Uzaktan kumandalar bize kolaylık ve zamandan tasarruf sağlamaktadır. Uzaktan kumandalar genellikle kızılötesi ışınları kullanarak çalışırlar.

Uzaktan Kumanda Tarihçesi

1894 yılında İngiliz fizikçi Oliver Loldge’un mikrodalga ışınlarını kullanarak bir zili çalması uzaktan kumandaya atılan ilk adım oldu. 1950 yılında ilk televizyon uzaktan kumandası geliştirildi. Fakat bu kumanda kablo ile televizyona bağlıydı. Kablosuz uzaktan kumanda ilk kez 1955 yılında Eugene Polley tarafından geliştirildi. Sonrasında içerisinde ayrıntılı geliştirmeler yapılarak günümüze kadar geldi. Uzaktan kumanda denince aklımıza sadece televizyon uzaktan kumandası gelmemelidir.

Örneğin akıllı telefonlarımızda bulunan uygulamalarla bir projektöre ve bilgisayara bağlanabilmek, Aynı şekilde araçlarımızın kapılarını açıp kapatabilmek de bir uzaktan kumanda örneğidir. Uzay yolculuklarında bazı gezegenleri keşif için kullanılan insansız araçlarda da aynı şekilde uzaktan kumanda yardımıyla keşif yapılmaktadır. Çünkü bunu yapmanın tehlikesi ve maliyeti daha az kullanımı daha kolaydır. Uzaktan kumandaya verilebilecek en anımsatıcı örnek ise video oyunlarını oynamak için konsollar, zamanında popüler olan ataride kuş ve tabak vurma oyununda kullanılan oyuncak tabancadır.

Uzaktan Kumanda Tekniği

Televizyon uzaktan kumandaları çalışması için kullandığı ana teknoloji kızılötesi ışıklardır. Uzaktan kumanda cihazı ile cihazın kullandığımız hedef cihazı arasındaki sinyal, çıplak gözle görülemez, ancak bir telefon kamerası dijital kamera ile görünebilen kızılötesi ışıklardan oluşur. Bu dalga türüne kızılötesi denilmesindeki sebep görülebilir ışık türündeki en yüksek dalga boyuna sahip olan kırmızı ışıktan daha uzun bir dalga boyuna sahip olmasıdır.

Uzaktan kumandadaki verici düğmesine basıldığında hedef cihaza kızılötesi ışık darbeleri göndermeye başlar. Eğer alıcı cihaz ile mesafesi yeterince yakınsa ve verici cihazın gönderdiği sinyal deseni ile alıcı cihazın beklediği hedef sinyali aynı ise istenen işlem gerçekleşmiş olur. Kumandanın içindeki elektronik devre pil olduğunda güç ile devreye girer. Elektronik devrenin içinde her bir düğme için farklı bir frekans vardır. İstenen düğmeye basıldığında o düğmeye ait olan frekans gönderilmiş olur.

Kaynak: