Serp sonuçlarında ne kadar iyi sıralamanız olursa olsun illaki rakip işletmelerin de kendilerine has kullanıcı kitleleri bulunmaktadır. Hatta bazılarının sizin işletmenizden daha fazla kullanıcıya ulaşma ihtimali de yüksektir. Bu durumla karşılaşılmasının en büyük nedeni rakiplerin SEO çalışmalarına ara vermeden devam etmesidir.

SEO çalışmalarınız ne kadar iyi olursa olsun daha iyi sıralamalar alabilmek için yapabileceğiniz çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır. Bu makalede sizlere SEO çalışmalarını hızlı güçlendirmenin 4 yolu hakkında bilgi vererek yaptığınız çalışmaların daha da etkili olmasını sağlamaya çalışacağız.

Rakiplerinizin Kolay Anahtar Kelimelerini Belirleyin

Rakiplerinizin illaki sizin gözünüzden kaçmış olan çeşitli kolay anahtar kelimeleri vardır. Ahrefs gibi sistemleri kullanarak rakibinizin aranma hacmi yüksek, rekabeti düşük olan kelimelerini belirleyin.

Kelime belirlemesi yaptıktan sonra tüm kelimeleri listeleyin ve ilk olarak içerik üretilmesi kolay olan anahtar kelimeleri hedefleyerek içerik üretmeye başlayın. Bu yöntemi kullanarak serp sonuçlarında ciddi sıralamalar alan ve büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşan kişiler bulunmaktadır.

İnternet üstünden alışveriş yapan kişilerin büyük kısmı yaptıkları aramaların sonuna marka isimlerini yazmaktadır. Bu kabul edilmesi gerekilen bir gerçektir. AdWords reklamlarının açılayıcı metin kısımlarına marka isimlerini telif yemeye neden olmayacak şekilde geçirerek alışveriş potansiyeli yüksek kullanıcılara ulaşabilmeniz mümkündür. Marka isimlerinin göze batar derecesinde reklamlarda geçirilmesi uygun değildir. Bu yüzden uygun konseptler belirlemeye özen göstermelisiniz.

Mobil Sayfaların Açılış Hızını Optimize Edin

Bazı SEO uzmanların çok yakında 5G internet hızının kullanılmaya sunulacak olmasından dolayı sayfa açılış hızının önemli olmadığını belirtse de günümüzde sayfa açılış hızının en önemli SEO kriterlerinden birisi olduğunu söyleyebilirim.

Son yapılan Google güncellemelerine bakacak olursanız büyük bölümünün sayfa yükleme hızı ile alakalı olduğunu, hatta artık sayfa açılış hızının bir SEO kriteri haline geldiğini görebilirsiniz. 

Yapılan SEO çalışmalarının neredeyse tamamı kullanıcı deneyimini yükseltmeye yöneliktir ve sayfa açılış hızı da kullanıcı deneyimini arttıran önemli bir faktördür. Son zamanlarda internet alışverişi üzerinde yapılan analizlere göre alışverişlerin %58’lik kısmının mobil üstünden gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Bu da bizlere mobil yönünde yapılan iyileştirme çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu ifade etmektedir. Düşük açılış hızına sahip sayfalarınız varsa ve bu yüzden kullanıcı kaybetmek istemiyorsanız kesinlikle en kısa süre içerisinde mobil hızı arttırmak adına çalışmalar yapmalısınız.

Yerel SEO Çalışmalarının Düzenlenmesi

İşletmelerin büyük kısmı küresel SEO çalışmalarına odaklanmış olsa da yerel SEO çalışmalarının da en az küresel SEO çalışmaları kadar önemli olduğunu söyleyebilirim. Hatta yerel bazda aramalar yapan kullanıcıların yaklaşık olarak %52’lik kısmı aynı gün içerisinde ilgili işletmeyi ziyaret etmektedir. Bu da yerel SEO çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Yerel aramalarda iyi sıralamalar alabilmek için bölgesel olarak ziyaretçisi fazla olan yerlerden güçlü dış bağlantılar elde etmeye çalışın. Yerel işletmelerin web sitelerinde alacağınız dış bağlantılar, yerel aramalarda iyi sıralamalar almanıza büyük katkı sağlayacaktır.

Hiçbir şekilde yerel kuruluşların web sitelerinden geri bağlantı alamıyorsanız sizlere Google benim işletmem sistemini kullanmanızı tavsiye ederim. Google benim işletmem hesabınızı oluştururken kesinlikle sokak adresinize kadar tüm konum bilgilerinizi eklemenizi tavsiye ederim. Ayrıca işletmeniz için Google haritalardan bir sayfa oluşturmayı da ihmal etmeyin.

Yinelenen Etiketleri ve Kırık Bağlantıları Düzeltin

Yinelenen içerik sorunu serp sonuçlarında hızlı bir düşüşün yaşanmasına neden olan etmenlerin başında yer alır. Google Search Console hesabınız üstünde yer alan HTML geliştirmeleri sekmesinden yinelenen içeriklere sahip olup olmadığınızı inceleyebilirsiniz.

Yinelenen içerik sorunu yaşıyorsanız serp sonuçlarında kötü sıralama almış olan içeriği silin ve güçlü olan benzer içeriğe 301 yaparak yönlendirin. Yapacağınız bu yinelenen içerikle alakalı düzenleme serp sonuçlarında iyi sıralamalar almanıza ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

İlgili makaleleri silmek istemiyorsanız canonical URL etiketini de sorunu ortadan kaldırmak adına kullanabilirsiniz. Ayrıca index almasını istemediğiniz benzer içeriklerde noindex ve nofollow etiketlerini de kullanabilirsiniz. Bu şekilde yinelenen içerik sorununu ortadan kaldırmak mümkündür. 

Noindex ve nofollow etiketlerini ilgili içeriklerin head kısımlarına ekleyebileceğiniz gibi ilgili indexleme engellemelerini robots.txt dosyası üstünden de yapabilirsiniz. Her iki sistem de aynı işlemi yapacağından dolayı sorun yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz.

SEO çalışmaları yapmak ve yapılan çalışmaların etkisini gözlemlemek uzun sürebilir ve bu durum çoğu zaman ciddi derecede can sıkar. Yapılan SEO çalışmalarının daha kısa süre içerisinde etkili sonuçlar vermesi için yukarıda sizlere sunmuş olduğumuz SEO geliştirmeye dair ipuçlarını hayata geçirin.  Bu kaynaktan SEO hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri arama motoru örümceklerinin görebilmesi için web sitenizi yeniden taramaya zorlamanız gerekmektedir. Örümcekler ne kadar kısa süre içerisinde web sitenize gelirse o kadar hızlı yapılan değişiklikler yani düzenlemeler etkisini gösterecektir.

Kaynak: Dijital Pazarlama Uzmanı Müslüm Aslantürk