61SAAT HABER SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Trabzon’da Ak Parti 6. Olağan Kongresinde bir kez daha duyurduğu Trabzon – Erzincan Demiryolu Projesiyle ilgili Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. 
Trabzon – Erzincan Demiryolunun şuanda çok önemli bir aşamaya geldiğini ifade eden Yaylalı, demiryolunun kente katacaklarının şimdiden planlanması gerektiğine dikkat çekti. 

HER KENT HAFİF RAYLI SİSTEMLERİNİ YAPSIN, SAMSUN – SARP DEMİRYOLU OLUR... 
Bu noktada Trabzon’un Demiryoluna hazır olması için şimdiden çalışmaların başlatılması gerektiğini ifade eden Yaylalı, bu projeyi alternatif olarak gösterilen Samsun – Sarp Demiryolu için ise, “Demiryolunu biz yük taşımacılığı dışında eğer yolucu taşımacılığı için düşünüyorsak, şu Samsun Sarp’ı gelin beraber başlayalım. Biz hafif raylı sistemlerimizi kombine bir proje yapalım, her kent kendi hafif raylı sistemini yapsın zaten raylı sistem gelmiş olacak. Bu kadar bastırmanın bir anlamı yok. Samsun – Sarp’ı aman Trabzon – Erzincan olmasın, buranın alternatif olsun demek doğru değil” dedi. 

HAZIR DEĞİLİZ
Trabzon Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Trabzon – Erzincan Demiryolu Platformu üyeleri arasında yer alan Mustafa Yaylalı, 61saat’e dikkat çeken açıklamalar yaptı.  Trabzon ticaretinin Trabzon – Erzincan Demiryolu ile çok önemli bir aşama kat edeceğine dikkat çeken Yaylalı, “
Trabzon Erzincan demiryolu şuanda çok önemli bir aşamaya geldi. Bunun kente katacaklarını şimdiden planlamamız lazım. Trabzon – Erzincan Demiryolu ile Trabzon ticareti çok önemli bir aşama kat edecek. Biz buna plan olarak ne kadar hazırız? Hazır değiliz! 
Trabzon’un bir limanı var, bu limanın kapasitesini kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Liman gerisi buna göre planlanmış mı değil.. Demiryolu bağlandığı zaman limana mutlaka gelecek.. Arsin Yatırım Adası yapılıyor, demiryolunun oraya mutlaka bağlanması lazım. 
İkisi beraber kent ticaretini öyle bir noktaya getirebilir ki, ticari açıdan Trabzon tarihten gelen öneminin çok üzerine çıkabilir. 
Trabzon, çok önemli bir fırsat kapısına gelmiş ve acaba diye bekleyen bir kent” dedi. 

DÜNYA TİCARETİ AKS DEĞİŞTİRİYOR
Dünya Ticaretinin önümüzde ki 50 yılda aks değiştireceğini ifade eden Yaylalı, “Bütün dünya bunu okuyor biliyor. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde biliyor, devleti de biliyor. 
Şöyle şekilleniyor dünya ticareti; Üretim alanı, Tüketim alanı... 
Üretim alanı ile tüketim alanı yer değiştirecek önümüzdeki 50 yıl içinde. Üretimin yüzde 50’si Asya Beşlisi diye tanımladığımız Asya ülkelerinde olacak. Çin bunu okuyarak yapıyor şuanda.. Gelecek projeksiyonun gereğini yapıyor. Bir kuşak yol projesi ortaya attı, onunla ilgili çalışmalar ortaya attı. 
50 yıl sonra dünyanın üretim merkezi Hindistan olacak. 
Yani 50 yıl sonra dünyadaki bir biriyle rekabet edecek ülkeler Çin ve Hindistan olacak. Üretim ve üretimin satışı açısından... 
Tüketiminde yüzde 50’si Avrupa ve Kuzey Afrika’da olacak. 
Kuzey Afrika, şuanda o tüketim toplumu olmaya girdi. 
Ticaret açısından, taşınma faaliyeti üretim tüketim arasında çok önemli bir katma değer. Çin bununla ilgili çalışma yapıyor. Avrupa ülkeleri buna karşı tedbir almaya çalışıyor. Ama tüketim toplumu olacaklarını kendileri de kabul ediyorlar. Tarıma yöneliyorlar, kendi kendine yetecekleri unsurları geliştirmeye çalışıyorlar” diye konuştu. 

50 YIL SONRA CİDDİ SIKINTILAR OLACAK
Yaylalı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bakıyorsunuz bir yol var. Trans Sibirya Demiryolu var. Çin’in ticaretinin çoğunu kapsayan. Rusya üzerinden gidiyor. Rusya ile her hangi bir sorun olduğunda Çin burayı kullanamıyor. Hattı kapatıyor. Kullanamayınca bu sefer Çin alternatifler aramaya başladı. Çünkü 50 yıl sonra ciddi sıkıntılar olacak. Ne yaptı Çin.. Ben demiryolu yapıyorum. Bakın Pakistan içerisindeki hattı Çin kendisi yaptı. Türkiye, Marmaray ile 3. Köprüdeki demiryolu hattıyla öyle bir tamamlama işlemi yaptı ki, Çin’in doğusundan kalkan tren, Londra’ya ulaşabilir. Kesintisiz hat oluştu. Hazar havzasının üretimiyle ilgili talep vardı, Türkiye, yurt dışındaki önemli stratejik projelerinden birini yaptı. Çok önemli bir yatırım. 
Bakü – Tiflis – Kars Demiryolunu yaptık ve açıldı. Hazar havzasının üretimi de bu hatta geldi. 
Bakıyorsunuz, üretim tüketim alanında çok önemli bir yerde ve ileriye dönük çok önemli yatırımlar yapıyor Türkiye. 
Bu hat bizim 180 km güneyimizden geçiyor. 
Çin, başka bir şey daha yapıyor. Deniz  yolunu da çeşitlendirmeye çalışıyor. Süveyş Kanalını kullanarak, Akdeniz’e açılıyor. Akdeniz üzerinden kuzeye açılmaya çalışıyor. 
Süveyş Kanalında her hangi bir sıkıntı olduğunda, deniz yolu kilitleniyor. 
Alternatif var mı? Yok... 
Bunun iki alternatif oluşuyor. Birisi İsrail bir kanal açıyor şuanda. Bu kanal işe yarayabilir, ama bu alan öyle bir durumdaki alternatiflere ihtiyaç var. Şimdi Basra Körfezi çalışılıyor. 
Şimdi bizim Trabzon – Erzincan Demiryolu projemiz sadece Trabzon – Erzincan değil. Trabzon, Erzincan, Diyarbakır, Mardin, Irak Sınırı, Bağdat ve Basra... 
Buradan diret ulaşılabilecek bir hat. Üretim tüketim taşımacılığında her hangi bir kriz anında 3 alternatiften biri olacak bizimki..” dedi. 

GAP’IN ÜRÜNLERİ, TRABZON’DAN RUSYA’YA... 
Türkiye’nin GAP’ta ürettiği ürünlerin pazarlanıdığı alanların Avrupa ve Rusya olduğuna dikkatç eken Yaylalı, “Türkiye yıllardan beri Güney Doğu Anadolu Projesiyle tarım üretimine ciddi yatırım yaptı. 
Bu GAP’taki üretimin pazarlandığı alanlar Avrupa ve Rusya, kuzey ülkeleri. Bu hatta önemli bir nokta Trabzon olacak. 
Demiryolu ile Trabzon’un, Diyarbakır’a bağlanması önemli bir ticaret getirecek Trabzon’a.. 
Ukrayna limanları Trabzon ile ticaret yapmaya çalışıyor. Ticareti nasıl geliştiririz bakıyor. Sebep bu anlattıklarımız. Demiryolunun gelecek olması... 

DEMİRYOLU EN AZ HEYECANI TRABZON’DA UYANDIRIYOR
Demiryolu, maalesef en az heyecanı Trabzon’da uyandırıyor. Erzincan’a gittik bizden daha heyecanlılar. Çünkü onların limana ihtiyacı var. Biz orada kendi sunumumuzda çok net ifade ettik. Sizin bir limana, bizim bir kavşağa ihtiyacımız var beraber çalışalım. Şimdi Erzincan ile beraber çalışıyoruz. 
Trabzon Erzincan Demiryolu dünya ölçeğinde Trabzon’u çok önemli noktaya getirecek proje. Biz böyle büyük bir kent olacağız planımız nerede? 
Böyle büyük kente  yakışır plan yapmamız lazım. 
Trabzon bu planı yapmalı. Rize, Giresun, Ordu, Artvin’e sizde hazır olun demelidir” ifadelerini kullandı. 

EN MANTIKLI HAT SAMSUN MU, TRABZON MU?
Trabzon – Erzincan Demiryoluna alternatif olarak gösterilen Samsun – Sarp Demiryoluyla ilgili ise de konuşan Yaylalı, limanların bir birine demiryolu ile paralel şekilde bağlanmasının  doğru olmadığına dikkat çekti. Yaylalı, “Ağırlıklı Samsun Sarp Demiryolu ile ilgili uğraşıyorlar. Hazar Havzasının üretimini almışsınız güneyimizden geçen hatta. Bakıyorsunuz, bütün bu bölgenin demiryolu bağı Samsun üzerinde. Hat Samsun’dan Sivas’a bağlanacak. 400 km civarında bir hat. Samsun’dan da bu bölgeye gelecek. Yük taşımacılığı açısından. Böyle mi yapmak lazım yoksa 180 km güneyimize mi bağlanmak lazım? 

SAMSUN’DAN SARP’A HAFİF RAYLI SİSTEMLER KOMBİNE YAPILIRSA... 
Hopa Batum Demiryolu rantablı bir projedir çok hızlı şekilde yapılmalıdır. Ama bunu bu tarafa uzatmak çok akılca değildir. Demiryolunu biz yük taşımacılığı dışında eğer yolucu taşımacılığı için düşünüyorsak, şu Samsun Sarp’ı gelin beraber başlayalım. Biz hafif raylı sistemlerimizi kombine bir proje yapalım, her kent kendi hafif raylı sistemini yapsın zaten raylı sistem gelmiş olacak. Bu kadar bastırmanın bir anlamı yok. Samsun – Sarp’ı aman Trabzon – Erzincan olmasın, buranın alternatif olsun demek doğru değil. 

ORDU – SİVAS’A BAĞLANACAK
Samsun’dan Trabzon’un ulaşım mesafesine bakın. Raylı sistem olunca bu ulaşım mesafesi çok aşağı düşmeyecek. Çünkü biz sadece tek durak diye düşünüyoruz. Samsun’dan kalkıp Trabzon’da durmayacak. Araların hepsinde dur kalk hızlanma süresini hesaplayın seyahat süresi o umulduğu kadar kısa olmayacak. Ama biz hafif raylı sistemlerimizi kent içinde mutlaka yapmamız lazım... 
Aynı Trabzon Erzincan gibi Ordu – Sivas Demiryolu projesi var. Bu limanların hepsinin tek tek güneye bağlanması projesi var. Böyle projeler var” dedi.