Büyük firmalar çeşitli araçlara ihtiyaç duyabilir. Bu araç türlerinden biri de ticari araçlardır. Ticari araçları insan veya yük taşıyabilen kapasitedeki araçlar olarak tanımlayabiliriz. Ticaret amacıyla firmalar tarafından sıkça tercih edilen ticari araçlar; yük, eşya ya da insan taşımak amacıyla kullanılır. 5 kişilik oturma alanı bulunan modellerde arka kısımlarında taşımaya yarayan kapalı ya da açık kasaları mevcuttur.

Hafif araçlar ise Avrupa Birliği’ne göre brüt ağırlığı yaklaşık olarak 3,5 tonun altında olan ve ticari araç kategorisinde yer alan taşıtlardır. Otomotiv sektöründe öncü olan araç markalarının hafif araç kategorisinde birçok aracı bulunduğunu söyleyebiliriz. Minivan, minibüs, panelvan ve kamyonet gibi araçlar da hafif ticari araç sınıfında yer alır.

Hafif araç ile ticari araç arasındaki farklar ise yukarıda bahsettiğimiz gibi en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu iki araç türü genellikle birbiriyle karıştırılabilir. Bu araçların birbirinden farkı oldukça fazla olduğunu bilerek ve özelliklerini tanıyıp ticari araç ile hafif araçları birbirinden ayırabilirsiniz. Bu araçlar arasındaki temel fark ise ticari araçlar daha ağır eşya ve yükleri taşıyabilme özelliğine sahipken hafif ticari araçlar Avrupa Birliği’ne göre brüt ağırlığı 3,5 tonun altında olan eşya ve malları taşıyabilir. Bu fark dışında her iki araç türünde de sahip olması gereken özellikler ve kriterler hemen hemen birbiriyle aynıdır.

Hafif Ticari Aracın Özellikleri Nelerdir?

  • Ticari araç ruhsatına sahiptir.
  • Düşük hız sınırına sahiptir.
  • Hafif ticari araçların vergi oranı diğer araçlara göre daha düşüktür.
  • Hafif ticari araçların muayenesi her yıl tekrarlanmaktadır.
  • Hafif ticari araçlar geniş bir iç hacime sahiptir.

Ticari Aracın Özellikleri Nelerdir?

  • Ticari amaçla kullanılır.
  • Bazı yollarda geçiş hakkı bulunmaz.
  • Ticari amaçlı kullanılacak araçların ruhsatlı farklı şekillerde düzenlenir.

Ticari araçlar hakkında detaylı bilgi alabilmek için https://autoline.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.