Şen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduklarını belirterek, "Söylediklerimizde haklıyız, hukuk kararıyla teyit ettirsek de bu yapıya böyle bir belge verilmiş. Bunun yüzünden yıkımı pek mümkün değil. Ancak yapı kayıt belgesi usulüne göre alınmamışsa iptal ettirilip yapının yıkımı söz konusu olabilir. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurduk. Hukuki müdahalemiz var, süreci anlatıyoruz. Raporları anlatıyoruz. Kanun gereği yapı kayıt belgesi verildi ama belge alınırken kriterler gerçekten yerine getirildi mi diye sorgulatma yapıyoruz. Geri dönüşü bekliyoruz. Gelecek cevaba göre gerekli işlemleri yaptıracağız. Belge usülüne göre alınmışsa ek bina yıkılmaz yapacak birşey yok" dedi.

KAÇAK YAPI AMA YAPI KAYIT BELGESİ VAR

Cephanelik'te mahkemenin kendi lehlerine karar verdiğini kaydeden Şehir Plancıları Odası Başkanı Şen, "Kamu Denetçisinin de daha detaylı bir rapor vardı. 5 ay oldu mahkeme sonuçlanalı. Yani mahkeme Cephanelik yanına yapılan bina için öngörülen imar planı değişikliklerini iptal etti. Ayrı olarak ek binaya verilen ruhsatları iptal etti. Yapının inşaat ruhsatları iptal edilmiş durumda yani imara aykırı kaçak yapı gayri yasal yapı hüviyetindedir.

Biz ilgili kurumlara Büyükşehir, Trabzon Valiliği, Ortahisar Belediyesi'ne yazı yazarak mahkeme kararını tebliğ ettik, gereğini yerine getirin dedik. Ortahisar'dan geri dönüş oldu binanın ruhsatlarını iptal ettiklerini söylediler. Ancak yapıya yapı kayıt belgesi alındığını söylediler. Biz hukuki süreç başlattık ek yapının hiçbir yasaya uymadığını söyledik. Ancak Bakanlık üzerinden Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapı kayıt belgesi verilmiş. Ruhsatlarını iptal ettirdik kaçak yapı ama bu belgesi var. İlginç bir durum bunun da sorgulanması gerekiyor" dedi.

YAPI KAYIT BELGESİYLE BİNA KORUNUYOR!

Şen, "İmar affı kapsamında verilen Yapı Kayıt belgeleriyle gayri yasal, kanuna uymayan yapılara bedeli karşılığında 'siz varlığınızı usulsüz de olsa devam ettirebilirsiniz' dendi. Cephanelik ek yapısı için de yapı kayıt belgesi var. Şimdi biz bununla ilgili Çevre müdürlüğünden yapı kayıt belgesinin süresi içinde alınıp alınmadığına, kanun tebliğine uygun olup olmadığını soruyoruz başvurumuzu yaptık. Kriterelere uygun şekilde alınıp alınmadığını sorgulatacağız. Yasada öngörülen kriterlere uygun alınmışsa yapacak bir şey yok yapı orada kalacak. Usulsüz alınmışsa Valilik ve Savcılık kanalıyla gerekenin yapılmasını isteyeceğiz. Sonuç olarak şunu söylemek isterim. Mahkeme kararı belirledi, ruhsatları iptal etti ama malesef ülkemizde hukuk kararını tanımayan bir yasa yürürlükte. Yapı kayıt belgesiyle bina korunuyor ama mahkeme yıkılsın diyor. Çelişki söz konusudur" ifadelerine yer verdi. (Gökhan DİHKAN/Kuzey Ekspres)