61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, şehirde yürütülen Somon Balığı Üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Somon Üretimi için Karadeniz’de yıllar önce denemeler yapıldığına dikkat çeken Hacısalihoğlu, “

Somon olayı Karadeniz’de bazı denemeler yapılmıştı yıllar önce. Bizim özel sektör riske girerek bu denemelere girdi. Bizlerde TTSO olarak Kümelenme Projeleri ile destek verdik. somon balığı üretilecek ama bunun pazarlanması gerekiyor. Pazarlanması da dünyaya açılmasıydı. Bizim amacımız bu. Kümelenme Projesiyle balıkçılarımızı, yatırımcılarımızı gerek Avrupa’da Uzakdoğu’da toplantılar düzenleyerek eğitimleri yaparak hazırlıkları yaptık. 

HIZLI BÜYÜME GÖSTERİLDİ
Zaman içinde yatırımcılar hızlı bir büyüme gösterdi. somon balığında etkili olmaya başladılar. Gerçekten de önemli katma değer yarattı. Zaman içinde bizler ruhsat alanlarının arttırılmasını talep ettik. bu yıl sağ olsun bakanlığımız ruhsat alanlarını arttırdı. Yatırımcılarımız hemen yatırıma girdiler. Hızlı bir şekilde. Çok hızlı bir büyüme var.

Biz istedik ki Somon Balığı ile ilgili bir coğrafi işaret alalım. bu coğrafi işareti alma konusuna girdiğimizde baktık Yumurtalar Bizim yumurtamız değil. İthal geliyor. Haliyle böyle bir konuya giremezdik.

AW531997_02

KAPALI DEVRE SOMON YUMURTASI
Geçen yıldan başlayan süreçte yumurta üretimi konusunda şehirde hem fikir olduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın, Tarım Bakanımızın önderliğinde olmak üzere Trabzon’da Kapalı Devre, Somon Yumurtası Üretimi tesisi kurulması konusunda hemfikir olduk. Çalışmalara başladık. Projemiz yaklaşık 6 aydan beri yatırım alanını İmar Düzenlemeleri, Gerekse diğer izinlerin alınması konusunda çalışmalarımızı tammaladık. İhale aşamasına geldik. İhalesini bu ayın 18’inde yapılacak. Dolayasıyla proje ihalesinden başlamak üzere somon tesisi yumurta tesisini burada karacağız. 

YÜZDE 60 ZARAR VAR

Tesisi kurmakla dışardan gelen yumurtanın yüzde 40’ı yok oluyor ölüyor. Yavruya’da geçerken üzde 20’si ölüyor. Dolayasıyla epey kayıp var. Bu mille servet. Bunun önüne geçmiş olacağız. Diğer taraftan esasında biz kendi yumurtamızı geliştireceğiz. 

1 YILDA TAMAMLANACAK
Dünyada gıda risk olmaya başladığında devletler belki de Somon yavru yumurtası satmayacak. O zaman bizim elimizde kendi yumurtamız olacak. bu bakımdan gıda arzı güvenliği bakımından önemli bir iş yapmış oluyoruz. Bu süreci başlatmış oluyoruz. Hedefimiz 1 yılda bunu faaliyete geçirmek.

BAKAN VARANK, ÖNÜMÜZÜ AÇTI
Sanayi Bakanımız önümüzü açtı. Destek verdi. Hayata geçecek, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak. Bir tesisimiz en az 300 - 400 kişi birden çalıştırıyor. Bu önemli bir rakam İstihdama da çok büyük katkısı olacak. Şehirde Somon üretiminin gelişmesiyle 10 tane tesisimiz olsa en az 4 bin 5 bin kişi iş bulacak. istihdam açısından, gıda açısından önemli. ihracata gittiği için ihraç ürünlerimizin artmasında önemli bir değer. Halkımızın somon balığını yemesi ki OMG değerleri çok yüksek. Sadece ihracata değil kendi halkımız yesin, daha ucuz balık yesin. Bunların hepsi bu proje kapsamında tamamlanmış olacak. 
Coğrafi işarete de yumurtayı üretince geçeceğiz” dedi.