Trabzon’un Araklı ilçesi Taşgeçit mahallesinde geçtiğimiz Çarşamba akşamı çıkan yangın sonucunda 7 ev ve 2 samanlık yanmıştı. Yangın sonrası bölgede büyük bir mağduriyetin yaşanmaması için harekete geçildi.

Yanan 7 evin, 6’sında toplamda 30 kişinin yaşadığı kaydedilirken, bu kişilerin kış soğuğunda dışarda kalmaması ve başkalarına muhtaç olmaması için İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen konteynırların yerleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Toplamda 6 konteynırın yerleştirileceği bölgede, konteynırların koyulacağı yerlerin düzenlendiği kaydedildi.
Yangın sonrasında mağdur olan vatandaşlar için hem Büyükşehir Belediyesi, hem ilçe belediyesi hem de Kızılay’ın bölgede vatandaşlara destek olduğu görüldü.
Kızılay ve belediye yangın medeniyle mağdur olan vatandaşlar içni günlük sıcak yemek çıkarırken, yanan samanlıklar nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çekilen hayvanlar için de yem temin edildiği kaydedildi.

YAŞADIĞI KORKUYU BU SÖZLERLE ANLATTI

Kar yağışının etkili olduğu bölgede vatandaşlar bir an önce konteynır evlerinin kurulmasını bekliyor.

Vatandaşlar yangının saat 16:30 gibi başladığını kaydederek,  Biz müdahale etmek çalıştık ama rüzgardan dolayı müdahale edemedik. Etkisiz kaldık. Bir binada 15 - 16 kişi yaşıyordu. Önce hayvanlarımızı çıkardık. Ondan sonra kendimiz çıktık. Gece olmuş olsaydı, biz de fark etmeyecektik ve belki de yanmış olacaktık” ifadelerini kullanırken, gurbetten geldiğini ifade eden bir başka vatandaş ise yaşadığı korkuyu, “Annem yaşlı insan. Çok korktu. Hiç bir şeyini bile alamadı. Biz çok korktuk, düştü, çıkamadı diye korktuk. Allah’a şükür…” diyerek anlattı.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU’YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Devletin yardımlarına devam ettiğini ifade eden vatandaşlar, “ En büyük sıkıntımız kalma yeri. Komşularımız evinde kalıyoruz şu anda. Devletimizden biraz daha bu işin hızlanması, kalacak yerlerimizin ayarlanmasını, imkanların biraz daha arttırılmasını istiyoruz. Devletimizden Allah razı olsun. Valimiz geldi, Milletvekillerimiz, Kaymakamımız, belediye başkanlarımız geldi.  İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya da teşekkür ediyoruz. İlk akşamda yangın çıktıktan sonra bütün imkanları seferber etti” diye konuştu.

KONTEYNIRLAR İÇİN ALT YAPI ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Hava şartlarının konteynırların kurulmasını güçleştirdiğini ifade eden vatandaşlar, “Konteynırları kurmaya çalışıyorlar. Kar yağdığından, hava şartlarından dolayı aksama oldu. bir tane denemek için konteynır getirdiler. Bekletiyorlar. Şu an konteynırların koyulacağı yerleri düzlediler. Alt yapı çalışmasını yapıp koyacaklar.

SÜREKLİ GÖZLÜYORUZ…

Sürekli gözlüyoruz. Gece sabaha kadar bekliyoruz. Her hangi bir kıvılcım çıkar diye. Kar yağdı ama bekliyoruz. Devletimiz, herkes burada. Tüm çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Evlerde ki hasar tespit çalışmaları yapılıyor” ifadelerini kullandılar.

HİÇBİR MAĞDURİYET YOK, HAVA MUHALEFETİ GECİKTİRDİ

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Yangının çıktığı ilk günden bu yana yangın bölgesinde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.

Yangının hemen ertesi gün çatısında bir zarar olan vatandaşın evini aynı gün tadilat ile çatısını yapıp içini boyatıp kullanılır hale getirip kendisine teslim ettik.
Barınma noktasında hiçbir sıkıntı yok, evsiz kalan vatandaşlarımızı koordineli bir şekilde o bölgedeki boş evlere yerleştirdik.
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’da yangının olduğu gün bizleri aramıştı eksikleri sormuştu ihtiyaçları sormuştu. Hemen akabinde sağolsun 9 adet konteynırı kısa sürede bizlere ulaştırdı.

Konteynırları bölgeye çıkardık, fakat oradaki kayma riski ve yeterli alanın olmaması nedeniyle, farklı bir yerde bekletiyoruz.
Konteynırların kurulacağı alanı iş makineleri ile açtık, zemin yarattık, beton işi kalmıştı fakat kar yağınca beton mikserlerinin ve kamyonların kayma riski nedeniyle betonlamayı bugün yapamadık. Hava muhalefeti olmasa idi bugün betonu dökün kurur kurumaz konteynırları koyacaktık.
Tüm ekiplerimiz var gücüyle günlerde o belgede çalışıyor. Kumanya, eşya ve benzeri tüm ihtiyaç maddeleri yönünden tüm eksikler ilgili birimlerimiz tarafından gidelrilmektedir.
şu anda vatandaşın mağdur olacağı bir sıkıntı yoktur.
Hava koşulları müsade ederse, yarın veya öbür gün hemen betonu döküp konteynırları oraya kurup vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız” ifadelerini kullandı.

YANGIN NASIL ÇIKTI?

Taşgeçit Mahallesinde geçen çarşamba akşamı çıkan yangın, vatandaşların anlatımana göre elektrik tellerinden kaynaklandığı belirtildi. Rüzgar nedeniyle bir birine vuran elektrik tellerinden çıkan kıvılcım, bölgede bulunan bir samanlıkta yangın çıkmasına neden oluyor. Samanlıktan çıkan yağın, ardından bölgede ki evlere sıçradığı, rüzgarın da etkisiyle yayıldığı kaydedildi.

Yangın çıktığı gün bölgenin aşırı derecede rüzgarlı olduğu kaydedilirken, bu nedenle de 7 ev ve 2 samanlığın yanarak kül olduğu kaydedildi.
Yangında tek sevindirici nokta ise can kaybının yaşanmaması oldu.

Vatandaşlar yangının çıkmasının ardından durumu hemen itfaiye ekiplerine haber verirken yolun bozuk olması da itfaiyenin bölgeye ulaşmasında güçlük yaşamasına neden oldu. Ancak Belediye Başkanlarının anlatımına göre normal taksi ile 45 dakikada ulaşılacak yangın bölgesine, itfaiye büyük bir gayretle 30 dakikada ulaşmış ve yangına müdahale ettiği belirtildi. Böylelikle yangının daha da fazla alana yayılması engellendiği belirtildi.