Zor şehirdir Trabzon.

Ekonomisi, siyaseti, sporu, kültürü…

Hangi alanda olursa olsun, her zaman mücadelenin tam ortasındadır vatandaşı.

Eee, şehirde yaşayanın tarifi böyle olunca da…

Beklenti ve hayalleri hep büyük derttir.

İster bu memleketlinin tatmini zor deyin, ister başka bi’şey.

Değişmeyen gerçek şu:

Trabzon’da nefes alanın, şehir adına her beklentisi…

Çok ince elenir, sık dokunur.

Yine bu noktada, bu bağlamda…

Şu sıralar atomun parçalanmasıyla eşdeğer…

Kent yaşamının olmazsa olmazı, dolmuşlarda yapılacak modernizasyonla yatıp kalkıyor ahali.

Gerek yerel basında, gerek sosyal medyada, konuyla alakalı haber ve paylaşımlar birbiri peşine düşmüş.

Yakalayabilene aşk olsun.

Çıkarabildiğimiz ortak payda…

Ne Trabzon dolmuşa, ne de dolmuşlar Trabzon’a sığamaz vaziyette…

Sorunun muhatabı, çözümün pay sahibi ilgili ve etkililer…

Büyükşehir Belediyesi ve Şoförler Odası, meseleyi gün aşırı mercek altına yatırmakta.

Gerçi mikroskopa ne hacet…

Görünen köyün uzağında filan değil, bizatihi içindeyiz vesselam.

Neyse efendiler.

Dediğimiz gibi, fotoğraf karesi ortada…

Hem ilçeler, hem de mahalleler arası yolcu taşıyan toplu taşıma araçlarının kontrol edilemez hale gelen çokluğu kadar, durum ve hizmetleri de hakikaten içler acısı.

Öyle ki.

Araçlarda ne konfor var, ne de güvenlik.

Bunlardan da acısı…

Dolmuşların değeri, yolcusunu…

Yani insanı merkeze alan kalite odaklı bu kıstaslardan ziyade, sadece durak ve plaka fiyatlarıyla ölçülmekte.

Hal, durum bu olunca…

Canım Trabzon’umun dolmuşlarında yapılacak yenileme ve modernizasyon çalışmaları için yalnız araç/plaka sahiplerinin ve sektörle haşir neşir kurumların görüşleri mühendislik yapmakta.

Onlar yeni sisteme ait araç, plaka ve yolcu sayıları üzerinde tartışa dursun…

Bizler meseleye bir başka açıdan, henüz fikrine başvurulmayan yolcuların cephesinden bakacağız bugün.

Daha doğrusu, belli bir kesimin sadece para kazanma odaklı menfaati yüzünden es geçilen, dolmuşu dolmuş yapan sisteme ait üç değişmez unsurdan bahsedeceğiz.

Umuyor ve bir o kadar da diliyoruz ki, Trabzon dolmuş düzenini güzelleştirmek isteyenlere farklı fikirler sağlarız.

Şimdi efendim.

Meseleye sıfır noktasından…

Soru ve cevaplarıyla başlayalım, meramımız daha iyi anlaşılsın.

SUAL BİR:

Dolmuş nedir?

Cevap: Dolmuş; Kişisel taşımacılık ile geleneksel otobüs taşımacılığı arasında bir noktaya düşen, genellikle otobüslerdeki gibi belli bir güzergâhı olan, fakat otobüslere ek olarak yolcu indirip bindirmek için trafik ve yayaları tehlikeye düşürmeyecek uygun yerlerde de durabilme özelliğini elinde bulunduran, ortalama kalkış-varış vakitleri belirli, yolcularını standart konfor ve güvenlik donanımlarıyla gidecekleri yere sağ salim ulaştırabilecek imkânlara sahip ticari faaliyet gösteren, yolcu kapasiteleri belli sayılarda sınırlandırılmış ulaşım araçlarıdır.

(Demek ki neymiş efendim. Yeşil ışıkta durup yolcu alan, koltuk sayısı belirsiz, kapalı vaziyette bir kapısı dahi bulunmayan, belirli bir rotaya sahip olmayan, emniyet kemeri bulunmayan veya kılıf altına saklanmış, sözde adı dolmuş da olsa bir türlü doldurulamayan araçlara, yolcuların lügatinde dolmuş denilemiyormuş.)

SUAL İKİ:

Dolmuş şoförü kime denir?

Cevap: Karayolunda, ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı kullanma kabiliyet ve profesyonelliğine sahip, trafik kurallarıyla birlikte toplumun görgü ve ahlak kurallarına da azami uyum sağlayan, çakma olmamak koşuluyla psikoteknik, src ve benzeri değerli belgelerle bu vasıflarına resmiyet kazandırmış, yeterlilik sahibi kişilere dolmuş şoförü denir.

(Yani muhteremler. Yolcu yerine yanlışlıkla şoför mahalline oturmuş, canı sıkıldıkça yolcuları fırçalayan, sırf daha çok kazanmak uğruna kadını erkeği tıkış tıkış bir araya getiren, ahlaktan, medeniyetten, görgüden bihaber, dolayısıyla kazandığı ekmeğine yönelik emeğini kıymetsiz hale getiren, kural tanımaz, laubali tavırlar sergileyip ağaca kuşa korna çalan, araçtaki yolcuların canıyla birlikte trafiği tehlikeye sokmak suretiyle ona buna makas atan yetersiz kişilere dolmuş şoförü denemiyormuş.)

SUAL ÜÇ:

Yolcu kimdir?

Cevap: Önceden belirlenmiş ve resmiyet kazanmış bir ücret mukabilinde, güzergâhı belli bir yerden başka bir yere varabilmek için gerekli özellik ve donanımlara sahip tescilli araçlarda sürücü dışında yolculuk ederken, standardize edilmiş güvenlik ve konfor donanımlarından yararlanma hakkını elinde bulunduran, işinin ehli şoförün saygısı ve özverisiyle muhatap kişilere yolcu denir.

(Bu da demek oluyor ki, gerekli görgü ve insani kurallar çerçevesinde ücretini vermek suretiyle sırf bir yere varabilmek için dolmuşa binmişseniz… Güvenli seyahati, konforu ve bundan da önemlisi, insan muamelesi görmeyi doğrudan hak ediyorsunuz demektir.)

Son olarak.

Yazımızın, plaka sayıları azaltılırken, yolcu kapasiteleri artırılacak dolmuş araçlarının unutturduğu temel sorunlarımıza da şifa olabilmesi ümidiyle;

Kendinize ve kentimize iyi bakın...