Trabzon'da, acil serviste görevli doktor ve sekreteri darbettikleri ileri sürülen 2 kişi gözaltına alınırken HEKİMSEN Trabzon Şube Başkanı Dr.Serpil Tuncay Yetişkul açıklamalarda bulundu.

HEKİMSEN Trabzon Şube Başkanı Dr.Serpil Tuncay Yetişkul yaşanan olayı kınadığını belirterek yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

Sağlıkta şiddet bu sefer Trabzon Fatih Devlet Hastanesi acil servisinde yaşandı.

Beklentimiz sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbir iken, sosyal medyadan 'geçmiş olsun' paylaşımlarından öteye gitmiyor.

Bakanlık ve kamu idarecileri sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ediyor

İstatistikler beyaz kod durumlarının sürekli arttığını göstermektedir.

7f477be7-f875-463b-b1de-365f8e10bf1b

Sağlıkta şiddet iş sağlığı ve iş güvenliği sorunudur.

Bakanlığın iş yerlerinde iş sağlığını ve iş güvenliğini tehdit eden prosedür ve işleyişleri dönüştürmesi, iyileştirme sorumluluğu vardır. Aksine bakanlık 5 dakikada bir muayene ile iş yerlerini daha da güvensiz kılmaktadır.

İş yerlerimizdeki bu işleyiş şiddete daha fazla maruz kalmamıza neden olmaktadır. 

Bir iş yerinde çalışanın kazaya uğramasına neden olan koşullar ne kadar işveren sorumluluğundaysa, bu noktada da Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu vardır. Bir an önce iş yerlerimizin çalışma koşullarının güvenli kılınması, diğer devlet daire girişlerinde olduğu gibi güvenlik taraması yapılarak hastanelere giriş zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir.

Sağlıkta şiddet dediğimizde konuyu kamuoyunda sağlık hizmeti veren ve şiddet uygulayan arasındaki bir ilişkiye indirgemek şiddet sorununu çözmez. Sağlıkta şiddetin sadece cezalandırmayla son bulmayacağını, yanlış planlanan sağlık politikalarının esas neden olduğu gerçeği ile siyasal, hukuki ve sosyolojik nedenleri göz ardı etmemiz gerekiyor.

YETKİLİLERE SORUYORUZ...

*Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod bildirimi nedeniyle Bakanlık bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır?

*Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?

Sağlıkta şiddeti tırmandıran en önemli faktörlerden biri hukuksuzluk ve cezasızlıktır. Sosyal medya gücü ve baskısı olmasa pek çok saldırgan mahkemeler tarafından serbest bırakılıyor veya çok düşük para cezalarına çarptırılıyor. Cezasızlık şiddeti arttırıyor. Sağlıkta şiddet ile ilgili caydırıcı yasal düzenlemeler nerede? Daha kaç sağlık çalışanının saldırıya uğraması, öldürülmesi bekleniyor?

Bilinmesini istiyoruz; polikliniklerde, kliniklerde,  bilgi işlem masalarında maruz kaldığımız şiddetin nedeni biz değiliz! Şiddetin “ama”sı, “fakat”ı olmaz. Hasta olmak sabırsız olmaya, saygısız olmaya, saldırgan olmaya, sözlü veya fiziksel şiddet uygulamaya bahane değildir. Artık yeter.