61SAAT HABER MERKEZİ

Trabzon'da bu sabahın erken saatlerinde bir tur otobüsünün şoförünün fenalık geçirmesi sonucu meydana gelen kazada 5 araç zarar görmüş 5 kişi de yaralanmıştı.

KAZANIN SEBEBİ DELİ BAL

Kaza Karadeniz Sahil Yolu’nun Yomra ilçesi Sancak Mahallesi mevkisinde meydana geldi.

Bölgeyi ziyarete gelen turist kafilesini taşıyan tur otobüsünün sürücüsü O.N.K., Giresun yönüne giderken direksiyon başında aniden fenalaştı.

Sürücünün kontrolünden çıkan otobüs, kavşakta kırmızı ışıkta bekleyen araçlara çarptı.

Ekran Resmi 2022-08-18 16.11.53

Kazada 2 araç kara yolunda savrulurken, biri kaldırımda sürüklendi.

Mobilya taşıyan bir kamyonet ise beton aydınlatma direğine çarptı.

Doktor raporunda kanında alkol tespit edilmeyen, şirket yetkilileri tarafından kalp krizi geçirdiği bilgisi verilen kazayla ilgili şok bir gerçek ortaya çıktı. 

Gelen bilgilere göre otobüs şoförünün sabah kahvaltıda 'Deli Bal' diye adlandırılan ve fazla tüketildiğinde vücuda olumsuz etkiler veren baldan fazla miktarda tükettiği ve bu yüzden fenalık geçirdiği kaydedildi. 

Geçtiğimiz günlerde Deli Bal yiyen bir ayının fenalık geçirdiği görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu.

Otobüs şoförünün de aynı şekilde Deli Bal yiyerek etkilendiği ve bu yüzden kalp krizi geçirdiği belirtildi.

lkm-3

Deli bal, Karadeniz sahil kesiminde yetişen ve yılda 15-20 gün çiçek açan "orman gülü"nden arıların nektar almasıyla elde ediliyor.  Dalı, yaprakları, çiçekleri de zehirli olan bitkiye halk arasında kuzu katili, dana katili, tuttan bal ya da acı bal olarak da bilinmektedir. Doğu Karadeniz'de aynı bala "komar balı" da denilmektedir.

DELİ BAL NEREDE ÜRETİLİR?

Ormangülleri türleri, Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde deniz seviyesinden 0-3000 metre yükseklikte yetişir. Kastamonu'nun Çatalzeytin, İnebolu, Abana, Bozkurt, Doğanyurt, Cide, Küre ilçelerinin yanı sıra Azdavay ve Şenpazar ilçelerinin bir bölümünde deli bal üretilir.

DELİ BALIN YARARLARI NELERDİR?

Deli balın alternatif tıpta mide ağrılarında, şeker hastalığında ve tansiyon hastalığına iyi geldiğine inanılıyor. Boğaz ağrısı ve iltihabına, kronik bronşite iyi geldiği iddia edilen deli balın fazla tüketilmesi ise zehirlenmeye yol açıyor. Uzmanlar deli balın günde 1 çay kaşığından fazla tüketilmemesi konusunda uyarıyor. Fazla tüketilmesi durumunda, özellikle kalpte yavaşlama ve tansiyonda düşmeye yol açıyor.  Deli balı alışkın olmayan kişilerin az miktarda tüketmeleri bile sağlık sorunları oluşmasına neden olmaktadır

DELİ BAL ZEHİRLENMESİ

Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Deli bal zehirlenmesinin belirtileri şöyledir; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı. Bir kaşık bal tüketilmesiyle genellikle 1-1,5 saat içinde etkileri görülmeye başlanır.