Fıkra gibi olay Trabzon’da gerçek oldu. Umreye gitmek için 5 yılda bin 470 dolar biriktiren Hasan Saraç, bankaya yatıracağı paraları sayması için her zaman gittiği çay ocağında arkadaşı Tayyar K.’ya verdi. Ancak paraların gerçek olmadığını zanneden Tayyar K. bin 470 doları sobaya attı. Hasan Saraç yanmış paraların bir kısmını kurtarsa da, banka paraları kabul etmedi.

Olay Trabzon’un Ortahisar İlçesi Fatih Mahallesinde meydana geldi. Karayollarından Emekli 10 çocuk sahibi 90 yaşındaki Hasan Saraç,  Umre’ye gitmek için yaklaşık 5 yılda bin 470 dolar biriktirdi. Bu paraları bankaya yatırmak isteyen Hasan Saraç, her zaman gittiği çay ocağına giderek burada arkadaşı Tayyar K.’dan paraları saymasını istedi.

SOBAYA ATIYIM MI DİYE SORDU?
Ancak paraları oyuncak para zanneden Tayyar K. arkadaşı Hasan...  ‘Sobaya atıyım mı?” diye sordu.  Arkadaşının şaka yaptığını zanneden Hasan Saraç, ‘At’ diye karşılık verince Tayyar K.’da bin 470 doları sobaya attı.
Paralarının sobaya atıldığını gören Hasan Saraç, hemen sobaya dalarak dolarları kurtarmak istedi. Elleri yanma pahasına, paraları sobadan çıkartan Hasan Saraç, daha sonra arkadaşına paraların gerçek olduğunu söyleyince çay ocağında bir anda herkes neye uğradığını şaşırdı.
Ardından yanmış paralarla bankanın yolunu tutan Hasan Saraç,  burada banka görevlisinden aldığı cevapla ikinci şoku yaşadı. Paraların çoğu yanan ancak kurtardıkları da ısıya maruz kaldığı için geçersiz sayılan Hasan Saraç,  bir anda bin 470 dolardan oldu.

10 YILDA BİRİKTİRDİ
Olayı anlatan Hasan Saraç, “Parayı 10 yılda biriktirdim. Kenara 100 lira 200 lira koyarak ancak biriktirdim. Daha sonra her zaman oturduğumuz çay ocağına geldim. O sırada arkadaşım Tayyar’a “parayı yatırmaya gidiyorum 280 doları ayır ver bana kalanı da Türk parası yapıp kullanacağım” dedim. Aldı parayı “atıyorum sobaya” dedi. Bende “at” dedim. Şaka yapıyor sandığım için “at” dedim. Yoksa gerçek parayı niye atsın sobaya... Attı.. Daha sonra Tayyar ‘Ne yaptın? Bu gerçek para’ dedim daldım sobaya... O da bana ‘Ne diyorsun?” dedi. Ben paraları sobadan alıp yere attım.
Daha sonra onunda morali bozuldu.. “Ne diyorsun?” dedi o da yardım etti paraları almaya. Paraların bir kısmı yanında morali bozuldu gitti.  Bende peşinden gidip. “Sağlık olsun, ben bunu 10 senedir topluyordum. Bu kadar yaptım. Üzülme”’ dedim” dedi.

PARALARI OYUNCAK SANDI

Arkadaşının ısrarla paraları oyuncak zannettiğini belirten Saraç, “O da oyuncak zannetti. Kasıt yok olayda. Yapmaz. Ama oyuncak olsun niye atıyorsun sor bana da” diye konuştu.

Daha sonra paralarla birlikte bankaya gittiklerini belirten Saraç, “Bankaya gittiğimizde orada ki memur ısıya maruz kaldığı için, “kabul edilemiyor” dedi. Gitti para.. Yeniden hazırlık yapacağız. Pasaportta çıkarmıştım” diye konuştu.
Çay ocağındaki herkesin olaya şahit olduğunu kaydeden Saraç, “ Burada herkes vardı. Herkes olaya şahitti. Onlarda şaşırdı. Herkes, “ne oldu, ne yaptınız” dediler. Adam bilerek atmadı, oyuncak diye zannetti attı. Samimiyetimiz var aramızda. Ondan da alamam. İyi biliyorum fakir oda... Onda da yok” dedi.