61SAAT HABER SERVİSİ - Burada fındık alımı ile ilgili çalışmaları yerinde inceleyen, ardından çiftçilerle sohbet eden Güldal, daha sonra bir basın açıklaması yaptı.

FERRERO İLE İŞBİRLİĞİ YAPMIYORUZ !
Tartışmaların odağındaki ve piyasada tekel oluşturduğu ifade edilen Ferrero ile hiçbir şekilde işbirliği yapmadıklarını açıklayan TMO Genel Müdürü Güldal, kendilerinin kamu kurumlarıyla işbirliği yapabileceklerini kaydetti.  Ferrero ile bir temasları olmadığını ifade eden Güldal, "Kendileriyle hiçbir şekilde irtibatımız, işbirliğimiz olmadı. Biz kamu iktisadi teşebbüsüyüz. Biz kamu kurumlarıyla işbirliği yaparız. Ticaret borsalarıyla, ziraat odalarıyla, ticaret ve sanayi odalarıyla işbirliği yaparız. Şu ana kadar Ferrero ile işbirliği yapmaya ihtiyaç olmadı. Dolayısıyla bizim standartlarımız, mevzuatımız bellidir. Bu firmalar bizim yaptığımız işleri değiştirmiyor. Son 6 yıldır çok önemli bir hizmet görmekteyiz. Günde 2 bin 500 tonun üzerinde fındık alıyoruz" dedi.

50’NİN ÜZERİNDE ALIM YERİ AÇIK
Piyasada fındığa en yüksek fiyatı TMO’nun verdiğini ifade eden Güldal, “Bütün Karadeniz olarak baktığımızda fındık üretim bölgelerinin tamamında TMO’ya teveccüh, ilgi var. 50’nin üzerinde alım merkezi açık durumda. İhtiyaç olan yer oldukça ve ekiplerimiz müsait oldukça yeni alım yerleri açabiliyoruz.

GÜNLÜK 2 BİN 500 TON FINDIK ALINIYOR
Günlük 3 bin 500 ton civarında randevu veriyoruz, 2 bin 500 ton civarında da randevuya uygun olarak üretici ürün teslim ediyor.
2022 yılı itibariyle fındık üretimi, kurutması, mevsim şartları itibariyle gayet makul gitti. Ancak bazı bölgelerde, mevsimsel olarak kalite kaybı olabiliyor. Bunun da fırkandayız.

4a59e6af-6637-4026-8dbd-a0b8f026c1bf

31 ARALIK’A KADAR FINDIK ALINACAK
2022 yılında 31 Aralık’a kadar alım yapacağız. En çok miktarda alımı gerçekleştirmek için haftanın 6 günü, günde 12 saat arkadaşlarımız mesai yapmakta.
Bizde tüm alım noktalarını gezerek hem arkadaşlarımızla görüşüyoruz, hem sistemimizi kontrol ediyoruz, hem de üreticilerimizle sohbet ediyoruz.
Bugüne kadar uğradığı noktalarda TMO’ya ürün teslim eden üreticilerimizde, büyük memnuniyet gördüm. Çünkü “devlet ve TMO bu fiyatları vermeseydi daha aşağı fiyatlarla satma durumunda kalabileceklerini” ifade ediyorlar” dedi.

Üreticinin alım miktarını arttırması yönündeki taleple ilgili gelen soruyu da yanıtlayan Güldal, “Özellikle Trabzon için söylemek gerekirse: Üreticimizin kendi ürettiği ürünle ilgili Çiftçi Kayıt Sistemindeki miktarı çoğunun dahi dolduramadığını görüyoruz. Mesela, ÇKS’de satabileceği 2 ton fındık görünüyor. Ama elde ettiği fındık 1 ton, 1 ton 200 kilo civarında.



KRİTERLER NEDEN ESNETİLMİYOR
Birde genelde şunu istiyorlar:
Bizim kriterlerimiz var. Çürükte yüzde 3, çatlakta yüzde 5, rutubette yüzde 6,5 gibi.. Bu kriterleri biraz daha esnetmemizi istiyorlar.
Ben hepsine şunu anlatıyorum:
Malum bu sene belki 100 bin ton, belki 200 bin tona kadar fındık alma ihtimalimiz çok yüksek. Aldığımız fındığı en az 1 yıl süreyle muhafaza etmek zorunda kalabiliyoruz.
Geçen seneden bile elimizde kalan 30 bin ton fındık var. Bu fındığı da ancak 2023’de pazarlayabileceğiz.

4a59e6af-6637-4026-8dbd-a0b8f026c1bf

ÇÜRÜK, KIRIK, RUTEBİTLİ FINDIĞI, DİĞER ÜRÜNLERE KATILIRSA…
Haliyle çürük, çatlak, kırık rutubetli fındığı bu yığınlara koyduğumuzda alfatoksin başta olmak üzere, tüm fındığın sağlığını uzun sürede bozma riskiyle karşı karşıya kalacağız.
Tüccar fındığı aldığında en fazla 1 ay sonra kırıcıya veriyor, ticarete konu ediyor, ekonomiye kazandırıyor. Biz değerini muhafaza ederek uzun süre saklamak mecburiyetindeyiz.
Üreticiye bunu anlattığımızda hak veriyorlar.
Özellikle çatlakta, kırıkta, üreticimiz alıma girmediği takdirde dahi, ürünün geri çekip bir miktar ayıklamadan sonra tekrar getirdiğinde biz ürünü alabiliyoruz. Bir çok kolaylığı üreticimize sağlıyoruz” dedi.

KOTA NEDEN KOYULUYOR
Kota ile ilgilide konuşan Güldal,  “Kota denilen şey, Çiftçi Kayıt Sistemin de verim ortalaması… Verim ortalaması demek fındık rekoltesi belirlenirken il ve ilçe rekolte tahmin komisyonlarının fındık sayımında belirlediği ortalama…
Bilindiği gibi rekolte tahmin cetveli vardır.
Yani o ilçenin veya ilin tahmin komisyonu bu cetvelin altına imza atıyor.  Bunlar il ve ilçedeki tüm tarımla ilgili özel ve resmi kuruluşların yetkilileri.
Onların ortalaması Çiftçi Kayıt Sistemine girer.
Bizde alımda verim ortalamalarını, ürün ortalaması olarak kabul ederiz.
Çiftçiden ürün alıyoruz. Ürünü ne kadar ürettiğini bilmek zorundayız.
Buna rağmen rekoltesi verimi 100 kilonun altında olan il ve ilçelerimizi 100 kilonun ürenide çıkardık. Mesela Trabzon’da 70 - 80 kilo ortalama. Biz yüzde 20 arttırdık, ona rağmen 100 kilonun altında kalırsa 100 kiloya tamamladık. Diğer illerde 100 kiloysa, 120 kilo oldu. Bu mağduriyeti böyle gidermeye çalıştık” diye konuştu.

3e3e523d-4efb-4778-94fd-be569f59e020

ÜRETİCİ SABRETMELİ… 1 GÜNDE BÜTÜN FINDIĞI ALAMAYIZ
Serbest piyasada 50 randıman fındığın 45 TL bandında satılması ve fiyatın yükselmemesi ile ilgili olarak gelen soruya ise Güldal,  "Bizim serbest piyasada oluşan fiyatlarla ilgili yapacağımız tek şey şu ki üretici için söylüyorum: Biraz sabırlı olunacak. 1 haftada ürünün hepsini ne TMO ne de herhangi kurum ve  kuruluş alamaz. 31 Aralık tarihine kadar alım süremiz var. Her gün alım miktarımız bir miktar daha artıyor. Haliyle üretici fiyat için sabretmesi lazım. TMO olarak bizim avantajımızı üretici iyi kullanması lazım. 52 liralık bir fiyat 45 liralık bir fiyat var. Üretici sabrederse ürünün hepsini alırız” dedi.

6c442927-54c1-4ed6-9ec2-6b1180e49732