Kullandığımız dijital araçların büyük çoğunluğu, online servis ve hizmetlerin ise neredeyse tamamı sunucular yardımıyla bize sunuluyor.

Peki sunucular neden hayatın bu kadar içinde? 7 gün 24 saat aralıksız çalışan sunucular hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Sunucu hizmetlerinin bir bilgisayar ağı üzerinden sağlanması, görevlerin farklı bilgisayarlar arasında dağıtılmasını ve bunların birden fazla son kullanıcının bağımsız olarak erişebilmesini sağlayan bir konsept olan istemci-sunucu modeline dayanmaktadır. Bir ağ aracılığıyla kullanılabilen her hizmet, kalıcı olarak beklemede olan bir sunucu (yazılım) tarafından sunulacaktır. Bu, web tarayıcısı veya e-posta istemcileri gibi istemcilerin her zaman sunucuya aktif olarak erişme ve hizmeti ihtiyaçlarına göre kullanma imkânına sahip olmalarını sağlamanın tek yoludur.

1.Web Sunucusu:Bir web sunucusunun ana görevi, web sayfalarını kaydetmek ve düzenlemek ve bunları web tarayıcıları veya tarayıcılar gibi istemcilere teslim etmektir. Sunucu (yazılım) ve istemci vds satın al arasındaki iletişim http’ye, yani köprü metni aktarım protokolüne veya şifrelenmiş varyant olan HTTPS’ye dayanır. Kural olarak, HTML belgeleri ve bunlara gömülü olan resimler, stil sayfaları veya komut dosyaları gibi öğeler iletilir. En popüler web sunucuları Apache HTTP sunucusu, Microsoft Internet Information Services (ISS) veya Nginx sunucusu bulunmaktadır.

2.Dosya Sunucusu:Bir dosya sunucusu, bir ağ üzerinden farklı istemciler tarafından erişilen verileri depolamaktan sorumludur. Şirketler, aynı verilere erişimi olan çalışma gruplarının sayısının daha fazla olması için bu tür dosya yönetimi üzerine bahis oynuyorlar. Bir dosya sunucusu, yerel dosyaların farklı sürümlerinin neden olduğu çakışmaları önler ve hem farklı veri sürümlerinin otomatik olarak oluşturulmasını hem de tüm şirket verilerinin merkezi olarak yedeklenmesini sağlar. Dosya sunucusuna İnternet üzerinden erişirken, FTP (Dosya Aktarım Protokolü), SFTP (Güvenli Dosya Aktarım Protokolü), FTPS (SSL üzerinden FTP) veya SCP (Güvenli Kopya) gibi aktarım protokolleri devreye girer… SMB (Sunucu Mesaj Bloğu) ve NFS (Ağ Dosya Sistemi) protokolleri genellikle yerel alan ağlarında (LAN’lar) bulunur.

3.E-Posta Sunucusu:Bir e-posta sunucusu, etkileşimleri e-postaları almayı, göndermeyi ve iletmeyi ve bunların kullanılabilir olmasını mümkün kılan birkaç yazılım modülünden oluşur. Genel bir kural olarak, Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP) aracılığıyla çalışır. Bir e-posta sunucusuna erişmek isteyen kullanıcılar, iletileri sunucudan toplayan ve bunları gelen kutularına teslim eden bir e-posta istemcisine ihtiyaç duyar, bu işlem IMAP (İnternet İleti Erişim Protokolü) veya POP protokolleri aracılığıyla gerçekleşir. (Postane Protokolü).

4.Veri Tabanı Sunucusu:Veri tabanı sunucusu, diğer programların bir ağ üzerinden bir veya daha fazla veri tabanı sistemine erişmesini sağlayan bir bilgisayar programıdır. Yüksek pazar payına sahip yazılım çözümleri Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, PostgreSQL ve DB2’dir. Veri tabanı sunucuları, kural olarak web sunucularına veri depolama ve dağıtımında yardımcı olur.

5.Oyun Sunucusu:Oyun sunucuları, özellikle çevrimiçi çok oyunculu oyunlar için oluşturulmuş sunuculardır (yazılım). Bu sunucular, çevrimiçi oyun verilerini yönetir ve sanal dünya ile eşzamanlı etkileşime izin verir. Bir oyun sunucusunun donanım tabanı, uzman sağlayıcıların veri merkezinde bulunur veya yerel bir ev ağında mevcuttur.

6.Proxy Sunucusu:Proxy sunucu bilgisayar ağlarında iletişim ara birimi olarak hizmet vermektedir. Bir aracı olarak rolünde, Proxy sunucusu ağ isteklerini alır ve bunları kendi IP adresi üzerinden iletir. Proxy sunucular iletişimi filtrelemek, bant genişliğini kontrol etmek, yük paylaşımı yoluyla kullanılabilirliği artırmak ve ayrıca verileri geçici olarak depolamak (önbelleğe alma) için kullanılır. Ek olarak, Proxy sunucuları, istemcinin IP adresi Proxy’de gizlendiğinden kapsamlı anonimleştirmeye izin verir.

7.DNS Sunucusu:DNS sunucusu veya ad sunucusu, bir ağda ad çözümlemesine izin verir. DNS sunucuları, www.example.com gibi ana bilgisayar adlarını karşılık gelen IP adresine çevirdikleri için World Wide Web (www) için hayati önem taşır.