61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Prof. Dr. Serbülent Vural, Raylı Sistem Projesi ile ilgili çekincilerini paylaştı. Vural, Raylı Sistem Projesinin 2022 yılında planlandığı gibi Şehir Hastanesi - Havalimanı şeklinde bütün halde yapılması gerektiğini ifade ederek, Meydan’ı son durak haline getirilmesi noktasında çekincelerini paylaştı. Vural, “Hafif Raylı Sistem Projesinin Şehir Hastanesi - Meydan hattı önerilmesi, bu raylı sistemi Şehir Hastanesi Özel Raylı Sistemine çeviriyor" dedi.
Mimarlar Odası Başkanı Prof. Dr. Serbülent Vural ve yönetim kurulu üyeleri, bugün basın mensupları ile hem tanışma hem de kentin gündemindeki bazı konularla ilgili fikir paylaşımında bulunmak için bir basın toplantısı düzenledi.
Trabzon Mimarlar Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Vural, ilk olarak hem kendisi hem de yönetim kurulu üyelerini tanıtarak başladı.
Kentimiz ile ilgili konuşulabilecek çok şey var. Bizim özellikle odaklanmak istediğimiz konu Raylı Sistem…
Bu konu çok yeni değil. Ulaşım Ana Planına dayanıyor. Tabiki bununla ilgili, yatırımın şehrimize gelmesi ile ilgili biz olumlu bakıyoruz.
Ama, Yapılacağı güzergahlar ve etaplamalarla ilgili bir takım endişelerimiz ve çekincelerimiz var.
DEVAMINDA MEYDAN - HAVALİMANI HATTI
24 Nisan 2024 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında protokol yapıldı. Basına yansıdığı şekilde Şehir Hastanesi - Meydan hattı şeklinde yapılacak. Devamında da Meydan, doğu tarafı, Havalimanı hattında yapılacağı ifade edildi.
KENTE KAZANDIRILMASINDAN MUTLULUK DUYUYORUZ
Bu yatırımın kente kazandırılmasından mutluluk duyoruz, ancak şubemizin ilgili komisyonlarının yaptığı çalışmalar, hazırladığı bir teknik rapor var.
Bu etaplama anlayışı ile yapılmasının doğru olmayacağı ve pek çok sorunu beraberinde getireceğini düşünüyoruz.
2022 yılında onaylanan planda Akçaabat - Arsin arasında raylı sistem planlandı. Bunun 1. Etabı Stadyum - Meydan - Havalimanı bütün olarak yapılması ön görüldü.
Biliyoruz ki Ulaşım Ana Planı çalışmaları sırasında bunlar tartışıldı. Bunun bölünmesinin sakıncalı olacağı üzerine fikirler beyan edildi. Akyazı’dan, Havalimanı’na kadar bütün etap şeklinde olması onaylandı. Bakanlık tarafından onaylanmış plan.
Oysa şimdi geldiğimizde, Şehir Hastanesi - Meydan olarak tekrar bölünüyor. Kentin doğu tarafında kalan kısım daha sonraya bırakılıyor.
DOĞU TARAFINDA, YARARLANACAK DAHA ÇOK KİŞİ VAR
Oysa baktığımızda kentin Doğu Tarafından, sanayi siteleri var, Erzurum - Maçka Bağlantı yolu, otogar, AVM, KTÜ, Tıp Fakültesi, Havalimanı, Diş Hekimliği Hastanesi, Spor Salonu, Avrasya Üniversitesi var… Sabah ve Akşam trafiğinde de kentin doğu tarafı sıkışıyor.
Dolayasıyla biz Raylı Sistemi, batı tarafına yapmaya çalışıyoruz ve doğuyu sonraya bırakıyoruz. Doğu tarafında yararlanacak kişi sayısı çok daha fazla. Bu haliyle doğu tarafını 2028 yılından sonraya bırakmış oluyor.
Bu kamu yatırımlar ciddi yatırımlar. Hele de tasarruf tedbirlerinin konuşulduğu günümüzde ciddi yatırımlar. Ancak bir an önce işletmeye alınıp, fizibilitesinin güçlü olması gerekir.
Daha önce Ulaşım Ana Planında önerilen Meydan Bölgesinin her iki yanına doğru yayılan Akyazı - Havalimanı hattı en fizibil, en çok yolcu kapasitesinin olduğu hat.
PROJENİN GERİ DÖNÜŞÜNÜ DÜŞÜRÜYOR
Bunu sadece Şehir Hastanesi - Meydan Hattına böldüğümüzde bu yolcu sayısına ulaşamayacak gibi duruyor. Bu da projenin geri dönüşünü düşürüyor. Belki de yeterli kullanım sayısına ulaşamayan kadük proje haline gelmiş olacak. Bu da 2. Etapsa ön görülen Meydan - Havalimanı hattının yapımını çok daha zorlaştıracak.
Bu da kentin esas trafik problemini yıllardır çözülememiş halde bırakıyor.
MEYDAN’I SON DURAK HALİNE GETİRİYOR
Şu anda önerilen hat, aslında bir ucunda Şehir Hastanesi’nin olduğu bölge diğer ucunda da Meydan Bölgesi..
Basına yansıyan animasyon ve çalışmalardan gördüğümüz kadarıyla Maraş Caddesi aksı boyunca Meydan'a gelen hat. Bu da Meydan’ı son durak haline getiriyor.
Trabzon tek merkezli bir kent. Yıllarca Trabzon bütün dolmuşların, otobüslerin gelip son durak olduğu Meydan Bölgesi vardı. Burada ulaşım problemi çileye dönüşmüştü.
Bu çözülmek için uğraşıldı, en son Meydan Bölgesi trafikten arındırıldı.
MEYDAN AKTARMA İSTASYONU HALİNE GELİYOR
Bu durumda Meydan tekrar aktarma istasyonu haline geliyor. Bu da batıdan gelen bütün yolcular doğuya devam etmek için Meydan’da inecekler. Meydan yine aktarma istasyonu haline gelecek.
ŞEHİR HASTANESİ ÖZEL RAYLI SİSTEMİNE…
Haliyle Raylı Sistem Projesinin Meydan Bölgesini son durak ve aktarma istasyonu haline getirmeyecek şekilde planlanması gerekiyor.
Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin birinci etabında Şehir Hastanesi - Meydan hattının önerilmesi bu raylı sistemi, verilen isimden de anlaşılacağı üzere “Şehir Hastanesi Özel Raylı Sistemi”ne dönüştürecektir. Tüm gerekçelere rağmen Trabzon Hafif Raylı Sisteminin neredeyse sadece Şehir Hastanesi ulaşımına hizmet edecek şekilde, diğer kentsel ve kamusal kullanımları öteleyerek planlanması da kritik bir hata olacaktır.
Basına yansımış, protokolün yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşım Ana Planında belirtildiği gibi Havalimanı - Meydan - Stadyum bütün olarak alınmalı. Meydan’ı son durak geçici de olsa deniliyor ki bakınlık beli km yapıyor. Onun için bunu bölmemiz gerekiyor. Geçici de olsa yaşayacağımız sıkıntıları izah etmemiz gerekiyor.
Yapamıyorsak, bölmek zorundaysak, o zaman Meydan’ı son durak yapmayacak şekilde bölmemiz lazım. Aynı mesafelerde biz Beşirli - Değirmendere - Ayasofya Havalimanı gibi hattı yapabiliyoruz. Burada Meydan son durak olmuyor. Böyle bir hat olduğunda Meydan son durak halin gelmiyor. Bu protokolün yenilenerek mümkünse bütün halinde el alınmasını, mümkün değilse Meydan’ı son durak yapmayacak şekilde ele alınmasını, tercih ediyoruz bu konuda bütün kamuoyunu uyarıyoruz.
ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİ İLE İLGİLİ NASIL PROBLEM YARATACAK
Raylı Sistem geçerken animasyonlarda gördüğümüz eski yapıların olduğu, kent hafızalarının olduğu mekanlar var. Buralardan geçerken Raylı Sistem nasıl geçecek. Araç, yaya trafiğiyle ilgili nasıl problemler yaratacak. Bunların istasyon noktaları nasıl çözülecek. Pek çok kentsel mekan ölçeğinde problem yaşıyor.
Ancak, henüz bunları tartışmıyoruz, etaplama ile ilgili itirazımız…
Bu etaplama doğru hali geldikten sonra hangi güzergahtan geçmeli, ki farklı tartışmalar var. Kimileri diyor ki sahilden geçmeli, Kimileri belediyenin de önerdiği gibi Maraş Caddesi ya da Tanjant Hattından geçmeli gibi tartışmalar var.