Açıklamada fındık baronlarının fiyat oyunu rekolte ile başladığı ifade edilirken 2017 - 18 sezonu sonrası Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı olan kararda fındık Rekolte açıklamalarının tek elden yapılacağı ifade edildi.
Ancak bu karara kimsenin uymadığı ve her kurumun farklı tahminlerde bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Bu yıl da şimdiden 750 bin ton civarında rekolteden ve 46 - 50 TL arasındaki bir fındık fiyatından, fındık patronları, piyasanın kırıcısı, tüccarı, inşaatçısı, fabrikatörü söze girmekte ve zemin oluşturmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şu şekilde devam etti:
“Günümüzde piyasa enflasyonunun yüzde 175, kimsenin inanmadığı TÜİK enflasyonunun yüzde 78 oldu, fındığı tarımsal girdilerinin fiyatları sürekli ve 3 - 4 kat artarken fındık fiyatları üzerinde oynanmaya başlayan ve bu oyuna dur diyemeyen ve oynanmasına izin verenler bilsinler ki, fındık üreticisinin, çiftçinin, emekçinin gücü gün gelir, sizin kirli oyunlarınızı çöpe atar, sizi tarih sayfalarının tozlu raflarına gömer.

1fa8230c-f114-4f67-8c1d-e5496fb9ab1c

Girdilerin fiyatı sürekli ve 3 - 4 kat artarken, fındık fiyatlarındaki bir kat bile olmayan dillendirilen 46 - 50 TL’lik artışlar üreticinin borç sarmalının büyümesine, bankalara borçlanmasına, icralık olmasına sebep olacaktır”

Rekolte tesbitlerini, iklim koşulları ve külleme hastalığı başta olmak üzere, diye hastalık zararlıların olamış verim kaybının etkilerini dikkate alarak, ortalama maliyeti 35 - 40 TL olarak belirlenmekte olduğu ortamda çıkan bu maliyet fiyatının üzerine yüzde 25 kar payı ve yüzde 78 insanca yaşama payını eklediğimizde 1 km fındığın fiyatı 70 TL 4 dolar olmalıdır.

İktidara sesleniyoruz; Tarım ve Orman Bakanlığı TMO’si değil sezon başında FİSKOBİRLİK fındık alımında devreye sokulmalıdır. FİSKOBİRLİK üretimden pazarlamaya kadar zincirin her halkasına sahip olacak şekilde ve fındık çitçilerinin yönetimlerini demokratik olarak belirleyecekleri bir yapıya bir an önce kavuşturulmalıdır. 2000 yılında sözde özgürleştirme yasası olarak çıkarılan 4572 sayılı Kooperatifler Yasasının şirketler lehine olan hükümleri kaldırılmalıdır”