Röportajlara katılan vatandaşlar, gençlerin geleceğine ilişkin farklı değerlendirmelerde bulunurken, bazıları çalışma isteğinin azaldığını savunurken bazıları ise asıl sorunun istihdam yetersizliği olduğunu dile getirdi.

Erol Topal: "Gençlerde çalışma azmi eksik"

Vatandaşlardan Erol Topal, Trabzon'daki gençlerin önemli bir bölümünün çalışmak istemediğini savunarak, bunun temelinde ailelerin çocuklarına fazla taviz vermesinin bulunduğunu söyledi.

Gençlerin kolay yoldan başarı elde etmek istediğini ifade eden Topal, "Çalışmanın ve sabretmenin önemini kaybettik. Bir işe giren gençler kısa sürede yönetici olmak istiyor. Oysa insanın yaptığı işi severek yapması ve sabır göstermesi gerekir." dedi.

Emekli olmasına rağmen çalışmayı sürdürdüğünü belirten Topal, çalışmanın hem sağlık hem de ekonomik açıdan önemli olduğunu vurgulayarak, "İhtiyacım olmadığı hâlde çalışıyorum. Çalışmak kadar güzel bir şey olabilir mi? Hem sağlığım için hem de maddi açıdan faydasını görüyorum." ifadelerini kullandı.

Yener Cesur: "Sorun gençler değil, iş sahalarının yetersizliği"

Röportaja katılan Yener Cesur ise gençlerin çalışmak istemediği yönündeki görüşe katılmadığını belirterek, Trabzon'da yeterli istihdam alanı bulunmadığını söyledi.

Her gencin ailesinin yanında yaşamak istediğini ifade eden Cesur, "Trabzon'da iş sahası yetersiz. Çocuklarımızın burada bir fabrikada ya da bir işletmede çalışmasını isteriz. Ancak kentte büyük ölçekli iş imkânı çok az. Bu nedenle gençler mecburen başka şehirlere yöneliyor." diye konuştu.

Vasıfsız gençlerin farklı şehirlere gönderilmesinin de kolay olmadığını dile getiren Cesur, ailelerin bu konuda endişe yaşadığını söyledi.

Kenan Eroğlu: "Masa başı iş tercih ediliyor"

Kenan Eroğlu ise günümüzde birçok gencin beden gücü gerektiren işlerde çalışmak istemediğini savundu.

Kendisinin 12 yaşından beri çalıştığını belirten Eroğlu, "Gençler masa başında yüksek maaşlı işler istiyor. Fiziksel emek gerektiren işlerden kaçıyorlar. Bu durum beni gençler adına üzüyor." dedi.

Ailelerin çocuklarına fazla imkân sunduğunu da dile getiren Eroğlu, bunun çalışma isteğini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Recep Yenibaki: "Avrupa hayali sadece Trabzon'un değil, Türkiye'nin sorunu"

Recep Yenibaki ise gençlerin yurt dışına yönelmesinin yalnızca Trabzon'a özgü olmadığını belirterek, bunun Türkiye genelinde görülen bir eğilim olduğunu söyledi.

Ekonomik şartların ve yaşam standartlarının gençleri Avrupa'ya yönlendirdiğini ifade eden Yenibaki, "Gençlere Avrupa dendiğinde cazip geliyor. İş hayatı ve sosyal yaşam açısından beklentileri yüksek. Önemli olan, kendi şehrimizde ve ülkemizde onları tutabilecek istihdamı, sosyal yaşamı ve gelişim fırsatlarını oluşturabilmek." değerlendirmesinde bulundu.

Trabzon'da son dönemde bazı gelişmeler yaşandığını ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Yenibaki, "Bir hareketlilik var ancak Trabzon'a yakışacak seviyede değil." ifadelerini kullandı.

Muhabir: ESER HACISALİHOĞLU