alandaki çatışmalarda siper, maç sonlarındaysa kale inşa etmekten geçiyor.

PERFORMANS

Her iki oyunun içeriği, özellikleri ve oynanış mekanikleri güzel de sisteminiz bu oyunları kaldırır mı? İlk olarak PUBG’yi değerlendirmek lazım çünkü ilk günden beri optimizasyon konusunda bir hayli eleştirildi. Erken erişimin başladığı dönemde özellikle bazı şehirlere girmek ölümdü, hem de en üst seviye bir sisteminiz olmasına rağmen. Bugün geldiğimiz noktada oyunun performansı üst seviye sistemler için gayet iyi ancak orta seviye sistemler için halen performans problemi yaşanabiliyor. Fortnite ise bu konuda oldukça başarılı, bunun nedeniyse oyunun ve oyun motorunun yapımcısının aynı olması. Kendi yazdığı motoru en iyi kullanabilecek olan tabii ki Epic Games, hal böyle olunca da performans problemi yaşanması pek mümkün olmuyor.

GÜNCELLEMELER

Bir oyunu, hele ki online bir oyunu piyasaya çıkarmak işin en kolay kısmı aslında, oyunu sağlıklı bir şekilde çalışır kılmaksa asıl zor olan konu. PUBG’yi bu bilinçle erken erişime sunan Bluehole uzun süre haftalık ve aylık güncellemeler yaparak oyuncu topluluğunu memnun etmeyi başarmıştı. Sonrasında bu formundan düşen yapımcılar ciddi anlamda tepki çekseler de kısa süre önce 2018 yol haritasını duyurarak sessizliklerini bozdular. Fortnite yapımcısı Epic Games ise oyunu çılgınlar gibi güncelliyor, oyuna her geçen hafta yeni bir şey katıyor. Oyuna sürekli olarak yeni silah ve ekipmanlar ekleyen yapımcılar, oyunculara düzenli raporlar sunarak belirsizliğe fırsat tanımıyorlar.

HANGİSİNİ OYNAMALISINIZ?

Gelelim karar anına, yani hangi oyunu oynamanız gerektiğine. Tabii ki sizin adınıza ben karar veremem, kararınızı şu ana kadar yazdıklarım ışığında kendiniz vermeniz gerekiyor ama ben yine de özetleyeyim. Eğer daha gerçekçi bir görsellik, daha gerçekçi silah mekanikleri, daha gergin ve uzun süreli maçlar oynamak istiyorsanız tercihiniz PUBG olmalı. Tam tersine gerçekçilikten ziyade eğlencenin ön planda olduğu, rengarenk bir ortamda geçen ve daha kısa süreli maçlar oynamak istiyorsanız Fortnite oynayın. Ben mi? Her ne kadar resmi bir PUBG partneri olsam da, hatta uzun süre oynamadığımda atmosferini özlesem de son dönemde tercihim Fortnite’tan yana. Neden mi? Çünkü daha kolay adam vurabiliyorum!