61SAAT HABER SERVİSİ - 8 bin 500 TL’lik rakamın kendileri için çok ağır olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Burada devletin desteğini merak ediyoruz” dedi.

8 bin 500 TL’lik rakamın işçi yönünü kurtardığını ifade eden Gündoğdu, “Tamam işçi yönü kurtarıldı. Ancak işin ölmemesi için devlet ne yapacak? Ya iş ölürse! Şu anda işin ölme tehlikesi var. İş ölürse ortada her hangi bir şey kalmayacak.
Devlet zaten asgari ücretten işçi çalıştırmıyor. Asgari ücrette özel sektör çalıştırıyor. Devlet, burada işçinin gelirini arttırıyor ancak devletin de geliri artıyor.
İşçinin geliri artısın, ama devletin geliri de aynı orda mı, daha düşük oranda mı artsın” diye sordu.

EYT’LİLER DE ÇIKACAK! 

“Tabi sonucunda ortada iş olmayınca, tartışılacak bir konu da kalmayacaktır” diyen Gündoğu, “O yüzden bizim bu saaten sonra beklediğimiz devletin Hagi destekleri yapacağıdır” dedi. 

Burada üzerinde konuşulması gereken ikinci bir konunun da EYT olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, “Asgari ücretin artışının peşinden, ikinci olarak EYT çıkacak. Çok sayıda işçi çalıştıran iş yerlerinde az yüzde 20 oranında EYT’li var. Bu da ikinci yük olacak. Ardı ardına iki yük olacak.  Zaten piyasanın hali belli. Bu iki yükün ardından iş yerlerinin ayakta kalması gerekiyor.  Bununda mutlaka düşünülmesi gerekiyor. 

1 YILDA 3 DEFA ZAM OLDU
Bu yüksek olmuştur, biz 7 bin 500 civarında bekliyorduk. Bir yılda 3 defa zam olmuştur. Bir yılda 3 defa zammı hiç kimse kaldıramaz. Yıl başında zam, yıl ortasında, yıl sonunda zam oldu.

Yönetici pozisyonunda olan daha üst seviyedeki işçilerle iş barışı da bozulmuş olacak. 

PAYLAR EN AZ 500 TL’NİN ÜZERİNE ÇIKARILMALI
İşverenin üzerinde hala belli yükler var. SSK, işsizlik fonu gibi.. Buradaki paylara karşılık devlet, 100 TL gibi bir rakam veriyordu. Bunun en az 500 TL’nin üzerine çıkması gerekiyor. Böylelikle biraz da olsa absorbe edilmesi lazım ki işverene nefes olsun. 

Ve işin ölüp ölmediğini devletin kontrol etmesi gerekiyor. “Ben bunu yaptım oldu değil, “acaba gerçekten işveren ne durumda?” Diye kontrol etmesi lazım” dedi.