COVID-19, yüzyıllardır Dünyamızda olan ancak yeni keşfedilen bir koronavirüsün türünün neden olduğu bulaşıcı hastalık… 61saat ekibi olarak salgının can aldığı son günlerde Trabzon’un Bostancı Mezarlığı’nda bulunan COVİD-19 Gasilhanesi’ni görüntüledik.

61SAAT HABER SERVİSİ

SAMET EMİRZEOĞLU - TAYFUN ÇÖPCÜ

Son günlerde kış aylarının gelmesiyle birlikte tüm dünyayı tekrar etkisi altına alan salgın Türkiye ve Trabzon’da etkisini hızla sürdürüyor.

TRABZON’DA YENİ YOĞUN BAKIMLAR AÇILDI

Türkiye genelinde günlük tespit edilen vaka sayısı 30 bini geçerken,  Trabzon’da bu orandan nasibini aldı. Edinilen bilgilere göre Trabzon’da Koronavirüs testi yapan kişilerin neredeyse yarısının testi pozitif çıkıyor. 
Trabzon’da hastanelerde yoğun bakım oranlarında yüzde 75 doluluk bulunurken, dün yeni yoğun bakım servislerinin açıldığı bildirildi. 

TRABZON’DA GÜNDE ORTALAMA 20 CAN KAYBI

Günlük neredeyse 1000 vakanın tespit edildiği Trabzon’da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının günlük ortalaması 20’yi geçtiği ifade edildi.

CENAZELER BOSTANCI’YA GETİRİLİYOR

Bostancı Mezarlığı’nda Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin yönetiminde olan Gasilhane ücretsiz olarak vatandaşlara hizmet veriyor. Şehirde tüm cenazelerde olduğu gibi, koronavirüs şüphesiyle veya koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenler de sabahın erken saatlerinde Bostancı Gasilhanesi’ne getiriliyor. 

CENAZEYİ HAZIRLAYANLAR ÖZEL GİYSİLER GİYİYOR

Cenaze hizmeti veren ekipler tamamen korumalı koronavirüs kurallarına uygun giyimleriyle hizmet veriyor.

BİR ARAÇTA 4 CENAZE


Koronavirüs nedeniyle hayatını kabedenlerin bir çoğu,  şehrin pandemi merkezi olan Kaşüstü Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden gelen cenazeler.  Öyle ki yoğunluk nedeniyle bir araçta 4 cenaze  bile olabiliyor. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Saral ve ekibi ise cenaze sahibi yakınlarıyla yakından ilgilenerek acılarına ortak oluyor.

KÖKSAL SARAL, ‘’DİNİ VECİBELERE UYGUN OLARAK CENAZE HİZMETİ YAPILMAKTADIR''

Saral, 61saat’e yaptığı açıklamada, ‘’Pandeminden bu yana bize bulaşıcı hastalıklarından vefat ettiği bilgisi ulaşan cenazelerimizi Bostancı Gasilhanemizde defnedilmek üzere hazırlıyoruz. Buradaki ekibimiz ayrı bir ekip. Ekibimiz hem araçsal olarak hem rakamsal olarak güçlendirmiş durumundayız. Bütün işlemlerimiz Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlediği şartlarda dini vecibelere uygun olarak yapılmaktadır. Defnedilene kadar tüm işlemlerle biz ilgilenmekteyiz’’ dedi.

SARAL, ‘’EKİBİMİZ YETERLİ''

Saral tüm ekibin yeterli olduğunu söyleyerek, ''Yeterli sayıda ekibimiz var. Yeterli sayıda olmadığı zaman güçlendiriyoruz. Bayan ve erkek olmak üzere iki ekibimiz var. Onlarında yedekleride var. Değişimi alıyoruz. 12 şoförümüz ve aracımız var. Şu anda bir sıkıntımız yok’’ ifadelerini kullandı.

SARAL, ‘CENAZELER BİZİM CENAZELERİMİZ''

''Cenazeler bizim cenazelerimiz’’ diyen Saral, ''Onların aileleri bizim ailelerimiz böyle düşünüyoruz. Bütün ekibimiz ve üt irademizle bakış şeklimiz bu şekildedir. Gönülleri rahat olsunlar. Son anlarını dini vecibelere uygun olduğunu bilmelerini isteriz. Kendilerini korusunlar. Maske, mesafe ve temizliğe dikkat etsinler’’ şeklinde konuştu.

Ölüm belgesi alınarak bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybedenler koronavirüs kurallarına uygun olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği dini kurallara uygun olarak hazırlanıyor. 

BİR CENAZENİN HAZIRLANMASI 25 DAKİKA SÜRÜYOR

Ortalama bir cenazenin hazırlanması 25 dakika sürdüğü öğrenilirken sadece bir saatlik sürede koronavirüs nedeniyle 10’u aşkın cenaze hazırlanarak defnedilmek üzere mezarlıklara gönderiliyor.